04 Maja 2026, 12:57:31 czas Polski

Autor Wątek: Nowe maszyny  (Przeczytany 1185 razy)

Offline Paweł.

Nowe maszyny
« dnia: 18 Marca 2017, 14:31:47 czas Polski »
Witajcie,
mam mały warsztat amatorski, dwie krajzegi, heblarka domowej roboty, frezarka górnowrzecionowa (z dorobionym stolikiem), szlifierka i trochę mniejszego sprzętu. Po pracy zawsze coś sobie tam dłubię a to ule (najwięcej jako że mam pszczoły), a to jakieś mebelki typu stoliki czy lampy. Czasem się trafi jakaś większa robótka dla kogoś. I doszedłem do wniosku że czas by rozbudować warsztat, zająć się tym bardziej profesjonalnie z czasem założyć własną działalność. I mam takie pytanie do was, jakie maszyny dokupić najpierw, na co zwrócić uwagę przy zakupach i czy lepsze nowe czy używane.
Wiadomo jakieś swoje poglądy mam, ale na początku zawsze wydaje że każda maszyna się przyda. Dlatego pytam Was, pewnie wielu kiedyś stało przed moim dylematem i miało podobne problemy.
A i co chciałbym robić w tym swoim warsztacie? Bardziej szczerze mówiąc ciągnie mnie do prac w litym drzewie niż płytach ale też w sumie nie wiem co by się bardziej opłacało na początek i od czego zacząć.
Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc;)

Offline krit 6

Odp: Nowe maszyny
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2017, 14:51:19 czas Polski »
Pewnie zakupiłbym tokarkę i taśmówkę. Ale nie prowadziłem nigdy działalności gospodarczej, nie wiem na co jest popyt w okolicy i co Ty chciałbyś robić dla ludzi? Jak jest dużo budów, to należało by się nastawić na podłogi,schody, może i ciesielkę ale taka specjalizacja niesie za sobą coraz tonowe zapotrzebowanie na  inny sprzęt. Ja myślę, że te dwie maszyny by się przydały, nawet gdyby nic nie wyszło z tej działalności :o ;D

Offline Paweł.

Odp: Nowe maszyny
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2017, 14:56:43 czas Polski »
No właśnie, tokarkę też mam, niewielką bo niewielką, nutool ale jest, i ukośnica też jest nawet, ja właśnie też wielkiego rozeznania nie mam niestety,

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2017, 15:03:17 czas Polski wysłana przez Paweł. »