31 Maja 2026, 01:39:10 czas Polski

Autor Wątek: Kołłątaja Triton TDJ600  (Przeczytany 9702 razy)

m_kola

• Gość
Kołłątaja Triton TDJ600
« dnia: 27 Marca 2017, 22:47:22 czas Polski »
Stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem tytułowej kołkarki.
Jak to zwykle u mnie bywa coś musi się skopać bo inaczej by było za prosto.
Ogólnie problem polega na tym, że frezowane otwory nie są na tej samej wysokości co oczywiście skutkuje tym, że dołączany element nie jest liniowo.
Poniższe zdjęcia pokazują dwa końce jednego łączenia. Sprawdzałem na różnych materiałach (deska sosnowa, sklejka, płyta) i wszędzie wychodzi tak samo.

W zasadzie nie ma tam możliwości regulacji. Zamieniałem frezy miejscami ale to niczego nie zmienia.
Jakiekolwiek pomysły co z tym fantem zrobić? Ewentualnie ktoś korzystał z gwarancji Tritona? Na stronie mowa jest o tym, że przed upływem 30 dni od zakupu roszczenia gwarancyjne zgłaszać należy do sprzedawcy. Ktoś to w praktyce przerabiał?

Offline robson

Odp: Kołłątaja Triton TDJ600
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marca 2017, 22:49:58 czas Polski »
Próbowałeś regulować blacik ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2017, 22:54:09 czas Polski »
A wiesz jak? Bo ja za cholerę nie widzę takiej możliwości..

P.S. niby zmieniłem tytuł ale coś nie widzę tej zmiany. Wybaczcie tę głupotę ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2017, 22:56:14 czas Polski wysłana przez m_kola »

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2017, 23:08:16 czas Polski »
http://dekiel.pl/frezarka-do-polaczen-kolkowych-triton-710w.html
blacik-prowadnica opuszcza się po takich nafrezowanych ząbkach' , może przeskoczyło z jednej strony o ząbek i stąd ta różnica 

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2017, 23:12:00 czas Polski »
Hmmm.. na to nie wpadłem. Zerknę jutro, dzięki za pomysł.

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marca 2017, 00:02:54 czas Polski »
Też sie do niej przymierzałem, ale czułem że musi mięć jakiś feler... w tym świecie tani i dobrze nie koegzystują w jednym wymiarze

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2017, 07:16:53 czas Polski »
Ponieważ do cierpliwych ludzi nie należę to polazłem o północy do kanciapy sprawdzić teorię robsona. Generalnie nie ma takiej opcji żeby to przeskoczyło na ząbkach. Te akurat chodzą naprawdę fajnie. Zauważyłem jednak, że przesunięcie powstaje w momencie blokady górnego blatu poprzez dokręcenia śruby z boku blatu. To zaś oznacza, że wystarczy po przeciwnej stronie dołożyć coś co zapobiegnie przesunięciu i będzie po problemie. Teoretycznie. Dziś wieczorem sprawdzę tę teorię.
Tudzież wyciągnąć jeden frez i jechać tylko na jednym ;)

Offline agoliat

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2017, 10:42:03 czas Polski »
Domyślam się że czas nagli stąd nie bierzesz pod uwagę naprawy gwarancyjnej czy może była kupiona bez gwarancji ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2017, 11:02:07 czas Polski »
Nówka sztuka, nie śmigana z gwarancją. Biorę pod uwagę dlatego pytałem czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z serwisem Tritona. Czas chwilowo jeszcze nie nagli ale jak to się będzie bujało miesiąc to będzie naglił.
Pytanie czy tak realnie serwis coś na to poradzi czy ustrzelą akurat że się zejdzie i stwierdzą, że jest OK.
Tak dużo pytań a tak mało odpowiedzi.. :(

P.S.
[urlhttps://www.tritontools.com/pl-PL/Support?section=contact]Na stronie Tritona[/url] wisi taka informacja:
Jeśli Twój produkt wykaże jakiekolwiek usterki w ciągu 30 dni, masz prawo zwrotu produktu do swojego dystrybutora, od którego został zakupiony okazując przy tym dowód zakupu.
Czy to znaczy, że bez względu na wszystko mogę to oddać? Czy dotyczy wymiany/naprawy? Jak to rozumieć?
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2017, 11:07:00 czas Polski wysłana przez m_kola »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marca 2017, 11:08:54 czas Polski »
Gdzie kupiles? Jedz i zagadaj. Jak rozsadny dystrybutor to bedzie mu zalezalo, zeby to zalatwic bo to w miare nowe narzedzia sa i juz nie z gatunku "najtanszych". Sam jestem ciekaw, jak by dzialala obsluga serwisowa Tritona bo sie przymierzam do ich frezarki..

Offline agoliat

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marca 2017, 11:24:14 czas Polski »
Wydaje mi się że Triton to nie Meec gdzie z założenia kupujesz coś co będziesz musiał domowymi sposobami doprowadzić do używalności.
Trzymanie kąta wydaje mi się konieczne przy kołkowaniu więc jest to, według mnie, wada a nie "by design"

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2017, 11:28:11 czas Polski »
No też tak myślę, że to powinno działać. Maffell to nie jest ale od Meeca też już ceną ucieka.
Kupowałem na allegro, dzwoniłem do sprzedawcy, twierdzi, że serwis jest sprawny i pomimo iż jest jeden na całą Europę to w 2 tygodnie się wyrabiają. Odsyłam do sprzedawcy a on dalej temat załatwia.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Marca 2017, 21:08:50 czas Polski »
Niby wszystko mam już naszykowane do wysłania ale.. jeszcze spróbowałem i wychodzi na to, że bez dokręcania blokady górnego blatu (ten w zasadzie na tej zębatce i tak się sam nie przedstawia) efekt końcowy jest idealny. Dam już nie wiem czy to wysyłać czy nie? Poradźcie coś...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Marca 2017, 21:42:36 czas Polski »
Jeśli faktycznie nie halo to powołaj się na rękojmie nie na gwarancje skoro jeden serwis w Europie. Szkoda czasu.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Marca 2017, 21:51:07 czas Polski »
A co to zmieni bo ja niekumaty w tej materii?