12 Czerwca 2026, 17:03:16 czas Polski

Autor Wątek: Platan - warto kombinowac?  (Przeczytany 12996 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Platan - warto kombinowac?
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Marca 2017, 12:28:38 czas Polski »
Kolega Henry  się zagalopował moim zdaniem.
Tym tokiem rozumując to dzięki wspólnej pracy calego narodu kolega Henry mogl wejść w posiadanie np mieszkania a nie domu. Czy to oznacza że ma obowiazywac w tym mieszkaniu zakaz jakiś? Np palenia papierosów bo jest szkodliwe szczególnie dla biernych palaczy jak dzieci.  Zgodzi się kolega na to?
Własność nabyta to własność i wara innym od tego.
Komunizm to już był a to durne stare prawo o drzewach to pozostalosc po nim.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Marca 2017, 16:07:08 czas Polski »
Jeśli żyję w społeczeństwie to mam prawo nie zgodzić się na reklamę wiszącą na płocie sąsiada bo mi się nie podoba? Nie bo jeśli nie ma do tego prawnych przeciwwskazań to mogę sobie chcieć a sąsiad zrobi i tak jak będzie chciał.
Jeśli reklama usytuowana jest bliżej niż w tabeli
https://www.arslege.pl/zasady-usytuowania-obiektow-budowlanych-przy-drogach/k95/a15820/
to można wpłynąć na jej likwidację.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #62 dnia: 29 Marca 2017, 16:40:57 czas Polski »
Klo ja bym chcial aby np Jakub82 sam zgłosił się na najbliższym komisariacie policji z art 133 kk.

Offline Henry

« Odpowiedź #63 dnia: 29 Marca 2017, 17:12:32 czas Polski »
Kolega Henry  się zagalopował moim zdaniem.

Zagalopował? Po prostu piszę jaka jest sytuacja prawna w naszym, trochę cywilizowanym, kraju (znasz konstytucję i obowiązujące prawo?).

Komunizm to już był a to durne stare prawo o drzewach to pozostalosc po nim.

Dlatego trzeba je ulepszyć, np na wzór z krajów zachodniej Europy, gdzie pozwolenie jest konieczne w zależności od tego gdzie mieszkasz. Ja na przykład sam pomagałem ostatnio sąsiadowi wyciąć drzewo, ale okolica mojego domu rodzinnego wygląda tak:

Ale to nie znaczy że można wprowadzić prawo jeszcze gorsze, pozwalające na totalną samowolkę wszędzie. Bo wbrew marzeniom Gerdo - większość społeczeństwa jest nieodpowiedzialna i nie potrafi myśleć o przyszłych pokoleniach tylko reprezentuje postawę "co? ja nie mam racji?". I na przykład takie metody MChObi z załatwianiem czegoś poza prawem przy pomocy flaszki, to nie jest efekt tego że "tak trzeba bo opresyjny system nie pozwala inaczej" tylko są efektem zwykłego cwaniactwa i kombinatorstwa.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Marca 2017, 17:24:35 czas Polski »
Klo ja bym chcial aby np Jakub82 sam zgłosił się na najbliższym komisariacie policji z art 133 kk.
Niby dlaczego, bo nie rozumiem?
Że napisał to:
wschod gdzie mueszkam mali kto myslu logicznie, polak jak dostaje troche wolbisci to mu odbija , nasz narod musi miec bata
I ma chłop rację.
To, co się wyrabia ująłbym w jednym zdaniu: "Po nas choćby potop".

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #65 dnia: 29 Marca 2017, 17:55:04 czas Polski »
... A wracając.
I jak Raffie z tym drewienkiem ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Nol

« Odpowiedź #66 dnia: 29 Marca 2017, 18:21:24 czas Polski »
Powinieneś dostać bana i tyle w tym temacie. Niestety fora dyskusyjne nie są dla wszystkich, a to konkretne jak juz zauważono w innych wątkach nie jest wystarczająco moderowane by powstrzymywac rozwój dyskusji w takich kierunkach.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #67 dnia: 29 Marca 2017, 18:41:14 czas Polski »
Te słowa kolegi Jakuba82 są skandaliczne i nawet gdy reszta forum podzieli Twoje zdanie Klo, to ja pozostane przy swoim. Ale mam nadzieję - i może faktycznie coś z wiary mam, że taka opinia pozostanie marginalna.

