13 Maja 2026, 06:19:54 czas Polski

Autor Wątek: Mebelki z płyty do łazienek i sypialni  (Przeczytany 8891 razy)

Offline Strużyn

Odp: Mebelki z płyty do łazienek i sypialni
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Marca 2017, 23:05:18 czas Polski »
Dzięki Panowie....motywacja się przydaje, bo niby proste skręcanie i jakieś docinki po drodze a schodzi się, więcej niż przewidywałem.

Kozio...gdybym robił szafki do warsztatu to może bym się szarpnął na Antaro, ale do łazienki szkoda ;)

A tak sobie poradziłem z wypaczoną umywalką. Dorobiłem po obu stronach podpórki z płyty. Z pomocą przyszły też jak już nie raz patyczki od lodów :). Teraz między szafką a umywalką zrobiłem odstęp, który nawet mi się podoba i gubi też nierówności brzegu umywalki.

Przydała się również platforma, która miała wylądować pod pralką. Okazuje się, że taka małą szafeczka wraz z pełnymi plecami i szufladami swoje waży :). Biję się jeszcze z myślami czy szafkę dosunąć do ścianki po prawej, czy może postawić ją po środku lustra.

Offline maniek7

« Odpowiedź #31 dnia: 20 Marca 2017, 08:17:41 czas Polski »
Strużyn ładna robota a szafkę może do wanny? Bo co chwilę coś będzie wpadać w tą szczelinę pomiędzy, poza tym z prawej strony jeszcze jakieś pierdoły zmieścisz(miejsca nigdy dość)

pozdro

Offline Strużyn

« Odpowiedź #32 dnia: 20 Marca 2017, 22:29:58 czas Polski »
Maniek7 dzisiaj robiłem przymiarkę też przy wannie, ale chyba pomysł odpadnie, bo będzie tam ładna lakierowana płyta.....niech więc będzie ją widać. Jakby się coś zalało od wanny to ciężko wytrzeć. A wiadomo ... dzieci lubią chlapać. Z drugiej strony nie chciałbym robić na styk do wanny i silikonować łączenie. Koniec końców wygrała estetyka i ergonomia ze zdrowym rozsądkiem i szafka będzie jednak po środku lustra.

Mam pytanie....na jakie kołki/kotwy/bolce mocujecie umywalkę do ściany. U mnie wszystko jest zbudowane z silki i wiem, że kołki lubią się obracać.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Marca 2017, 00:51:36 czas Polski »
Jeśli w tej szafce cokolwiek może podebrać wodę i spuchnąć to na pewno tak się stanie. Bliskość wanny + dzieciaki to gwarancja...
Do ściany najlepiej wpuścić kotwę chemiczną - szpila gwintowana fi 8 i po sprawie.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Marca 2017, 06:41:26 czas Polski »

Mam pytanie....na jakie kołki/kotwy/bolce mocujecie umywalkę do ściany. U mnie wszystko jest zbudowane z silki i wiem, że kołki lubią się obracać.

Z silką problemu nie ma bo to jest bardzo twardy materiał i prasowany. Chyba, że chodzi Ci o materiał tego typu co Ytong. Jeśli tak to ja robię tak, że wiercę np. w 8 a stalową kotwę (taką ościeżnicą) 10 wbijam młotkiem i później można spokojnie wkręcać.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #35 dnia: 21 Marca 2017, 07:03:05 czas Polski »
Ja do silki używam odpowiednio większych kołków do porothermu. Trzyma się wszystko nie do ruszenia.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #36 dnia: 24 Marca 2017, 22:00:52 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi. Ostatnio zacząłem kupować trochę droższe kołki od tych najtańszych i problem z mocowaniem do ściany i kręcącymi się kołkami zaczął znikać :)

A tymczasem na tapecie kolejna tym razem czarna szafeczka umywalkowa. Tak to sobie zaplanowałem:

Pierwsze konfirmaty wkręcone. Niestety nie mogę skręcić całości, bo tym razem lakierowane elementy z MDFu postanowiłem zamówić. Nie czułem się na siłach robić ich w czarnym połysku samemu. A tak jest szansa, że meble do jednej łazienki zostaną skończone w rozsądnym czasie  ;D

