25 Kwietnia 2026, 03:07:21 czas Polski

Autor Wątek: Myjka ciśnieniowa do ogrodu - jak warta polecenia ?  (Przeczytany 20235 razy)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Myjka ciśnieniowa do ogrodu - jak warta polecenia ?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Marca 2017, 21:11:57 czas Polski »
Od około 10 lat mam black deckera pw1400k i nie narzekam .
Mycie aut, podjazdu, elewacji domu

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Marca 2017, 21:47:11 czas Polski »
Nie wiem czy tak faktycznie jest że w markecie towar musi być "gorszego sortu" i tańszy.
Dokładnie tak jest. Mam wiedzę z zakresu farb i ta sama farba z sklepu na C... to nie jest to samo co w sklepie fabrycznym czy inny przedstawicielu. Jak w życiu CCC (Cena Czyni Cuda).
Ogolnie w marketach zasada jest taka: mozna kupić najtańsze rzeczy jakością odpowiadające cenie, ale jak chcesz toś w lepszej jakości to będzie drogo.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Marca 2017, 23:10:00 czas Polski »
To może i ja się wypowiem...
Posiadam Karchera serii 5 (dokładnie 5.700)i wcale nie żałuję. Używam go od 6 lat, mycie tarasu, elewacji, chodników, samochodów (3), podjazdów.
Po pierwsze, pompa aluminiowa, mnóstwo dodatków do myjki. Bardzo chwalę sobie przystawkę do tarasów (przystawki do tarasów z regulacją ciśnienia nie zastosujesz do myjki poniżej wersji K5). Co roku po zimie myję przyczepę kempingową, zajmuje mi to około 20 minut, właśnie przystawką do tarasów, normalnie lancą dużo dłużej, szczególnie przy dachu (i byłem cały mokry, przyczepa ma 6m długości).
To wszystko co wymieniłeś, do czego ma Ci służyć, to z mojego doświadczenia to bardzo dużo, mycie elewacji trwa dość długo, mała myjka tego nie zrobi. Przede wszystkim decyduje czas, ile czasu bez przerwy może ona pracować bez szkody dla pompy. po drugie, jeśli zostawiasz myjkę na dłużej niż kilka minut, wyłącz ją i spuść ciśnienie z lancy (oszczędzasz zawory w pompie). Na dłuższy okres odłącz wąż, niech woda zleci poniżej zaworów...Niby nic a myjka będzie służyć długo i bezawaryjnie. Moja myjka może bez przerwy pracować kilka godzin, taka z Lidla (bez obrazy) ale niestety około 20-30 minut. Sąsiad ma i coś wiem na ten temat, ale nie mogę Ci odradzać. W zasadzie nie jestem zwolennikiem Karchera ale co do myjki, nie narzekam. Drugi sąsiad ma myjkę Boscha, ale do elewacji pożyczał ode mnie, bo jego się przegrzewa i wyłącza...
Długo dojrzewałem do myjki, najpierw była wersja za około 250-300 zł. Ale w końcu stanęło na myjce za około 1600zł z dodatkami. Myślę, że za cenę poniżej 1000zł trudno będzie kupić coś, co będzie służyć to tylu rzeczy. Mycie tarasu, podjazdu czy chodników samą lancą mija się z celem. Myjesz powierzchnię poziomą a brudzisz pionową i odwrotnie. Przystawką do tarasów podczas mycia nie brudzisz niczego, nic nie chlapie, myje to do czego została stworzona. Można nią tez myć elewację. Sama przystawka to cena 200-300 zł, więc jak jest myjka za 300 zł, to sam sobie musisz odpowiedzieć co potrafi...
Moja myjka posiada przewód ciśnieniowy 7mb i często wydaje mi się że za krótki, wiele myjek ma jeszcze krótszy. jak policzysz co trzeba dokupić, bo nie ma w zestawie lub za krótkie, to... Wiele aspektów trzeba przeanalizować. ja miałem w komplecie przystawki do tarasów, pianownicę, szczotkę rotacyjną do samochodów, lancę z regulacją ciśnienia i bez, wąż 7mb, długi przewód elektryczny. Jak kupisz "golasa" i poźniej zaczniesz dokupować, to może się okaząć, że wszystko jest dużo droższe. Każda firma może być dobra, ale u mnie zdecydował też serwis, dostępność akcesoriów i części zamiennych...
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2017, 23:24:09 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline Sizar