Gdy w Krakowie Majchrowski od 2010r wydał zgodę na wycięcie 60 tys drzew z terenów miejskich ludzie nie protestowali.
Gdy w warszawie w latach 2009-2015 wycięto 160 tysięcy drzew. Nie protestowali.
Gdy wycinano drzewa i krzewy w mojej okolicy pod Biedronkę!! Tak, ten supermarket. Nie protestowali.
Gdy zalesianie nie wypełnia ubytków drzewostanu po wycinkach. Nie protestowali.

Ale jak pozwolono Kowalskiemu wyciąć drzewo w ogródku, to wielkie larum i protesty.

Na szczęście nie ty decydujesz kto bany dostaje.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2017, 18:44:23 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Marca 2017, 18:47:59 czas Polski »
Mam mozliwosc skolowania sobie platana
Brać i koniec. Co do reszty wypowiedzi to każdy ma swoją rację i jej będzie się trzymał.

Było drzewo, jest drewno i nerwy  nic tu nie pomogą.
Miłego dnia wszystkim życzę :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Marca 2017, 18:49:37 czas Polski »
Krzysiek mialem o tobie lepsze zdanie. ... itd ... Tam oklaski dostaniesz.
Nic nie zmieni mojego zdania na temat konsekwencji ustawy ,którą wymyślił "głupek spuszczony ze smyczy".
Dobrze będzie jak 10% tego ściętego drewna zostanie wykorzystana w dobry sposób , reszta zostanie spalona by . Bo tak pisane jest w kraju , którym wszystko można ukraść i wszystko nadaje się do kradzieży bez względu czy to jest 35 drzew na czyjejś posesji czy 100 metrów trakcji elektrycznej.
Życzę miłego rżnięcia wszystkim pilarzom , drwalom.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Marca 2017, 19:26:25 czas Polski »
reszta zostanie spalona
M.in. do tego służy drewno. :)
Mnie martwi coś innego.
Codziennie jeżdżę wokół komina i widzę, że ludzie tną, bo wolno. Nawet, gdy drzewo rosło na skraju działki, gdzie nikomu nie przeszkadzało.
Ale co dalej?
Otóż... Nic. Leży ścięte, pocięte w kłody, gdzieniegdzie w pieńki narzucane na hałdy. I zanim właściciel - dawny pracownik PGR dojrzeje do porąbania i wysuszenia, będzie środek zimy. Do tego czasu połowa drewna zmurszeje i wartość opałowa będzie na poziomie kartonu po butach. A to już jest marnotrawstwo i skrajny idiotyzm.

Uważam, że właściciel działki powinien mieś możliwość wycięcia drzewa na swojej działce - po zgłoszeniu do urzędu, ale w granicach rozsądku. Np. 2 drzewa rocznie i tylko na własny użytek.
Dlaczego powinno się zgłosić wycinkę?
1. Dlatego, aby nie handlowano drewnem na prawo i lewo.
2. Do celów statystycznych.
3. W celu aktualizacji map geodezyjnych.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #71 dnia: 30 Marca 2017, 12:58:07 czas Polski »
Mam mozliwosc skolowania sobie platana (...)

Witaj Rafale, jak sam nie będziesz brał tej kłody to proszę zrób dla mnie rezerwację! Na majówkę będę w okolicach więc idealnie pasuje... Jeśli trzeba coś uiścić gospodarzom to nie ma sprawy, dogadamy się.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Marca 2017, 13:11:14 czas Polski »
Hej.
Czekam na informacje, ze gotowa do zabrania.
Bede bral na 100%. Mozemy sie spokojnie dogadac na pare desek.
Jesli nadal masz tego klona to pomysl o mnie jak bedziesz jechal na majowke i sie odezwij na maila...

