16 Czerwca 2026, 17:25:20 czas Polski

Autor Wątek: Co zrobić/robicie ze zużytymi lakierami, rozpuszczalnikami i opakowaniami ...  (Przeczytany 2848 razy)

Dentarg

• Gość
Na większości lakierów, bejc, rozpuszczalników, itp jest informacja, że trzeba je usuwać w sposób zgodny z ustawą. W większości przypadków oznacza to oddanie ich do miejsca, które potrafi to w bezpieczny sposób zutilizować.

Mam już conajmniej 4l przepracowanych rozpuszczalników (ftalowych i innych) i sporo pustych opakowań po impregnatach, lakierach, itp.
Nie chcę tego wyrzucać do śmietnika ani wylewać do toalety, więc spytałem się w lokalnym sklepie, który sprzedaje takie produkty (i do tego mają lakiernię), co robić z opakowaniami i zużytymi rozpuszczalnikami. Byli mocno zdziwieni takim pytaniem, nie zasugerowali wprost wylewania do kibla, ale nie mieli pojęcia jak utylizować takie odpady w bezpieczny sposób.

Jak Wy sobie radzicie z takimi odpadami?

kwita

• Gość
Odp: Co zrobić/robicie ze zużytymi lakierami, rozpuszczalnikami i opakowaniami ...
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marca 2017, 10:42:09 czas Polski »
Chętnie posłucham, bo mam trochę i też kiedyś pytałem i patrzyli na mnie jak na kosmitę... To samo z przepracowanym olejem silnikowym...choćby z agregatu, kosiarki, sprężarki... :)

MChObi

• Gość
Odp: Co zrobić/robicie ze zużytymi lakierami, rozpuszczalnikami i opakowaniami ...
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2017, 12:54:11 czas Polski »
Znajdź w swojej gminie selektywny punkt odbioru odpadów czy jakieś takie cuś tam wezmą za darmo

kerry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2017, 13:27:18 czas Polski »
@Kwita, olej do warsztatu samochodowego, nie powinni mieć obiekcji...  :)

Offline vitter

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2017, 14:07:12 czas Polski »
Mogłeś przywieść do Lublina  ;D
Tam nie takie rzeczy My utylizowali  ;)

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marca 2017, 16:02:13 czas Polski »
Teoretycznie, to powinnieneś wydzielić miejsce na składowanie takich odpadów. Jak osiągną "masę krytyczną" dzwonisz do firmy, która ma uprawnienia na transport i utylizację niebezpiecznych odpadów i się z nimi rozliczasz i dostajesz kartę przekazania odpadu. Bo sam transportować odpadów niebezpiecznych nie powinnieneś  ;D ciekawe jak to wygląda w praktyce.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2017, 17:11:11 czas Polski »
Skoro mogę transportować je ze sklepu (opakowania z zawartością - impegnatami) to chyba puste opakowania po impregnatach też mogę transportować. To samo dotyczy rozpuszczalników, zużyte czy nie są tak samo niebezpieczne.

No ale nie zdziwię się jeśli przepis stanowi inaczej.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2017, 08:16:46 czas Polski »
Tak jak Sajo pisze.
Pracuje u mnie dziewczyna, która dodatkowo prowadzi rozliczenia odpadów wielu firmom. Czasami jak podsłucham jak z nimi gada... brzmi skomplikowanie!
Nic jej nie mówię, że jak u mnie się nazbiera rozpuszczalnika to w trociny wlewam i ekstra się w śmieciuchu pali :P
4L masz.... to błachostka :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marca 2017, 11:49:32 czas Polski »
Nie mam śmieciaka, a i tak z opakowaniami nie miałbym co zrobić. A co najważniejsze, nie chce smrodzić i syfić, a chce zutylizować odpady zgodnie z przepisami.

Dziś miałem chwilę czasu i znalazłem w moim mieście Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Podobno czynny od 8 do 20 nawet w soboty.

Odpady o jakich pisałem można do nich nosić. Sprawdzę jak wygląda to w praktyce w najbliższych dniach.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2017, 12:27:08 czas Polski »
Pytanie, czy można pozlewać do jednego pojemnika i taki pojemnik oddać do punktu. Bo ja mając metalowe puchy, wolę je opróżnić i dać na złom (za gruby $$$ ;)) niż magazynować tylko dlatego, że zawierają resztki płynów...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2017, 13:06:26 czas Polski »
u mnie na wiosce, co sobota jest ruchomy punkt zbiórki - w różnych miejscach, żeby wszyscy mogli sie śmieci pozbyć.
Zabieraja wszystko

Offline אדם

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2017, 02:02:59 czas Polski »
spytałem się w lokalnym sklepie, który sprzedaje takie produkty  co robić z opakowaniami i zużytymi rozpuszczalnikami. nie zasugerowali wprost wylewania do kibla, ale nie mieli pojęcia jak utylizować takie odpady w bezpieczny sposób

Gdy miałem w Niemczech praktykę na zakładzie to wszystko utylizowali w piecu (  Niemcy kazali wrzucać do pieca) i to na oczach inspekcji. W następnym dniu wyciągano puszki, gnieciono je i wkładano do kosza z metalem .
Co wylewali do WC to nawet nie mam zamiaru pisać.
Jak znajdę filmik na komputerze to go wrzuce - bo całość kręciliśmy.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2017, 02:11:33 czas Polski wysłana przez אדם »