Mam nilfiska D130 - myłem elewację, kostkę - samą myjką z dyszą turbo. Myjka ma ok 500 l/min wydajności i powiem szczerze - szału nie ma. Znaczy robi robotę, ale jak czytam że ktoś chce kupić myjkę która nominalnie ma 350 l/min to kurde naprawdę to drobnych prac i nic więcej. Auto, ciągnik - tutaj już chemia musi być - cudów nie ma. Dokupiłem jeszcze patio cleaner ten największy z nilfiska
https://consumer.nilfisk.pl/pl/products/Pages/product.aspx?pid=128500955 i przy okazji jest tam przedłużenie lancy. Niestety nie miałem czasu wypróbować bo już przyszła zima a kupiłem na allegro na licytacji za ok 80 zł.
Ten nilfisk ma pompę aluminiową i silnik szczotkowy, model E130 ma identyczne parametry ale już silnik indukcyjny - teoretycznie powinien więcej wytrzymać.
Podstawa przy myjce to filtr, odpowietrzanie i nie dopuścić do zamrożenia myjki bo pęknie głowica. Duży plus to bęben - fajna sprawa do przechowywania. Wąż w tym nilfisku deczko sztywny, ale nie inwestuje w coś lepszego bo nie działam tym na co dzień.
Nie patrzcie na te oszałamiające ciśnienia - 70% myjki to wydajność tłoczenia wody. A już w ogóle do auta i tak nie użyjecie maks ciśnienia bo lakier zedrzecie - a do spłukiwania liczy się duża ilość wody, żeby ten brud zmyć.
Pianownica nilfiska to badziew - jak chyba wszystkie firmowe z serii dla "konsumenta". Dokupiłem pianownicę PA i tutaj już śmietana wychodzi. Ale auto myłem tak - pianowanie > spłukanie > pianowanie ale już mniej > mop z frędzlami i ręką leciałem całe auto > spłukiwanie. Samą myjką auta nie umyjesz, chyba że robisz to regularnie co kilka dni, ale generalnie jak chcecie domyć auto do "żywego lakieru" to musi być brud ruszony mechanicznie.
Aha - Nilfisk ma sporo tańszy serwis niż Karcher, więc na przyszłość jak padną zaworki czy głowica to jest sporo taniej. Karcher na plus to sieć serwisowa - praktycznie w każdym mieście powiatowym. Nilfisk to jest podobno to samo co Stihl - gdzieś czytałem że właśnie Nilfisk robi dla Stihla, lance i podzespoły są identyczne - nawet i bebechy do głowic pasują.