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Kwietnia 2017, 11:32:46 czas Polski »
Również  mogę się podzielić doświadczeniami z pracy z moim Karcher'em K5. Kupiłem go z myślą o myciu elewacji, konkretnie panele PCV i Piaskowiec, oraz do mycia kostki brukowej. Z elewacją poradził sobie świetnie, nic dodać nic ująć. Jeśli chodzi o kostkę to również nie mam zastrzeżeń, naprawdę świetnie się spisała. Nie polecam jednak stosowania "specjalnego" środka do czyszczenia kostki od Karchera. Kupiłem cały 5l baniak i nie widziałem absolutnie żadnej różnicy przy jego stosowaniu jak i bez... Ja miałem do umycia ok. 1,5 tys. m2 kostki! (kostka nie myta od 1995r.). Myjka pracowała średnio 5-6 godzin dziennie, z przerwami tak mniej/wiecej co 1,5-2h. Mój model ma pompę chłodzoną wodą, co uważam za ogromną zaletę. Ale zauważyłem, że w momencie robienia dłuższej przerwy w pracy tak ponad kilkanaście minut woda w wężu zasilającym się nagrzewała i przez to pompa dopóki nie dostała zimnej wody dziwnie chodziła, właśnie przez sposób chłodzenia. Do mycia kostki jedynym słusznym wyborem jest dysza obrotowa, moja zaczęła szwankować pod koniec pracy więc zmieniłem ją na nową. Odnośnie tej obrotowej dyszy to naprawdę robi robotę na tyle, że trzeba uważać co się nią myje bo cienki plastik zwyczajnie łamie/kruszy. Jeśli chodzi o mycie samochodu to bez użycia szczotki/gąbki (bezdotykowo) nie da się dokładnie umyć samochodu nawet z najmocniejszą aktywną pianą. Reasumując jestem zadowolony, kupiłbym jeszcze raz ale tym razem w opcji z nawijakiem na wąż.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Kwietnia 2017, 21:49:27 czas Polski »
Możecie mi wyjaśnić po co myje się kostkę? Elewację to rozumiem, ale kostkę to nie. Czy jest jakiś specjalny powód oprócz estetycznego?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Kwietnia 2017, 22:12:15 czas Polski »
Owszem. Estetyczny :)
Na tłuste plamy np. po olejach polecam Birol.

Offline agoliat

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwietnia 2017, 23:31:41 czas Polski »
Możecie mi wyjaśnić po co myje się kostkę?
Aby żona mogła powiedzieć że spisałeś się na medal :)

Ja mam taras(z płyt betonowych ala włoski piaskowiec) ok 30m2 który wygląda dobrze jak jest czysty, jak nie jest czysty to nie wygląda tak dobrze :D
Do teraz używam węża ogrodowego i ryżówki i mam już powili dość robienia jako "majtek pokładowy"(swego czasu się żeglowało więc wprawa jest)

Chłopaki, dzięki wielkie za info i dłuższe eseje, jednym zdaniem można powiedzieć tak :
"mogę wybrać każdą myjkę, pod warunkiem że będzie to żółta myjka K5" :)
No i chyba się tak stanie. Dogadam się ze szwagrem i może da się koszty połowicznie "rozpylić"

Offline Sizar

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Kwietnia 2017, 08:22:53 czas Polski »
Możecie mi wyjaśnić po co myje się kostkę? Elewację to rozumiem, ale kostkę to nie. Czy jest jakiś specjalny powód oprócz estetycznego?
Chodzi tylko o estetykę niestety 😂 Zamieściłbym zdjęcia przed i po ale gdzieś mi się zapodziały... Po wykonanej pracy jeszcze pozostała duma i blask żółtej kostki bez mchu itp. Raz na 20 lat można się pokusić 😁

Wysłane z mojego SM-T719 przy użyciu Tapatalka

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwietnia 2017, 10:12:27 czas Polski »
No to tylko nie mówcie mojej żonie, że omszała kostka jest nieładna ;)

Offline Sizar

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwietnia 2017, 22:14:26 czas Polski »
Znalazłem zdjęcie porównawcze mytej kostki. Oceńcie sami czy warto  ::)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Kwietnia 2017, 10:10:13 czas Polski »
Ja też nie myję kostki co roku, ale mam jeden chodnik na posesji w zacienionym miejscu od południowego zachodu i niestety po kilku latach robi się zielony. Zresztą w głównej mierze to myję taras po zimie, przyczepę kempingową i żaglówkę...

daka

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Kwietnia 2017, 10:28:48 czas Polski »
ja również jak Kola mam K5 i jestem z niej mega zadowolony pianownica do auta ale nie z karchera tylko ze strony myjki pl dodatkowo 8m przewodu ciśnieniowego i t racera do bruku naprawdę daje radę

Offline mikko1

« Odpowiedź #27 dnia: 10 Kwietnia 2017, 16:38:09 czas Polski »
pianownica do auta ale nie z karchera tylko ze strony myjki pl

Czy możesz napisać którą dokładnie masz?

Offline mikko1

« Odpowiedź #29 dnia: 10 Kwietnia 2017, 18:02:20 czas Polski »
Dzięki.