12 Maja 2026, 11:01:37 czas Polski

Autor Wątek: Mebelki z płyty do łazienek i sypialni  (Przeczytany 8874 razy)

Offline Strużyn

Mebelki z płyty do łazienek i sypialni
« dnia: 14 Marca 2017, 00:25:43 czas Polski »
Ostatnio zabrałem się za zrobienie kilku mebelków z płyty do mieszkania. Wrzucam kilkanaście zdjęć z postępów prac. Ogólnie są to proste konstrukcje. Jedyny szkopuł na jaki natrafiłem to trudność wpasowania ich we wnęki. Okazało się, że płyta nie jest w żaden sposób elastyczna i niektóre wymiary trzeba było skorygować pilarką.

Na pierwszy ogień poszła szafka nad geberit. Tak wyglądała wnęka przed montażem.

Pierwsze kołkowanie przy pomocy nowego narzędzia Wolfcrafta.

...a tak po. Teraz muszę jeszcze zamówić lakierowane fonciki, żeby to wszystko zamknąć. Jak rozwiązujecie montaż pleców w przypadkach, gdy elementy montowane są we wnęce ?. Przyklejacie wcześniej do ściany ?

Następnie zabrałem się za obudowę grzejnika sypialnianego. Cała konstrukcja z płyty MDF laminowanej. Jak się zrobi cieplej planuję całość polakierować na biało.

Tutaj widać tulejkę, którą sobie dorobiłem, żeby można było robić otwory po środku płyty 18tki. Standardowo urządzenie jest skalibrowane (dla kołków 8mm) do płyty 16mm.

Tam gdzie połączenia miały być niewidoczne użyłem nielubianych mimośrodów.

Okazało się, że w fabryce zapomnieli nawiercić otworów pod zawiasy. Na szczęście pod ręką miałem stare tępawe wiertło puszkowe. Jakoś dało radę. Chyba łatwiej idzie w MDFie niż w wiórówce.

Tutaj zabrałem się za zabudowę pralki i suszarki. To właśnie tutaj natrafiłem na najwięcej docinania. Teraz wiem, że nie można elementów robić na styk, bo zawsze ściana gdzieś jest trochę krzywa, albo mniej pionowa  :)

Pralka i suszarka w sumie ważyć będą jakieś 100 kilo, więc stwierdziłem, że na wypadek awarii zrobię do nich podstawę na kółeczkach, żeby można je było w łatwy sposób wyprowadzić z wnęki. Podwyższenie ma też na celu ułatwienie spuszczania wody przy czyszczeniu filtra.

Dalszy ciąg powinien nastąpić niebawem, bo brakuje jeszcze szafek pod umywalki, ....a bez umywalek w łazienkach ciężko egzystować.

m_kola

• Gość
Odp: Mebelki z płyty do łazienek i sypialni
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2017, 06:44:12 czas Polski »
Nie ma to jak rozpiździoch w salonie. Masakra się w takich warunkach pracuje zwłaszcza jak żona nad uchem stoi i marudzi czy długo jeszcze ten bałagan będzie, co?
Kawał fajnej roboty. Jedyne co ja bym zmienił to w obudowie grzejnika od góry dałbym jeszcze kratkę bo jak najmniej ograniczać ciepło.
No i trzymam kciuki by Ci się w łazience nie rozeszło od wilgoci.
Kwestia dobrego oklejenie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2017, 06:55:54 czas Polski »
Zostałeś bohaterem swojego domu :)
Jedyna uwaga to nie rób tak na megaciasno między kaflami. Istnieje sporoe ryzyko pęknięcia kafli przy montażu lub (odpukać) później jak budynek zapracuje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Coolman

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2017, 07:14:17 czas Polski »
Pralki nie powinno sie stawiac na zadnych ruchomych podstawach ani podwyzszeniach. Powinna stac bezposrednio na podlodze. Nawet w instrukcji jest o tym wspomniane. Poza tym jak sie wsad nie wywazy to bedziesz tanpralke po calej lazience ganial na tej deskorolce

Offline Strużyn

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2017, 10:33:50 czas Polski »
M_koala faktycznie praca w salonie jest ciężka. Szczególnie, że dziecko nagle przestaje się interesować swoimi zabawkami i skrzynka taty jest jak zaczarowana skrzynia skarbów. O chodzeniu po płytach nie wspomnę. Z grzejnikiem muszę jeszcze pomyśleć. Zrobiłem drzwiczki na zawiasach, żeby w razie czego w zimie zdejmować. Jeśli chodzi o wilgoć to wszystkie elementy są zaokleinowane. Te które musiałem przyciąć zabezpieczę jeszcze na łączeniach silikonem. Wszystkie fronty plus boczki od strony wanny/kabiny prysznicowej są z MDF i będą lakierowane, więc powinno być OK. Boczki wnęki opierają się na 6mm nóżkach, żeby nie podciągały wody np przy myciu podłogi.

