12 Maja 2026, 22:46:56 czas Polski

Autor Wątek: Taras drewniany  (Przeczytany 9472 razy)

Offline Ardaturan

Taras drewniany
« dnia: 17 Marca 2017, 11:04:08 czas Polski »
Cześć,
Mam do zrobienia drewniany taras (ok. 5x4m) częściowo zadaszony. Podłoże jest gotowe - to podłoga z gresowych płytek, która się znudziła domownikom i zamarzyli sobie drewna.
Wybrany został modrzew krajowy - deski już kupione. Teraz trzeba kupić legary - myślę że z racji gotowego podłoża będą to zwykłe łaty 6x4cm, pod które dam zapobiegawczo kawałki papy coby była wentylacja między gresem a legarem. Legary będą mocowany wzdłuż dłuższego boku czyli długości ok. 5m.
Wątpliwości jakie mam to jak gęsto mocować legar do podłoża - wydaje się że nie ma sensu zbyt gęsto bo sam ciężar podłogi będzie ją trzymał w miejscu - niektórzy podobno nawet nie mocują do podłoża tylko zostawiają luźno- ja myślę że 3-4 wkręty/5m starczą.
Druga rzeczy czy wystarczą zwykłe kołki 6mm szybko montaż ? Czy  pobawić się i porządnie uszczelnić kołki - uszczelniacz bitumiczny - coby woda która się może dostać we wszelkie mikro-szczeliny nie rozsadziła kołka i płytki gresowej?

pozdrawiam
Grzegorz

kozio

• Gość
Odp: Taras drewniany
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2017, 11:18:03 czas Polski »
Taras na szybki montaż? ;D
Lepiej daj mniej ale jakieś porządne.
Wrzuć fotkę miejsca zdarzenia to będzie łatwiej pomagać.
Rysunek konstrukcji z zadaszeniem też będzie pomocny.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2017, 11:29:57 czas Polski »
CZęściowo zadaszony - będzie lipa ... trza dach zrobić na całości , bo będzie tak

Offline Yar0

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2017, 13:09:16 czas Polski »
CZęściowo zadaszony - będzie lipa ... trza dach zrobić na całości , bo będzie tak
Po jakim czasie wyszła ta lipa?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2017, 13:15:07 czas Polski »
Podobno juz po drugiej zimie - zdjęcie zrobione ponad dwa lata po montażu.
Sytuację utrudniał fakt, że taras jest praktycznie cały czas w cieniu - budynek + drzewa .
Na szczęście dechy dębowe, więc dużo nie musieliśmy zbierać. Namówiłem tez kolegę na zadaszenie z poliwęglanu nad całością - bardzo zadowolony.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2017, 17:17:57 czas Polski »
Obszarzacz i jest git, poza tym tu ktoś chyba olał konserwację ;P

Pod legary daj gumę np 5mm (coś jak pod pralki)

Ja bym kręcił geście bo legary może odgiąć i deski też mogą dawać swoje naprężenia a po co ma być znać że wszystko lata.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2017, 17:58:26 czas Polski »
Co to jest obszarzacz ?

Częściowo masz rację z tą konserwacją - kolega nie odświeżał.
Wykonawca "dał" mu gwarancję, że przez min.5 lat nic nie będzie się działo.
Ale pomijając to, to i tak za szybko ten taras poleciał ...

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2017, 18:13:43 czas Polski »
Odszarzacz chciałem napisać :D
I chodzi mi o produkt firmy Floor Service
Woodwash intensywny środek czyszczący do mebli ogrodowych i tarasów

I nie ważne czy taras jest z egzotyków czy z krajowych i tak będzie wyglądał kiepsko jak co pół roku albo i częściej go nie wyczyścimy i  zakonserwujemy.

Nie zmienia to faktu że jak go czymś dziwnym pomalujemy to jeszcze szybciej zbrzydnie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2017, 09:38:15 czas Polski »
U mnie taras leży na kostce (niezbyt równej). Nie kręcony, na gumowych podkładach. Jest ok od 4 lat. Wszystko modrzew europejski.

Offline Granado

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca 2017, 21:29:45 czas Polski »
Jaki system mocowania desek do legarów będziesz stosował?

Offline Jakub82

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Marca 2017, 21:54:36 czas Polski »
Podlacze sie do tematu , mam do wykonania taras o wymiarach 7x3m i tubrowniez do was pytanie o legary , chcial bym zastosowac 4 legary po dlugosci 7m o przekroju 7x14cm , czyli co jakies 1m na ro deska 4cm i tu moje pytanie co ile podparcie punktowe legarow. Podparcie ma byc wykonane z bloczkow betonowych. prosze o wskazowki. A co do podkladu pod legary proponuje stosowac izolacje pozioma gumowa taka jak oddziela sie fundament od pustaka.

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Marca 2017, 22:06:38 czas Polski »
Ja bym dał co 80 cm gdzieś tak

Offline marcin6391

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marca 2017, 22:40:58 czas Polski »
Ja zazwyczaj legary daję co 50 - 60 cm.
Chociaż ostatnio robilem co 80, tylko deska szła 4,5 cm  ( tak inwestor se zażyczł) i było sztywno.

Offline Ardaturan

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2017, 08:07:02 czas Polski »
A co jest złego w mocowaniu legarów do podłoża betonowego (z wierzchnią warstwą płytek gresowych) kołkami szybkiego montażu i jakie to są porządne kołki. Pytam serio. Wydaje mi się że sposób jest szybki i skuteczny- wiercę w legarze wiertłem do drewna potem w betonie do betonu, poprawiam większym wiertłem żeby się łepek chował, wbijam kołek i już.

U mnie taras leży na kostce (niezbyt równej). Nie kręcony, na gumowych podkładach. Jest ok od 4 lat. Wszystko modrzew europejski.

Czyli legary luzem? A jak podczas montażu zrobiłeś żeby konstrukcja się nie przesuwała?
Olejujesz regularnie co rok?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2017, 09:42:11 czas Polski »

To nie ja pisałem ?! o co tu chodzi ???