01 Maja 2026, 01:16:25 czas Polski

Autor Wątek: JAKĄ SZLIFIERKĘ MIMOŚRODOWĄ WYBRAC  (Przeczytany 9232 razy)

Offline na_forum

Odp: JAKĄ SZLIFIERKĘ MIMOŚRODOWĄ WYBRAC
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Czerwca 2017, 20:58:54 czas Polski »
A więc stałem się (nie/ szczęśliwym) posiadaczem bosch gex 125 150 ave professional.

Czas pracy w moich rękach: max 45min
Wrażenia pozytywne: Idzie jak burza :) i ładnie pracuje

Wrażenia negatywne: W ciągu tych 45 min. kilkanaście razy odpadał dysk 150. Założyłem drugi - to samo.

Poluzowuje się śruba.
Dokręcam mocno, ale z wyczuciem by nie zerwać gwintu i nic.
W poniedziałek dzwonię do serwisu.

Swoją drogą okazało się, że zachodnie portale boscha mają swoje fora (u nas nie ma) i tam ludzie mają podobny problem. Albo śruba albo źle wykonany dysk.
https://www.bosch-professional.com/gb/en/community/category/gex125-150-ave-problem/6121135-t
https://www.bosch-professional.com/de/de/community/category/problem-gex-125-150-ave-professional/138611-t

Niemiecki znam poniżej średniej więc może ktoś znający go lepiej by rzucił okiem?

A swoją drogą powinna tam być chyba śruba z lewym gwintem.

« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2017, 21:12:25 czas Polski wysłana przez na_forum »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwca 2017, 21:23:25 czas Polski »
. Bierz metabo.
Chwilę popracowałem - poczekaj  chwilę  bo nowy model  wejdzie do  sprzedaży . Silnik bez szczotkowy , waży chyba nie więcej jak  z kilogram , tak że nie  czuje się  ciężaru , ma hamulec talerza po wyłączeniu maszynki  włącznikiem który sam sie  załącza  po odłożeniu narzędzia.

Offline na_forum

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Czerwca 2017, 22:22:03 czas Polski »
. Bierz metabo.
Chwilę popracowałem - poczekaj  chwilę  bo nowy model  wejdzie do  sprzedaży . Silnik bez szczotkowy , waży chyba nie więcej jak  z kilogram , tak że nie  czuje się  ciężaru , ma hamulec talerza po wyłączeniu maszynki  włącznikiem który sam sie  załącza  po odłożeniu narzędzia.

A jakiś materiał źródłowy?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwca 2017, 08:22:00 czas Polski »
Chwilowo jeszcze nie  ma . :(

Offline na_forum

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Czerwca 2017, 08:35:16 czas Polski »
Chwilowo jeszcze nie  ma . :(
To skąd posiadasz takie informacje?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Czerwca 2017, 08:44:35 czas Polski »
Może  ja nieudolnie  szukałem  w sieci ,a Tobie  się uda .

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Czerwca 2017, 17:09:24 czas Polski »
Cytat: na_forum
A więc stałem się (nie/ szczęśliwym) posiadaczem bosch gex 125 150 ave professional.

Czas pracy w moich rękach: max 45min
Wrażenia pozytywne: Idzie jak burza  i ładnie pracuje

Wrażenia negatywne: W ciągu tych 45 min. kilkanaście razy odpadał dysk 150. Założyłem drugi - to samo.

Przyznam szczerze, że jestem zdziwiony, osobiście posiadam GEX 125-1AE, jak do tej pory żadnych problemów a kilka latek już tym amatorsko sobie jeżdżę w ten i nazad po różnych powierzchniach, praca bajka, w porównaniu do Metabu którego wcześniej miałem odciąg tutaj działa super. A ten GEX 125-150 to niby lepszy model :/.
Przyznam że dziwi mnie taki babol w Boschu 125-150, cóż był czas że zastanawiałem się nad czymś większym (tak dla samego mania i sporadycznego amatorskiego używania, ale chyba jednak wybiorę coś innego).

@tomekz, zdaje się mówi o modelu SXE 150-2.5 or 5.0.

W każdym razie, na chwilę obecną cen tego ustrojstwa jeszcze nie podają.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2017, 17:12:56 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Czerwca 2017, 17:43:13 czas Polski »
@tomekz, zdaje się mówi o modelu SXE 150-2.5 or 5.0.

Dziękuję , tak o tym  modelu pisałem  -cena może zbliżyć  się do 2000 zl.
Rewelacyjny  jest włącznik i hamulec - coś  dla   lakierników :)

Offline skala

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Czerwca 2017, 20:10:50 czas Polski »
Witam wszystkich.

By nie powielać wątków, przyłącze się do tego. Chciałbym sobie sprawić szlifierkę mimośrodową, widzę, że pochlebne opinie zbiera Metabo. Po przeczytaniu wszystkich wątków skłaniam się do dwóch szlifierek - SXE 3125 i SXE 425 TURBOTEC. Pewnie starczyłaby mi FSX 200, jednak brakuje mi przy niej regulacji obrotów i plastikowy, dodatkowy adapter do odkurzacza. Wiem, że SXE 3125 różni się od SXE 425 wagą o 1 kilogram, 3125 oscylacja 3mm a 425 5 mm, obie mają regulację obrotów, na której mi zależy. Dodatkowo SXE 425 ma TurboBoost - dodatkowa moc przy szlifowaniu i Power Control System, czyli system zapobiegający zarysowaniom. Powiedzcie mi proszę, co mogę więcej zrobić tą SXE 425 Turbo Tec czego nie zrobiłbym tą SXE 3125. Z tą SXE 425 pewnie ciężej się będzie pracować przy powierzchniach pionowych, czy może się mylę i od tego 1 kg więcej nic mi się nie stanie  ;)
Zakres jej pracy: szlifowanie i polerowanie sklejek, drewna litego, klejonki, mdf, mebli, tworzyw sztucznych - w tym plexi, może jakieś polerowanie lakierów.
Rozmiar 125 myślę mi wystarczy.

pozdrawiam