04 Maja 2026, 10:41:08 czas Polski

Autor Wątek: Księżycowe drewno co o tym myślicie?  (Przeczytany 18525 razy)

MChObi

• Gość
Odp: Księżycowe drewno co o tym myślicie?
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marca 2017, 15:07:02 czas Polski »
Po co myć jak "umył " wcześniej moczem, wytrze i po sprawie :D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marca 2017, 16:53:37 czas Polski »
I co, wszystko mówisz żonie?
- oczywiście, że tak...na tym polega trwały związek ;D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2017, 20:13:09 czas Polski »
* wszystko co chce usłyszeć ;)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2017, 20:35:42 czas Polski »
Pamietać film o gościu który od podstaw zbudował tradycyjny dom gdzieś w Skandynawii? Tutaj:
(taki wywiad z nim), też wspomina o ścinaniu drzew w określone dni roku. Swoją drogą też fajny materiał

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2017, 21:26:31 czas Polski »
co do okresu w którym należy ściąć drzewo na materiał do obróbki stolarskiej to 100% racja. pamiętam jak MISTRZ ojciec mojego nauczyciela praktyki tez mistrza, mówił "drzewo powinno ścinać się w okresie kiedy drzewo najmocniej śpi". Czyli końcówka zimy i najlepiej podczas pełni księżyca. Według niego tak pozyskany materiał był podatny na minimalną zmianę swoich parametrów.   

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marca 2017, 22:08:39 czas Polski »
Czy są jakiekolwiek źródła gdzie można o tym poczytac?

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Marca 2017, 17:24:54 czas Polski »
np tu

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marca 2017, 17:27:10 czas Polski »
Ja tego zdjęcia nie widzę :(

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Marca 2017, 17:37:46 czas Polski »
na zdjęciu jest książka  " Sztuka rzeźbienia w drewnie" autorstwa: Josepmaria T. Cami i Jacinto Santamera

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marca 2017, 18:49:12 czas Polski »
To jest wiedza gromadzona przez pokolenia ,na postawie obserwacji zachowania  drewna.
Teraz tnie  się przez  cały rok i nie  zważa na księżyc bo jest  plan i pieniądze.
Dawniej  ktoś zaznajomiony z tematem ,wiedział że np jak potrzebował  drewna które by się najmniej  paliło (   (    np. łopaty do pieca chlebowego  )to szedł  wyrąbać  1 marca po zachodzie  słońca.
Ten zaś co ciął na opał ,to w październiku w I kwadrze Księżyca.
Była nawet taka dokładność ,że   jeśli  chciano drewno mało pękające   ,to ścinano je  24  czerwca  w godzinach   od    11   do   12  .  I jeszcze wiele innych terminów związanych z fazami księżyca.

Offline kk111222

« Odpowiedź #25 dnia: 25 Marca 2017, 19:13:45 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2017, 19:15:58 czas Polski wysłana przez kk111222 »

Offline Marian Max Kolanko

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Marca 2017, 22:43:34 czas Polski »
www.domdrewno100.pl to przedstawicielstwo Thomy w Polsce. Będą na targach w Krakowie TARGI  DREW - DOM
21 – 23 kwietnia 2017 w Krakowie
Centrum Targowe, ul. Klimeckiego14
30-706 Kraków
Na ich stronie jest możliwość zamówienia przetłumaczonej książki  „Na długi czas” - autor Erwin Thoma. Kosztuje 55plnów. Właśnie zamówiłem:)
Link do prelekcji autora

Trzeba się nad tematem pochylić bo ciekawy.
A w temacie ezoteryczno-spiskowym, to większym dogmatykiem jest ten co nie wierzy, niż ten, który dopuszcza możliwość, że rzeczywistość może być bardzo zaskakująca..
W perfekcyjnym kłamstwie może być i 99% prawdy. Zyczę więc otwartego usmysłu.
Czuwaj.

Offline amciek

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Kwietnia 2017, 09:43:54 czas Polski »
Pamietać film o gościu który od podstaw zbudował tradycyjny dom gdzieś w Skandynawii? Tutaj:
(taki wywiad z nim), też wspomina o ścinaniu drzew w określone dni roku. Swoją drogą też fajny materiał
Nie w Skandynawii ale na Litwie. Ten gość to Litwin.
Poszukaj jego strony, on też pisał, że scinal drzewa na dom w odpowiedniej fazie ksiezyca.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Offline amciek

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Lipca 2017, 09:43:44 czas Polski »
Hej,

Jestem na etapie budowy chalupy dla siebie. A ze jestem zafascynowany zdrowym trybem zycia, ksiazka i filmem o tym drewnie namowilem zone, ze postawimy sobie dom w tej technologii. Wyslalem projekt do wyceny do 2 firm, ktore buduja w Polsce w tej technologii. 1sza - p. Marii G. w ogole nie odpowiedziala, druga firma - p. nazwe go Francuza, odpowiedziala z oferta. Ale cena zwalila mnie z nog. Wiedzialem, ze bedzie drogo, ale nie zakladalem, ze az tyle. Wybudowanie mojego domu w tradycyjnej murowanej technologii szacuje na ok 500-600k - na gotowo do wprowadzenia sie i wniesienia mebli. Za to samo w technologii Thoma musialbym zaplacic ok 1,5 mln. Sama konstrukcja to koszt 1,2 mln. Ceny jak na moj rozum - nie na przecietna polska kieszen. Np. logistyka - dowiezienie elementow z fabryki na plac budowy to tylko 50k zl.
Mimo mojego zapalu i szczerych checi nie posiadam jednak az tak glebokiego portfela bym mogl sie szarpnac na taki projekt.
Wiec wszystko super fajnie ale dla kogos, kto budujac dom jest sobie w stanie pozwolic na wydawanie w milionach, a nie setkach tys zl.

To tak informacyjnie dla Was gdyby ktos ostrzyl zeby na taki dom. Zeby wiedzial, ze bez przyslowiowej banki w tylnej kieszeni nie ma sie co porywac.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lipca 2017, 09:49:54 czas Polski »
Faktycznie różnica kosmiczna. Często mam wrażenie, że większość ekologii kosztuje więcej niż kosztować powinna i jest to nakręcane modą. Wiem, że wielokrotnie wyższa cena jest uzasadniona procesem produkcyjnym itp ale tutaj nie wydaj mi się by różnica była realnie aż tak drastyczna.
Szkoda, lud będzie się musiał obejść smakiem :(