04 Czerwca 2026, 16:15:27 czas Polski

Autor Wątek: Festool Surfix - wydajność i czyszczenie padów  (Przeczytany 2213 razy)

Offline art.ur

Festool Surfix - wydajność i czyszczenie padów
« dnia: 01 Kwietnia 2017, 19:49:13 czas Polski »
Cześć!
Bardzo lubię powierzchnię drewna wykończoną olejem (szczególnie One Step) Festool'a. Niestety, mam problem z tym, że pady (zielony i biały) zużywają się błyskawicznie — po kilku minutach polerowania Rotexem 150 średniej wielkości szafki każdy krążek zaklejony jest kompletnie zestalonym olejem. Czy coś jest nie tak w moim postępowaniu (wydaje mi się, że trzymam się ściśle instrukcji), czy one tak mają? A macie może jakąś metodę czyszczenia zaklejonych padów?
Zastanawiam się, czy to nie jest kwestia temperatury, bo Surfix kupiłem późną jesienią i używałem przez całą zimę, a w moim garażu nie było wtedy zbyt ciepło...
Artur

krzysiek

• Gość
Odp: Festool Surfix - wydajność i czyszczenie padów
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2017, 20:46:44 czas Polski »
Co to znaczy ,że trzymasz się ściśle instrukcji ?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:02:22 czas Polski »
Pady masz zalepione olejem. bo po prostu za dużo oleju  nakładasz na powierzchnię . Nałóż mniej i porządnie rozprowadź , a problemy się skończą .

Offline art.ur

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:25:24 czas Polski »
@krzysiek - trzymam się instrukcji to znaczy, że szlifuję zalecanymi przez F gradacjami, potem czekam określony przez F czas przed kolejnym szlifowaniem, itd.
Może to faktycznie jest kwestia ilości oleju, tylko jak go dawałem mniej, to rozprowadzenie wymagało takiego szorowania powierzchni, że rozpadał mi się ten śliczny żółty aplikator (znaczy gąbka). Moim zdaniem to jednak może być temperatura aplikacji — będę musiał przećwiczyć cały proces teraz, jak już się ociepliło (garaż mam nie ogrzewany).
A da się te pady jakoś czyścić, czy jak się zalepiły, to już tylko kosz?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:30:51 czas Polski »
Pady starczają do jednorazowego wcierania . Ewentualnie na drugi dzień można użyć jeszcze zielonego . Według mnie źle aplikujesz olej . Z jednej skrajności w dugą . Albo zalepiasz pady , albo tak mocno wcierasz ,że rozrywasz żółtą gąbkę . Wypośrodkuj ilość i będzie ok. Po za tym , obejrzyj sobie filmik instruktażowy i nieco powinno wyjaśnić .

Offline art.ur

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:37:23 czas Polski »
Pady starczają do jednorazowego wcierania
Ok, to chciałem usłyszeć  :)
Znaczy nie tylko u mnie tak.
Dzięki, będę walczył.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:42:23 czas Polski »
Biały to mi sie rozwarstwia zielony jeszcze jakoś żyje.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:44:54 czas Polski »
Nie ma się co dziwić , skoro tych padów nie ma czym umyć . To tak , jak byśmy mieli pretensję ,że po wczorajszym lakierowaniu i nie umyciu narzędzi , nie dajemy rady jeszcze raz nałożyć lakieru tym samym pędzlem .