14 Czerwca 2026, 21:13:36 czas Polski

Autor Wątek: Pierwszy Strug - help :)  (Przeczytany 35035 razy)

mily68

• Gość
Odp: Pierwszy Strug - help :)
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Stycznia 2014, 00:05:02 czas Polski »
Marcin - jestem spokojny, po to jest forum by pytać i pomagać ale czasem zapominamy że można część wiedzy zdobyć samemu przeczesując internet. Może Bartek w ferworze walki tego nie uczynił.
Najlepiej "popełnić" jakąś realizację - wtedy można się najwięcej nauczyć (oczywiście poprzez wyciąganie wniosków z popełnionych błędów) i tak jak ktoś tu napisał zorientować się co jeszcze z narzędzi będzie potrzebne.
Bartek - nie poddawaj się! Zrób jakiś taboret, cokolwiek...

Offline Bartek_

« Odpowiedź #61 dnia: 30 Stycznia 2014, 08:16:10 czas Polski »
Dziękuję za kolejne sugestie i propozycje. Każda informacja zwrotna jest dla mnie bardzo ważna i za każdą dziękuję  ;)
Każdy zaczyna przygodę ze stolarstwem czy innym zajęciem od podstaw. Większość z Was zdobyło już doświadczenie, wiedzę itp. Ja jestem dopiero na samym początku i stawiam pierwsze kroki.
Domyślam się, że dla Was większość pytań które zadaje są śmieszne, oczywiste etc... Ja miałem tak samo ucząc ludzi sprzedaży. Na początku szok, co oni wygadują, przecież to oczywiste... z czasem zrozumiałem, że każdy zaczyna od zera i trzeba okazać dużo cierpliwości i wytrwałości  ::) ... ale do czasu  :P
Dzięki jeszcze raz za wskazówki.
Pozdrawiam,
Bartek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Stycznia 2014, 09:37:16 czas Polski »
Ćwicz, ćwicz, ćwicz a jak się zmęczysz, to dalej ćwicz - wszyscy to przechodzą. :)

Offline Bartek_

« Odpowiedź #63 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:33:01 czas Polski »
Pewnie, że tak. DAM RADE!! 8)
Dzięki & Pozdrawiam,
Bartek

Offline Bartek_

« Odpowiedź #64 dnia: 30 Stycznia 2014, 21:24:04 czas Polski »
Ruszyłem z tematem.
Zacząłem szlifowanie stopy ;)

Po ponad godzinnym szlifowaniu na papierze 200 część stopy wyrównała się, ale dużo jeszcze brakuje. Papier do wyrzucenia. Rozumiem, że kupuje nowy papier 200 i szlifuje na rowno i dopiero przechodze na 400, 800 itp
Dzięki i Pozdrawiam,
Bartek
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2014, 21:25:59 czas Polski wysłana przez Bartek_ »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #65 dnia: 30 Stycznia 2014, 22:13:31 czas Polski »
Przez godzinę tarłeś po jednym papierze ?
Gdybyś zmieniał papier co 15 minut pewnie po godzinie miał byś już koniec :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Stycznia 2014, 22:50:01 czas Polski »
Hehe. A ja (z niewiedzy) zacząłem chyba od 120. Dobrze jest najpierw pomazać stopę markerem. Wtedy widać gdzie się "wypłaszcza" i ile jeszcze trzeba się namachać. Ja bym jednak założył nóż i cofnął go tak, żeby nie wystawał ze stopy. Ponoć to dodaje sztywności (tak gdzieś wyczytałem). No i zmieniaj zasyfione i starte papiery. Inaczej się tylko namachasz :)

Offline Bartek_

« Odpowiedź #67 dnia: 31 Stycznia 2014, 07:20:23 czas Polski »
Dzięki wielkie   :D
lece po kolejne papiery. Powiem Wam, że siłownia przy tym to pikuś ;)
Nóż naostrzyłem na osełce. Na chwilę obecną tnie kartkę trzymaną w powietrzu. Po skończeniu wszystkiego wracam do drewna i hebluje  8)
Powiem szczerze, że jak przejechałem palcem w miejscach gdzie już się zeszlifowało trochę i po bokach gdzie jest nieruszone, to różnica wyczuwalna. Zrobiło się tak gładko i ślisko ;D
Będę informował o postępach ;)
Pozdrawiam,
Bartek

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #68 dnia: 31 Stycznia 2014, 08:38:03 czas Polski »
Papier 200? zacznij od 120 nawet i 80

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Stycznia 2014, 16:34:43 czas Polski »
. Ja bym jednak założył nóż i cofnął go tak, żeby nie wystawał ze stopy. Ponoć to dodaje sztywności (tak gdzieś wyczytałem).

Bo tak kiedyś pisałem  .
 Moim zdaniem nikt nam nie zagwarantuje , że  płoza struga się nie  skrzywi po włożeniu  i usztywnieniu   noża  w strugu  . A przecież  on dopiero  tak   przygotowany  pracuje . Dotyczy  się to wszystkich  strugów metalowych i drewnianych . Szczególnie to  zaobserwujemy przy  wąskim  strugu wręgowniku   , gdzie wbijany klin zawsze skrzywi    jego  płozę    , co czasem    dziwi   strugającego , dlaczego      "przygotowany    " narzędź  dobrze  nie  pracuje  .

Offline Bartek_

« Odpowiedź #70 dnia: 04 Lutego 2014, 12:14:06 czas Polski »
Witam,
Pierwsze w życiu zliforanie stopy struga zakończone. Szlifowałem z założonym cofniętem nożem. Wizualnie szału nie ma, ale w dotyku ogromna różnica. Teraz jest taki śliski i gładki  :D
Kilka fotek:
- tak wyglądały wióry po struganiu zaraz po kupnie

Oto efekty po szlifowaniu:

a tak wygląda stopa po szlifowaniu.

Pozdrawiam,
Bartek

Offline Nakusek

« Odpowiedź #71 dnia: 04 Lutego 2014, 12:20:29 czas Polski »
Różnica faktycznie ogromna.
Długo szlifowałeś stopę? Ile papieru zużyłeś?

Offline Bartek_

« Odpowiedź #72 dnia: 04 Lutego 2014, 13:31:36 czas Polski »
200x3, 400x1, 800x1, 1200x1

to pierwsze szlifowanie. Następne kiedyś zrobię większym wachlarzem papierów. Czas łączny około 3 godziny.

Pozdrawiam,

Offline Bartek_

« Odpowiedź #73 dnia: 04 Lutego 2014, 14:53:53 czas Polski »
jeszcze jedna fotka. Wystruganą deskę potraktowałem papierem ściernym 80 a później 180. (to obecnie moje jedyne narzędzia do wygładzenia drewna) Swoją drogą co proponujecie na początek poza papierem ściernym Myślę o zakupie cykliny.

Pozdrawiam,
Bartek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Lutego 2014, 15:16:06 czas Polski »
Widać, ze cieszy Cię praca i coraz lepsze jej efekty. Cykliny możesz kupić, bo to nieduży wydatek, ale naucz się osiągać takie efekty samym strugiem, a cykliny zostaw na usuwanie rys i "dopieszczanie".