SpecPiotr.....dociąłem, żeby mieć chociaż 1mm luzu. Jeśli nie zaleję wodą to mam nadzieje, ze wystarczy. Od góry też zostawiłem wolną przestrzeń.

Coolman ...No i tu mam największy dylemat, bo jak wstawię pralkę z suszarką bezpośrednio na podłodze to ciężko będzie potem to wysunąć. Zastanawiam się jeszcze żeby po wprowadzeniu całości na kółeczkach nie unieść całości o kilka mm do góry i nie wpakować tam czterech kantówek tak, żeby w czasie pracy podest na nich spoczywał (kółka by w tym czasie swobodnie wisiały). Mógłbym kantówki okleić czymś antypoślizgowym dodatkowo. Co o tym myślicie ? Ostatnio musiałem walczyć z zepsutą pralką i bez możliwości przesunięcia jej i spuszczenia wody niewiele można samemu zrobić. Stąd obiecałem sobie, że następną ustawię na podwyższeniu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2017, 10:47:34 czas Polski »
Nie ma to jak rozpiździoch w salonie.
Ja tam widzę plac zabaw dla dużych i małych ;)

Kawał grande roboty grande trabacho...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2017, 13:59:38 czas Polski »
Zrób zdejmowany cokół wtedy łapiąc od dołu można pralkę wytargać. Ja tak zrobiłem u siebie (mam zabudowaną w kuchni pod blatem). Jak do tej pory przez kilka lat tylko dwa razy ją wyciągałem. Nie szło jak po maśle ale też nie namęczyłem się zbytnio.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2017, 14:15:54 czas Polski »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2017, 14:18:26 czas Polski »
Buahahaha !
Takie oczywiste a nikt jeszcze tak nie napisał. Już zmieniam w telefonie :D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marca 2017, 15:31:04 czas Polski »
M_koala
Hę? Ty tak serio? :)

Wybacz oczy figle mi często płatają   :o. Od niedawna jestem na forum i powoli uczę się nicków :)

Mily 68.....tak cokół będzie zdejmowany. U mnie jest problem, że na pralce będzie jeszcze stała suszarka (kolejne 50-60 kilogramów) i to już może być ciężko wytargać. Dla ułatwienia te boczne półeczki robię demontowalne od środka, żeby było jakieś pole manewru.

Kozio, dzięki. Faktycznie i ja i córa mamy sporo frajdy z majsterkowania. A jak się robi rzeczy do mieszkania to i żona nie narzeka na sajgon w salonie i przepracowane godziny....taki plus z tej pasji. Przy innych nie ma już tak kolorowo ;)

obas

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marca 2017, 16:18:06 czas Polski »
A co to za kolumny w kąciku? Tannoye?

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marca 2017, 16:47:18 czas Polski »
Witaj
Co do pralki na tej półeczce z kółkami, posłuchaj się kolegów. Z dużą dozą prawdopodobieństwa przy problemie z pralką, przy dużych wibracjach - zniszczysz mebel, w instrukcjach obsługi pralek często napisane jest iż pralka powinna stać na stabilnym podłożu, a kółka takiej stabilności nie dają.
Z autopsji wiem co pralka może wyczyniać, jak pięknie spaceruje gdy nie jest stabilnie usadowiona..
Podest możesz jak najbardziej zrobić ale bez kółek.
Jakiś czas temu czytałem taki artykuł: http://www.dobrzemieszkaj.pl/lazienka/meble_i_agd/118/miejsce_na_pralke,2534.html.   

O jakiej suszarce piszesz na pralce piszesz ?
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2017, 17:01:08 czas Polski wysłana przez nebutek »

Offline Strużyn

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marca 2017, 18:30:12 czas Polski »
Obas zgadza się to stare Tannoye M2. Mogą mieć już jakieś 18 lat i całkiem sympatycznie grają  :)

Nebutek...Dzięki za link do artykułu. Rozwiązanie pralki i suszarki ma wyglądać jak na poniższym obrazku:

W sumie wizja przewracających się urządzeń przy spadaniu z podestu przekonała mnie do porzucenia tego pomysłu :'(. Zobaczymy jak pójdzie wstawianie do wnęki. Relacja już niedługo bo pralka i suszarka właśnie przyjechały.

Offline Waterlive

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Marca 2017, 22:10:27 czas Polski »
A ja mam pytanko. Czy tak zabudowany kaloryfer nie stracił za bardzo ze swojej sprawności?
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2017, 22:26:38 czas Polski wysłana przez Waterlive »