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #73 dnia: 31 Marca 2017, 12:52:52 czas Polski »
jak bym mógł zapomnieć.... bliżej wyjazdu odezwę się.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Kwietnia 2017, 08:11:54 czas Polski »
I ja moze wtrace swoje 3 grosze ;D

Henry dobrze pisze o tym  ze wiekszosc ludzi to idioci i beda kosili co sie da...

... jednak nie tak do konca! Przez lata mieli problemy z usunieciem drzew wokol domow czy blokow zagrazajacych zyciu czy zdrowiu i tak na powaznie. Jako ze robie w tym w czym robie jezdze po klientach i mam porowananie co sie dzialo powiedzmy 2 lata temu a co powiedzmy od stycznia odwalili.

Ludzie przez lata nie mogli usuwac drzew poniewaz jedne urzedas z drugim nie dali zgody... finito! Teraz wiec jak nadazyla sie okazja to cieli wszystko co sie dalo... proste. Trzeba sie ustawic po 2 stronach medalu.

Co do ciecia jak leci i glupoty ludzi to jak pisalem wynikalo to z debilnych przepisow pisanych przez debili. To zaszlosci PRLu i checi kontroli obywatela przez panstwo.

Niestety potwierdzilo sie to co przypuszczalem ze debilizm jednak siega zenitu... i jak widac w rzadzie postanowili udupic wycinke czy to masowa czy dla prywatnych osob pojedynczych drzew. Teraz bedzie przychodzil urzednik i ON ocenial czy moge wyciac drzewo czy nie...

Na szczescie dla tych co nie dostana zgody od urzedasa na wycinke obok domu max 10m watro wiedziec ze w razie uszkodzenia domu, garazu, samochodu, smierci lub kalectwa mozna go bezposrednio scigac skladajac wniosek o popelnienie PRZESTEPSTWA ;D jest to proste do udowodnienia jako ze urzednik oddelegowany ktory wam odmowi ma wyslac lub dac do reki pismo ;D a to juz podstawa do trzepniecia go po tylku.
Tlumaczeniem sie ze on sie nie znal, nie wiedzial jaka wysokosc ma drzewo, itp nic nie wskora poniewaz urzednicy maja byc po szkoleniach oraz maja uzyskac zaswiadczenie ze przeszli takie szkolenie  i nas to nie interesuje czy przeszli czy nie.

Co do samego prawa ... jesli w USA znajdziesz zloto... jest twoje... jesli rope to jest twoja... jesli nie podoba Ci sie drzewo kroisz je.
Ty zaplaciles za swoj teren i robisz na nim co chcesz w miare mozliwosci, wiedzy i przepisow.

W Polsce kupujesz ziemie... i nie jestes jest wlascicielem do konca ... a nawet w polowie.

Takie durne przepisy winny zostac zmienione juz dawno. Mnie tam gowno obchodzi czy samolot w smolensku sie rozpieprzyl o sosne, wierzbe czy kot z laserami w oczach porozcinal go na kawalki. Nie interesuje mnie czy byla tam bomba czy ladunek nuklearny czy po prostu ktos mial sraczke zeby ladowac w warunkach zerowej widocznosci na lotnisku dla malych samolotow. 
To idzie za moja ciezko zarobiona mamone !!! Wiec do cholery chcialbym aby te jelopy w koncu daly sobie siana z wrakiem ruskiego zlomu a zajeli sie usprawnianiem mojego i  nie tylko zycia doczesnego.

Dlatego jestem za wycinka przez wlasciciela... jesli ludzie beda miec wybor to w koncu zrozumia ze nie mozna tylko wycinac ale trzeba tez sadzic.
A jesli nie maja wyboru to beda robic wszystko to co dla Henrego jest niedopuszczalne... i to za flaszke!