12 Czerwca 2026, 15:51:36 czas Polski

Autor Wątek: Platan - warto kombinowac?  (Przeczytany 12994 razy)

Offline Jakub82

Odp: Platan - warto kombinowac?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Marca 2017, 22:00:32 czas Polski »
Co do offtopu powiem wam Panowie, ze do niedawna mialem  piekny bez zaslanial mnie od ulicy 100 lat oslanial dzialke i bylo ok . Bez stal w pasie drigowym ok 0,5 m od mojej dzialki i co moje zdziwienie wracam po pracy i dom odsloniety , wynik ciecia na potege , przykre to ze jak wolni ti hyz wdztscy na okolo czy na zarobek czy na opal czy sasiad tnue to ja tez , wschod gdzie mueszkam mali kto myslu logicznie, polak jak dostaje troche wolbisci to mu odbija , nasz narod musi miec bata

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Marca 2017, 23:12:15 czas Polski »
Jakub82 czytaj posty przed wysłaniem. " nasz naród musi mieć bata" czyli lubisz jak unia Europejska dyktuje warunki? :-)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2017, 09:35:44 czas Polski »
Jakub - z calym szacunkiem, ale NIE rozumiem co napisales...Ale raczej nie w temacie suszenia platanu....

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2017, 09:50:32 czas Polski »
polak jak dostaje troche wolbisci

Jakub, piszesz z pierdla? :). Bo i z treści to trochę wynika i wygląda jakby Cię d..a trochę bolała :)

Offline Jakub82

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2017, 10:59:51 czas Polski »
Sory to jest pisanie z telefonu, chodzi mi o to aby byly przepisy ktore normalizuja pewne kwestie , dzialki wlasnosciowe zwiazane z zamieszkaniem tak niech wlasciciele tna , ale niech to bedzie z glowa. Nie mozna ciac wszystkiego co nam przyjdzie do glowy bo widzimy w tym zysk wlasny. Tak jak w moim przypadku poszlo na opal, a nikt nie pytal mnie o zdanie. Rozumiem to ze nie byla to moja wlasnosc ale wygolocili cala miejscowosc z drzew i krzewow w pasie drogowym. Niedlugo wszedzie bedziemy mieli beton i asfalt, czy tak ma wygladac nasza przyszlosc. Drzewa nie rosna w 1 rok.

Offline Henry

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marca 2017, 11:06:13 czas Polski »
Odnośnie wycinki drzew. My ostatnio z kolegą sgt_raffie czyściliśmy moją działkę z drzew, I powiem że była to bardzo dobra decyzja.

Dlaczego nie dostałeś wcześniej zgody na wycinkę jak jeszcze trzeba było zgłaszać wniosek? Gmina jakoś to uzasadniła?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marca 2017, 11:09:05 czas Polski »
A kto mówi że potrzebne są jakieś wnioski?
Jak były stare przepisy to sie nie staralem jeszcze.

Offline Henry

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Marca 2017, 11:10:25 czas Polski »
Aha... Czyli nie wiesz czy wtedy nie mogłeś wycinać, ale bardzo Cię cieszy że teraz możesz...

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Marca 2017, 11:44:31 czas Polski »
Panowie - poprosilem Jarka o wydzielenie tematu dot. wycinki. Kwestia na pewno bedzie wracac a jest dla nas, drewnolubow, dosyc istotna...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Marca 2017, 13:22:25 czas Polski »
Henry.
Dokladnie.jak napisałeś. Bardzo mi to ja rękę. Jak pisałem, w miejsce.tych drzew będzie posadzony sad, co bardzo pozytywnie.wplynie.na ekosystem lokalny.
Sgt_raffie.
Popieram. Temat platana umówiony a dyskusja w innym kierunku bardzo się robi ciekawa

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Marca 2017, 13:32:15 czas Polski »
Jakub82. Jestem pewien, że gdyby ten przepis został wprowadzony 30 lat temu, to nie byłoby tak drastycznych wycinek. Zauważ,  że masa ludzi starała się bez skutecznie o wycinki, w tym ja.
Mój wniosek został odrzucony pomimo, że drzewo rośnie na wjeździe do garażu w nowo wybudowanym domu. Gdyby to była moja posesja. To już bym je scinal.  Niestety rośnie za płotem na terenie gminy i tak o to będę musiał prosić kolejne dwa lata aby zmienili decyzję.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Marca 2017, 13:49:13 czas Polski »
Akwa czytałeś co pisałem o patencie ze strażą pożarną ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Marca 2017, 13:52:13 czas Polski »
Nie rozumiem - to drzewo chyba już rosło jak architekt robił projekt lub adaptację? Trzeba mieć fantazję żeby w takiej sytuacji robić wjazd na przeciwko drzewa rosnącego na terenie gminy.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 23 Marca 2017, 14:18:20 czas Polski »
Odnośnie wycinki. A czy ktoś policzył ile drzew zostało wycięte na zaś zanim wyrosło do rozmiarów gdzie już nie można ? To też myślę ważna kwestia. Sam znam przypadek gdzie gościu wyciął wszystkie drzewa na działce. Powód dla którego to zrobił był taki, że nie wie co za 10 lat będzie planował a drzewo może przeszkadzać. Jakby miał pewność wolnej ręki to drzewa rosłyby do dziś i zapewne jeszcze długo bo nadal działka pusta.

Ludzie wycinali ze strachu "bo nie wiadomo jak to później będzie". Tego nikt nie policzył.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Marca 2017, 14:27:54 czas Polski »
MChObi - czytałem i pomyślę o tym, osp jest 300 metrów od mojej działki.  Dodatkowo pół rodziny tam pracuje :-) myślałem też o zatruciu korzeni roundupem.

Miły - Tak, miałem fantazję :-) sam zdecydowałem o takim usutuowaniu budynku i byłem świadom tego drzewa. Da się wjechać do garażu ale lepiej jakby drzewa nie było. Robiłem to z nadzieją, że w ciągu 5 lat zanim się wprowadzę,  uda mi się pozbyć drzewa.
Drzewo można wyciąć,  domu już  bym nie przestawił a obecna jego pozycja pozwala najlepiej wykorzystać działkę. 

Prędzej czy później drzewo zniknie więc tym się nie martwię. Chodzi mi tylko o bezsensowne przepisy przez które teraz obserwujemy bum na wycinkę. 

Gdybym miał drzewa do wycinki i byłbym pewien,  że dopóki żyje, przepisy będą pozwalały mi wyciąć te drzewa, to wbrew pozorom pewnie bym ich nie wyciął dopóki nie zagrażałyby budynkom. Problem w tym, że ludzie ledwo co dostali pozwolenie, a już usłyszeli o zawieszeniu ustawy, więc zaczęli wycinać na przyszłość.

Widzę,  że specu myśli podobnie :-)

Więc nie można mówić o swoich rodakach " że polaczki potrzebują bata"
Polacy potrzebują stabilnego prawa a nie nowych zasad co kadencję Sejmu.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2017, 14:31:25 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »