13 Czerwca 2026, 00:11:27 czas Polski

Autor Wątek: Platan - warto kombinowac?  (Przeczytany 13000 razy)

sgt_raffie

• Gość
Odp: Platan - warto kombinowac?
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Marca 2017, 09:17:31 czas Polski »
Ooo...i gow..o burza.
Wycinanie starych drzew w parku w srodku miasta, tylko dlatego, ze kawalek jest "prywatny" - debilizm do kwadratu. W terenach miejskich drzew faktycznie jest za malo.

Ale....Pomieszkajcie troche na wsi, takiej w miare prawdziwej, gdzie natura nie tylko jest piekna i pozyteczna ale tez czasami przeszkadza. Pouzerajcie sie z urzednikami, podenerwujcie sie na sasiadow ktorzy zaniedbali swoja wlasnosc i ich drzewa po prostu przeszkadzaja i zagrazaja..

W TEORII przy poprzedniej ustawie mozna bylo dostac pozwolenie na wycinke, jak sie zlozylo odpowiedni wniosek, zaplacilo i jeszcze przeszlo "sciezke zdrowia" od biura do biura. Pomijajac fakt, ze wszystkie te operacje brzmia ABSURDALNIE w stosunku do czegos, co jest moja wlasnoscia, to cala sprawa byla w 100% zalezna od dobrej woli i humoru urzednika, ktory z reguly o drzewach wiedzial tyle, co nic (na ostatnim kwicie z czasow starej ustawy, po wizji lokalnej, robinia byla opisana jako dab). Oprocz tego, pare razy zdarzylo sie, ze zanim przyszla decyzja to drzewo juz narobilo wiekszych szkod.
Dlaczego ja, kupujac nieruchomosc, mam cierpiec za to, ze poprzedni wlasciciel zaniedbal i ma dzialke pelna "badylakow", ktore podopadaja pod ustawe a drzew z nich nigdy nie bedzie? To nie sa 300 letnie deby (chociaz przyznam, ze padl taki naprawde stary olbrzym kolo mnie ostatnio i juz ze 2 tygodnie lezy nie ruszony), to nie jest las pierwotny. Tak, wiem, juz tam rosly zanim kupilem. Czyli jak kupicie dzialke, gdzie okazuje sie, jest cyganski oboz, to nie probujecie ich wyzucic? Bo juz tam byli wczesniej?  Do brzegu, po sie rozwlekam..
Sa dwie strony medalu, temat nie jest czarno-bialy a polaryzacja pogladow w tym temacie jest az nadto widoczna.

Co do palenia syfem - ludzie beda palic syfem do momentu, kiedy nie bedzie ich stac na normalny opal. Jak by wasze dzieciaki chorowaly cala zime, bo nie macie kasy na opal to tez byscie palili syfem (przyklad przekoloryzowany celowo). Nie usprawiedliwiam, bo mnie to wkurza, ale jestem w stanie zrozumiec. Inna sprawa jak jeden debil z drugim pala smieci bo nie chca wydawac pieniedzy na ich wywoz..ale na debili nie poradzisz... . Tylko ze kwestia wycinki z kwestia palenia niewiele ma wspolnego IMHO. Wiekszosc scinanych drzew dookola mnie idze w rebak. NIE WIEM dlaczego, ale tak jest.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #46 dnia: 24 Marca 2017, 09:30:38 czas Polski »
przeszlo "sciezke zdrowia" od biura do biura.
Ta...tu czekolada,tam bombonierka,a może kawa i koniak :P
*to takie wspomagacze,żeby człowiek sprawnie myślał,bo średnio ma 14 dni na rozpatrzenie(chyba).

Offline wojtek62

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • jak rzucę palenie kupie VERITASA
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Marca 2017, 10:17:07 czas Polski »
"Bez urazy ale to porównanie jest głupie." - nie wiem jak wkleić teks  z innego postu ;D.
Nie czuję urazy. ;D. Chciałem tylko zaznaczyć, że w prawie istnieją ograniczenia nakładane na nieruchomości.
Ograniczenie w wycince drzew na nieruchomościach było tylko jednym z nich.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #48 dnia: 24 Marca 2017, 10:36:07 czas Polski »
nie wiem jak wkleić teks  z innego postu  ;D
Zanaczasz na niebiesko,i z prawej strony jest Cytuj(zaznaczone) :)
I poszłooo... ;)

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #49 dnia: 24 Marca 2017, 11:38:24 czas Polski »
W TEORII przy poprzedniej ustawie mozna bylo dostac pozwolenie na wycinke, jak sie zlozylo odpowiedni wniosek, zaplacilo...
Na jesieni zeszłego roku wycinałem na działce dwie topole. Pozwolenie owszem potrzebne było, przyjechali urzędnicy, popatrzyli i poszli. Po miesiącu przyszła decyzja. O opłacie za wycięcie nikt nie wspominał.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Marca 2017, 13:00:54 czas Polski »
Pewno  1/3 drzew została wycięta , tylko przez  to , że powstała  histeria na tym punkcie i ludzie rąbią na  zapas , obawiając  się zmian w przepisach .

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Marca 2017, 03:34:03 czas Polski »
Tego na 100% nie wiemy, z własnego podwórka (Śląsk) co do palenia śmieciami, dosyć często górnicy czy emeryci sprzedawali deputaty węglowe po to aby kupić muł węglowy który jest o wiele tańszy aby na tym jeszcze zarobić.
Potrzebna jest edukacja, świadomość i zmiana mentalności ale na to również potrzeba czasu.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #52 dnia: 28 Marca 2017, 19:12:21 czas Polski »
Krzysiek mialem o tobie lepsze zdanie. Choć jednak troche to dobre powróciło gdy pojawił się większy hardcor mówiący, że Polacy potrzebują bata.
Jakub mam nadzieje, że dosięgnie Cię sprawiedliwość za te słowa.

Temat jest dosyć delikatny, ale sam go zacząłeś. Wprowadzili w styczniu nowe przepisy, a ze zima była sroga, to piły spalinowe siedziały cicho. Nadeszła wiosna, i gdy ludzie wycinali drzewa, które im przeszkadzały,  zrobiło się wielkie larum. To nie jest wina społeczeństwa, lecz faktu, że dziesiątki lat drzewa były własnoscią Państwa, a przypadkowo calkiem, na prywatnych posesjach sie znajdowały. Gdy te drzewa naprawdę przeszkadzały.
Najwięcej krzyczą Ci mieszkający w mieście i nie posiadają swojej własności.

Dostali ludzie ten nędzny ochłap wolności i po prostu z tego czerpią i bardzo dobrze. A to, że Kaczyński na konferencji prasowej powiedział, że prawo dot wycinki zmienią, to wywołało panikę i zamiast w innym terminie ludzie zaczęli wycinać juz. Gdyby prawo było stabilne lub takie  wrażenie sprawiało, to czlowiek by wyciął drzewo które go wkurza, a posadził w innym miejscu.
Gdy sowieci wyzwolili Aushwitz, to więźniowie rzucili się na jedzenie dane im przez żołnierzy. Cześć z nich pomarła.
''Jedyne co pamiętam to nieustanny głód''
Ten prosty przykład pokaze Ci ze człowiek tłamszony fizycznie czy psychicznie robi różne rzeczy. Więźniów Auschwitz tez nazwiesz debilami bo sie sami zabili?
Gdy drzewo Cię irytuje 25lat, a nie mozesz go wyciąć,  to nie jest psychiczne tłamszenie?

Ale wbrew emocjom apeluje abyś nie wygłaszał tak plugawych opinii nt społeczeństwa ponieważ wbrew pozorom na tym forum nie jestes anonimowy, bo cię znają.
Polacy to debile, to na Onecie lub Wyborczej przejdzie. Tam oklaski dostaniesz.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #53 dnia: 28 Marca 2017, 21:16:55 czas Polski »
Polskie portale informacyjne są pełne doniesień o bezmyślnej wycince drzew i stąd moja reakcja i określenie : "jak debile doprawdy" ,które może nie dotyczyć tego konkretnego przypadku. Platan jest w Polsce tak rzadkim drzewem ,że każdy egzemplarz powinien być traktowany z wielką troską i uwagą.