Dzisiaj po pracy udało się podocinać trochę płytek i ścienić na brzegach bo niestety GTV wymaga płyty 16tki. Jak widać noc mnie zastała. Zauważyłem, że podczas cięcia płyt zagłębiarką świetnie sprawują się podkłady styropianowe. Jest duża płaska powierzchnia, płyta się nie rysuje a i pod kolanami jest coś miękkiego i tak od kafli nie ciągnie. Przy okazji okazało się, że kupiłem trochę za długie prowadnice, ale jako, że elementy lakierowane jeszcze nie zamówione to jest szansa jakoś z tego wybrnąć.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Marca 2017, 22:05:27 czas Polski »
Sprawdź jeszcze raz wymiary , bo coś jest nie halo  :) Sumując poszczególne wymiary wychodzi 990 mm , a nie 940 mm .

Offline Strużyn

« Odpowiedź #38 dnia: 03 Kwietnia 2017, 11:43:03 czas Polski »
Faktycznie wymiary na rysunku się nie zgadzają, bo jak przeniosłem wszystko do excela, to rysunek był już tylko pomocniczy. Potem weszło trochę zmian...inna wysokość nóżek, frontów. Sporo było gumkowania i stąd te rozbieżności.

Mam spora zagwozdkę. Lakierowane (czarny kolor) elementy do tej szafki z rysunku będę zamawiał u lakiernika. I tutaj mam zagwozdkę. Doczytałem, że zwykle lakieruje się jednostronnie. Czyli z drugiej strony zostaje biała melamina. Tak chyba zrobię przy frontach (zawsze trochę taniej). Zastanawiam się natomiast czy można też tak zrobić z boczkami, których brzegi licują się z frontami. Przez tą pionową 3 mm szczelinę byłoby pewnie widać biały kolor. Najekonomiczniej byłoby polakierować kilku centymetrowy pasek, ale obstawiam, że w lakierni raczej czegoś takiego nie robią, albo liczą wtedy jak za lakierowanie całej powierzchni. Jak zazwyczaj postępuje się w takich przypadkach....lakierowanie dwustronne...przy frontach też ?. Do tej pory się nad tym nie zastanawiałem, bo biała melamina zbytnio nie kontrastuje z białym lakierem. Natomiast w przypadku czarnego koloru pojawia się spory kontrast ;)

I drugie pytanie. Czy jak lakierujecie formatki i nie zaokrąglacie brzegu ( u mnie r2) to przecieracie krawędź papierem ściernym, żeby nie była taka ostra ?

Offline adaman

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Kwietnia 2017, 18:16:58 czas Polski »
Przy kontrastowych frontach od środka lakierowałem sam półmatem, korpusy robiłem z laminatu, a krawędzie okleinowałem w kolorze frontu

Offline Strużyn

« Odpowiedź #40 dnia: 05 Kwietnia 2017, 19:20:36 czas Polski »
Adaman ....ja też kombinuję w tą stronę.....czyli, że samemu pomaluję sobie te niewidoczne z zewnątrz powierzchnie.

Natomiast białym kolorkiem już w całości sam się zajmę. Dzisiaj przyszły farbki. Mam nadzieję, że pogoda w weekend nie będzie tak fatalna jak zapowiadają i uda się przynajmniej coś zapodkładować.

Pozaokrąglałem też część krawędzi r2. Resztę delikatnie stępiłem papierem ściernym.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #41 dnia: 17 Kwietnia 2017, 21:51:31 czas Polski »
Udało się trochę polakierować pierwsze fronty. Na razie położyłem dwie warstwy podkładu z międzyszlifem. Widzę, żę sama krawędź cięcia MDFu jest ciężka do wyprowadzenia na gładko. Po dwóch warstwach jeszcze gdzieniegdzie widać małe dołki. Zastanawiam się jak to robią zawodowi lakiernicy, żeby tyle się nie bawić. Czy pomagają sobie szpachlą, czy na brzegi dają podkład bez tych 10-20% rozcieńczalnika. Zastanawiałem się też nad opcją żeby nakładać dwie pierwsze warstwy na krawędziach przy pomocy pędzla, a po przeszlifowaniu jechać całość pistoletem. Macie jakieś swoje sposoby ? Przede mną jeszcze trochę elementów do polakierowania więc postaram się trochę poeksperymentować, żeby skrócić zabawę z podkładem.

A tak to wyglądało w boju:

Offline Miras

« Odpowiedź #42 dnia: 23 Kwietnia 2017, 23:32:27 czas Polski »
Surowy mdf przygotowuje pod lakier poliuretanowy w ten sposób:
Mdf  poleruję delikatną gąbką ścierną i nakładam izolant ,który po wyschnięciu nie pozwala podkładowi wniknąć w MDFkę i szlifowanko. Potem 2 -3 warstwy podkładu i szlifowanie.Na koniec 1-2 warstwy lakieru.Przed położeniem lakieru trzeba sprawdzić czy na pow. szlifowanego podkładu nie ma rys.Lakier kładzie się bardzo cienką warstwą i pozostawione niewielkie rysy ze szlifowania będzie widać.Ostatnią warstwę podkładu trzeba oszlifować-wypolerować na "gotowo",a lakier traktować jako finisz nadający panelowi kolor,ponieważ on nie zniweluje defektów.Oczywiście piszę o półmacie i macie.
Ciekawostka ...najlepiej,najłatwiej kładą mi się odcienie szarości,beżu.Wystarczą 1-2 warstwy i efekt jest zadowalający.Najtrudniej brązy,czarny.Czasem 4-5 warstw by wydobyć głębię koloru.
Myślę ,że wina leży w kolorze podkładu.Używam białego.
Do ciemnych barw powinien być używany ciemny podkład.
Laminowany MDF - na laminat kładę jedna warstwę podkładu,szlifuję i kolor aż będę zadowolony.Brzegi i zaokrąglenia jw.

Jeśli na MDF ma iść emalia to wystarczą 2 warstwy podkładu i 1-2 warstwy emalii.Mi najlepiej kładzie się Beckers Designer Aqua Lackfärg ,choć i jego czasem rozcieńczam wodą.
Ważne jest odpowiednie ciśnienie na wyjściu z pistoletu oraz temperatura otoczenia.Za małe ciśnienie nie pozwoli prawidłowo rozłożyć wachlarza z rozpyloną farbą na panelu,za duże to samo i dodatkowo może rozdmuchać położoną już farbę .
Jak jest gorąco to na pow malowanej pojawią się przesuszone plamy.Jak nie mamy komory lakierniczej ;D to wystarczy dodać więcej rozcieńczalnika i starać się nakładać grubsze warstwy lakieru tak aby przed wyschnięciem zdążyły się połączyć w jedną spójną warstwę.
PS nie jestem lakiernikiem ;D zawodowcy pewnie będą mieli coś do dania ,poprawienia ale ja tak robię i jestem zadowolony z efektu.Oczywiście pierwsze panele były.......do doopy ale z czasem ręka była pewniejsza i nabrałem doświadczenia. Przede mną wersja lakierowana na pełen połysk.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #43 dnia: 14 Czerwca 2017, 22:51:26 czas Polski »
Dzięki Miras za dokładny opis. Ja robię podobnie to znaczy, szlif, izolant z pędzla, podkład na same krawędzie, szlif, podkład na całość, szlif i jedna warstwa farby bazowej :) Efekt mnie zadowala. Poniżej fotki skończonej zabudowy nad geberitem (jeszcze tylko uchwyt) i szafki po umywalkę.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #44 dnia: 25 Czerwca 2017, 15:07:17 czas Polski »
Uff po paru tygodniach oczekiwania doszły szare formatki od lakiernika. Można było działać z szafką pod drugą umywalkę.

Pancerne łączenie. W pewnym momencie bałem się, że zabraknie mi miejsca na kołki, konfirmaty i mimośrody. Następnym razem robiąc taką konstrukcję skrzynki zrobiłbym z wiórówki i między nie dał element lakierowany. Tak samo zrobiłbym z lakierowanymi boczkami.

Pierwszy raz w całości:

Szerszy plan salonowej rozpierduchy.

Pierwsze przymiarki...

Po podłączeniu zagłębiarki do odkurzacza okazało się, że można nią działać w salonie i niewiele wiórków zostaje :)

Szybkie okleinowanie archaiczną ale skuteczną metodą na żelazko.