To może i ja się wypowiem...
Posiadam Karchera serii 5 (dokładnie 5.700)i wcale nie żałuję. Używam go od 6 lat, mycie tarasu, elewacji, chodników, samochodów (3), podjazdów.
Po pierwsze, pompa aluminiowa, mnóstwo dodatków do myjki. Bardzo chwalę sobie przystawkę do tarasów (przystawki do tarasów z regulacją ciśnienia nie zastosujesz do myjki poniżej wersji K5). Co roku po zimie myję przyczepę kempingową, zajmuje mi to około 20 minut, właśnie przystawką do tarasów, normalnie lancą dużo dłużej, szczególnie przy dachu (i byłem cały mokry, przyczepa ma 6m długości).
To wszystko co wymieniłeś, do czego ma Ci służyć, to z mojego doświadczenia to bardzo dużo, mycie elewacji trwa dość długo, mała myjka tego nie zrobi. Przede wszystkim decyduje czas, ile czasu bez przerwy może ona pracować bez szkody dla pompy. po drugie, jeśli zostawiasz myjkę na dłużej niż kilka minut, wyłącz ją i spuść ciśnienie z lancy (oszczędzasz zawory w pompie). Na dłuższy okres odłącz wąż, niech woda zleci poniżej zaworów...Niby nic a myjka będzie służyć długo i bezawaryjnie. Moja myjka może bez przerwy pracować kilka godzin, taka z Lidla (bez obrazy) ale niestety około 20-30 minut. Sąsiad ma i coś wiem na ten temat, ale nie mogę Ci odradzać. W zasadzie nie jestem zwolennikiem Karchera ale co do myjki, nie narzekam. Drugi sąsiad ma myjkę Boscha, ale do elewacji pożyczał ode mnie, bo jego się przegrzewa i wyłącza...
Długo dojrzewałem do myjki, najpierw była wersja za około 250-300 zł. Ale w końcu stanęło na myjce za około 1600zł z dodatkami. Myślę, że za cenę poniżej 1000zł trudno będzie kupić coś, co będzie służyć to tylu rzeczy. Mycie tarasu, podjazdu czy chodników samą lancą mija się z celem. Myjesz powierzchnię poziomą a brudzisz pionową i odwrotnie. Przystawką do tarasów podczas mycia nie brudzisz niczego, nic nie chlapie, myje to do czego została stworzona. Można nią tez myć elewację. Sama przystawka to cena 200-300 zł, więc jak jest myjka za 300 zł, to sam sobie musisz odpowiedzieć co potrafi...
Moja myjka posiada przewód ciśnieniowy 7mb i często wydaje mi się że za krótki, wiele myjek ma jeszcze krótszy. jak policzysz co trzeba dokupić, bo nie ma w zestawie lub za krótkie, to... Wiele aspektów trzeba przeanalizować. ja miałem w komplecie przystawki do tarasów, pianownicę, szczotkę rotacyjną do samochodów, lancę z regulacją ciśnienia i bez, wąż 7mb, długi przewód elektryczny. Jak kupisz "golasa" i poźniej zaczniesz dokupować, to może się okaząć, że wszystko jest dużo droższe. Każda firma może być dobra, ale u mnie zdecydował też serwis, dostępność akcesoriów i części zamiennych...