Na podstawie cytatu,można w pewnym sensie rozgrzeszyć kolegę ??? Mam koleżankę prawie 30l za granicą no i muszę czasami pewne rzeczy dziejące się w kraju tłumaczyć,prostować.
I na koniec nie oceniajmy pochopnie kolegów-każdy ma swój gorszy dzień.
WIEM!!! >:(   co piszę ::) bo sądzę po sobie :P ;D ;)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #54 dnia: 28 Marca 2017, 22:35:43 czas Polski »
Właśnie mialem się odnieść do tego cytatu i krzysztof mi pod nos go podstawił ale w natłoku różnych mysli jakoś mi uciekło.
Dwie sprawy dodam jeszcze krótko.
Portale informacyjne, a raczej uprawiające dziennikarską prostytucje można by rzec. Słyszał ktoś o uroczej wiewiórce która zdechła na ''ściętym'' drzewie?
Łykanie wszystkiego jak pelikan i reagowanie emocjonalnie, to coś co chcą osiągnąć.
Nie ważne czy oglądasz TVN, TVP, Polsat, TV Republika. Nie ważne czy czytasz wyborczą, Gazetę Polską, Rzeczpospolitą, Gościa niedzielnego. Każdy artykuł należy przeczytać z odpowiednią dozą sceptycyzmu, nie zawsze jest to łatwe, acz wykonalne.

Platana rzeczywiście należy otoczyć opieką i troską gdy rośnie w parku i prezydent, burmistrz, wójt, sołtys z publicznej kasy przeznaczy pieniądze na zakup sadzonek platana i posadzenie w miejscu w którym dana jednostka terytorialna sobie wymyśliła.
Jadę do sklepu, nad drzwiami jest szyld. Na szyldzie napisane są dwa słowa: Sklep Ogrodniczy. Chodzę sobie po sklepie i natrafiam na sadzonke Platana - patrze na cenę - 24PLN brutto (w tym 18% VAT) biorę tą sadzonkę platana pod pachę i idę do kasy fiskalnej. Sięgam do prawej kieszeni na dupie, bo tam zawsze trzymam portfel (gdy jestem w jeansach, bo w dresie są tylko dwie kieszenie, ale do sklepu zawsze zakładam jeansy). Wyciągam z niego MOJE 24PLN. Jadę do domu z platanem w bagażniku. Opisałbym jeszcze bardziej szczegółowo czynności ale nie chce was zanudzać.
Sądzę platana...
Pomnę tylko, że sadzę na swojej ziemi, którą mi ojciec zapisał. Tego platana ja otoczę swoją opieką, a nie społeczeństwo. To jest różnica którą większość dostrzega lecz nie wszyscy.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #55 dnia: 28 Marca 2017, 23:24:59 czas Polski »
Opisałbym jeszcze bardziej szczegółowo czynności ale nie chce was zanudzać.
Fota dobra na wszystko,znaczy posadzonego platana :)
Byłby fajny  Happy End tego  wątku ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2017, 23:28:26 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Marca 2017, 08:09:51 czas Polski »
Happy end to bedzie jak posztapluje ;).

Offline krzyś48

« Odpowiedź #57 dnia: 29 Marca 2017, 10:18:06 czas Polski »
Sądzę platana...
O to foto mi chodziło,ale może być ścięty i nowy,posadzony= wszyscy zadowoleni :)
Coś w stylu ,,umarł platan,niech rośnie platan" :P

Offline Henry

« Odpowiedź #58 dnia: 29 Marca 2017, 11:20:08 czas Polski »
Pomnę tylko, że sadzę na swojej ziemi, którą mi ojciec zapisał. Tego platana ja otoczę swoją opieką, a nie społeczeństwo. To jest różnica którą większość dostrzega lecz nie wszyscy.

Żyjesz w społeczeństwie więc nie sadzisz dla siebie tylko dla wszystkich, na ziemi która jest "twoja" bo społeczeństwo pozwoliło ci z niej korzystać, a drzewem masz się opiekować bo jesteśmy zbyt biednym państwem żeby ci w tym pomóc. To jest różnica której większość nie dostrzega lecz, na szczęście, nie wszyscy.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Marca 2017, 11:29:51 czas Polski »
"twoja" bo społeczeństwo pozwoliło ci z niej korzystać
Pozwoliło mi z niej korzystać nie społeczeństwo tylko prawo własności powstałe w skutek ZAKUPU tej ziemi.
Jeśli żyję w społeczeństwie to mam prawo nie zgodzić się na reklamę wiszącą na płocie sąsiada bo mi się nie podoba? Nie bo jeśli nie ma do tego prawnych przeciwwskazań to mogę sobie chcieć a sąsiad zrobi i tak jak będzie chciał.