Ktoś dał tu na forum fajny pomysł z otwieraniem szafek górnych.
Mianowicie dłuższy front od korpusu. Czyli skracasz wysokość korpusu albo robisz dłuższe front.
Nie musisz macać w ten sposób frontów
True.
Dla szafek wiszących zadziała.
Problem jest dla szafy wysokiej, w której na dole są szuflady, a wyżej drzwi otwierane.
Nie będzie gdzie palca wsadzić, że się tak wyrażę, między górą frontu szuflady, a dołem frontu drzwi.
Musiałbym zrobić tam jakiś pasek/blendę/zaślepkę, przez całą szerokość szafy, żeby zrobić odstęp i miejsce na palce, ale to już ładnie nie będzie wyglądać.
Stąd właśnie pomysł na jakieś tip-on'y.
Przy okazji pytanie pomocnicze:
między frontami szuflad w szafkach stojących zostawiłem 4mm odstępu.
2mm zabierze uchwyt (Ikea Blankett) nakręcany na górną krawędź frontu szuflady.
Czy pozostałe 2mm będzie wystarczające, żeby ze spokojem wyregulować fronty między sobą i nie martwić się o jakieś drobne niedokładności montażu prowadnic do szuflad?
Pod piekarnikiem i szafką obok raczej bym nie dzielił cokołu, u Ciebie wystają boczki na środku.
Intencjonalnie

Sam piekarnik to 40kg. Plus zawartość wszystkich półek...
Moim celem były dwie niezależne szafy, które same z siebie stoją stabilnie i każdy (w sumie cztery) wysoki bok przenosi obciążenie z półek na podłogę.
Jeżeli skróce ściany wewnętrzne, tak żeby cokół był jeden przez całą szerokość, to moim zdaniem będzie to trochę taka kulawa konstrukcja 'na jednej nodze'.
Chyba, że... chyba, że zrobię wszystkie cztery boki długie do samej podłogi, ale podczas montażu zrobię podcięcie w dwóch środkowych,
tak, żeby cokół był jednak jeden, ale szafki stały cały czas na czterech solidnych bokach.
Pytanie pomocnicze:
czy obklejacie boki szafek od góry i od dołu?
Wiszące oczywiście obkleję od dołu, ale czy od góry też obklejać?
Albo czy obklejać od dołu boki szafek stojących? Na moje - tak, żeby nie ciągnęły wilgoci od podłogi.
Wyjście z okapu masz centralnie nad płytą czy musisz gdzieś na bok rurę ciągnąć?
Od okapu muszę pociągnąć rurę pod sufit i potem pod sufitem w prawo do komina.
Nie ma tego na projekcie, ale oczywiście będę musiał poświecić górę ostatniej szafki wiszącej po prawej stronie przodu kuchni,
żeby taki wywiew poprowadzić.
Dzięki za czujność

I ostatnie pytanie pomocnicze:
szafki wiszące będą zawieszone na zawieszkach i wspólnej szynie.
Czy 1cm luzu między górą korpusu szafki wiszącej a sufitem wystarczy, żeby szafkę zamontować?
Nie chciałbym się po fakcie dowiedzieć, że zabrakło mi pół centymetra, żeby szafkę z zawieszką podnieść, nałożyć na szynę, opuścić już zahaczoną i wyregulować...