Hej,
Jestem na etapie budowy chalupy dla siebie. A ze jestem zafascynowany zdrowym trybem zycia, ksiazka i filmem o tym drewnie namowilem zone, ze postawimy sobie dom w tej technologii. Wyslalem projekt do wyceny do 2 firm, ktore buduja w Polsce w tej technologii. 1sza - p. Marii G. w ogole nie odpowiedziala, druga firma - p. nazwe go Francuza, odpowiedziala z oferta. Ale cena zwalila mnie z nog. Wiedzialem, ze bedzie drogo, ale nie zakladalem, ze az tyle. Wybudowanie mojego domu w tradycyjnej murowanej technologii szacuje na ok 500-600k - na gotowo do wprowadzenia sie i wniesienia mebli. Za to samo w technologii Thoma musialbym zaplacic ok 1,5 mln. Sama konstrukcja to koszt 1,2 mln. Ceny jak na moj rozum - nie na przecietna polska kieszen. Np. logistyka - dowiezienie elementow z fabryki na plac budowy to tylko 50k zl.
Mimo mojego zapalu i szczerych checi nie posiadam jednak az tak glebokiego portfela bym mogl sie szarpnac na taki projekt.
Wiec wszystko super fajnie ale dla kogos, kto budujac dom jest sobie w stanie pozwolic na wydawanie w milionach, a nie setkach tys zl.
To tak informacyjnie dla Was gdyby ktos ostrzyl zeby na taki dom. Zeby wiedzial, ze bez przyslowiowej banki w tylnej kieszeni nie ma sie co porywac.