29 Maja 2026, 19:04:01 czas Polski

Autor Wątek: Duży przeskok cenowy dla strugarek 2 w 1  (Przeczytany 1900 razy)

fliegermaus

• Gość
Duży przeskok cenowy dla strugarek 2 w 1
« dnia: 22 Marca 2017, 11:59:52 czas Polski »
Z przeglądu sklepów internetowych wygląda, że jeżeli chcę kupić wyrówniarko-grubościówkę, to aż do 3500 zł mam do wyboru jedynie wyroby niemarkowe (Dedra 7813 za 1200 zł, Proma HP-200 za 1400 zł, Bernardo PT-260 za ok. 2600 zł i kolejne modele Bernardo do ponad 3000 zł), a dopiero potem zaczynają się markowe: Metabo HC-260 za 4800 zł, DeWalt D27300 za 6000 zł i pewnie droższe.

Czy istnieją wyrówniarko-grubościówki uznanych marek z dobrym krajowym serwisem, których cena nie przekroczy 3000 zł?  Trochę boję się tej Dedry czy Promy, bo fachowiec poradzi sobie z ich niedociągnięciami, a ja raczej nie.

Szukam jedynie czegoś, co pozwoli mi wyrównać deski do zrobienia sobie ad hoc szerszej deski klejonej, bo gdy kupuję gotową, to po kilka desek naraz i zaczynają się po czasie wyginać. Chcę też sobie doraźnie odchudzać deski do bieżących potrzeb.

Marcin M

• Gość
Odp: Duży przeskok cenowy dla strugarek 2 w 1
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2017, 20:15:57 czas Polski »
Temat był poruszany na forum wielokrotnie, poszukaj w dziale strugi lub strugarki. Wiele osób ma taki sam dylemat i ciężko doradzić jedyną słuszną opcje :)

Offline vitter

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2017, 23:01:14 czas Polski »
Sam sobie odpowiedziałeś sprzęt od 1200 po 2600-3000 i tak dalej
recenzje , opisy prawie każdego sprzętu znajdziesz w opcji szukaj
każdy chciałby kupić super dokładny sprzęt za parę złociszy
a wydajemy 200-300-400 zyla na paczuszkę (plastyku lego) bez narzekania   ::)

fliegermaus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marca 2017, 00:47:56 czas Polski »
Ja akurat nie chciałbym kupować super sprzętu za "parę złotych" i nawet nie o to pytałem. Moje pytanie dotyczyło zjawiska rynkowego - domniemanego, bo może po prostu trafiłem na specyficzny dobór sklepów. Wygląda jednak na to, że po prostu taka, a nie inna jest oferta sprzętu. A może nie doceniam takich marek, jak Bernardo?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2017, 05:10:49 czas Polski »
Z trochę innej beczki...

ja nie miałem dylematu po obejrzeniu kilku chinoli...
"Poświęciłem" sporo miejsca w warsztacie ale kupiłem stare polskie maszyny - formatówkę, strugarkę  i grubościówkę Jaroma (obie 60).
Dużo strugam długich i ciężkich elementów - nie widzę tego na tych małych maszynkach...

Oczywiście wzystko ma swoje plusy i minusy. Maszyny są stare, trzeba byo zainwestować (chociaż niedużo) w "pakiet startowy" (łożyska,paski, itp..) nie wyglądają atrakcyjnie , są bardzo głośne, zabierają dużo miejsca, itd.... Dużo też trzeba się naszukać, żeby znaleźć doby sprzęt - wiele sprzedawanych, to złom...  Ja miałem fart, bo akurat stolarnia się likwidowała i wyprzedawali sprzęt.

Ale są niezawodne,dokładne , mają długie blaty, itp...

Ja poszedłem w tym kierunku i jestem bardzo zadowolony  :)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2017, 08:02:21 czas Polski »
No jak do hobby chcesz brać serwis to nie wiem dlaczego patrzysz na tak "tanie" maszyny. Niestety - jak nie chcesz płacić strzelam 100 zł netto za godzinę pracy + dojazd - to musisz się sam nauczyć ustawiać blaty i wymieniać łożyska.

I też polecam ścieżkę marcin6391 - jak masz tylko miejsce to kupować stare porządne pancerne maszyny. To nie jest technologia NASA - łożyska, paski itp, więc ktoś deko kumaty powinien sobie poradzić.