02 Lipca 2026, 06:38:49 czas Polski

Autor Wątek: Holzmann TS-250 i klony - opinie użytkowników  (Przeczytany 6350 razy)

Offline tommies

Holzmann TS-250 i klony - opinie użytkowników
« dnia: 05 Kwietnia 2017, 14:30:59 czas Polski »
Wiem, że watek tej piły przewijał się wielokrotnie. Potrzebuje jednak opinii osób używających tego sprzętu, a nie teoretyków ;)
Obecnie mam porządnie zrobionego z profili i płyty stalowej SAMa z podczepioną Makitą 1400W, ale chciałbym coś dokładniejszego i łatwiejszego w obsłudze niż schylanie się pod stół w trociny aby ustawić wysokość lub pochylenie.
Rozważałem DEWALTa  DWE7491 i BOSCHa  GTS 10 XC, ale wydają się za małe, a ja nie potrzebuje przewożenia, tylko co najwyżej przesunięcia od ściany przy większych elementach.
Używanej boję się kupić, bo szkoda mi czasu i pieniędzy na remont, jeżdżenia i oglądania spracowanych parchów lub kupienia jakiegoś krzywulca.
Teoretycznie ts-250 i klony spełnia moje wymagania, bo ma mocny 3-fazowy silnik, ruchomą część blatu a główną żeliwną, dodatkowy boczny blat itp.
Kilka pytań
- jak z równością blatu i blatów pomocniczych wzajemnie do siebie
- czy prowadnica wzdłużna jest sztywna po zblokowaniu i nie ma tendencji do odchyłek
- jak z luzami sanek, czy jest możliwość ich korygowania
- czy konstrukcja jest prosta i sztywna i czy nie ma tendencji do "pracowania" pod obciążeniem większym materiałem
- czy ma dużo możliwości korygowania ustawień własnych do zwiększania precyzji np. ustawianie równoległości tarczy
- własne opinie i spostrzeżenia :)

Potrzebuję ją do typowo amatorskiej pracy przy drewnie. Docelowo mam chęć własnoręcznie zrobić szafki kuchenne i inne meble. Płytę i tak zamawiam pociętą na wymiar, więc nie potrzebuje typowej formatówki. Materiałem będą różne gatunki drewna i płyta, ale w przypadku płyty raczej na półki do garażu, więc dopuszczam niewielkie ubytki wynikające z braku podcinaka.
Większość ciętego materiału nie będzie przekraczać 40mm.
Priorytetem jest dla mnie precyzja cięcia i trzymanie ustawień nawet przy dłuższych elementach.

kozio

• Gość
Odp: Holzmann TS-250 i klony - opinie użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2017, 22:16:39 czas Polski »
Potrzebuję ją do typowo amatorskiej pracy przy drewnie.
Ja bym wybrał coś mobilnego. Małego...
Mam ts250 a wcześniej mlt100 i różnicę widzę ogromną a to wciąż nie jest sprzęt z górnej półki. Jak chcesz wiadomości o ts250 to zadzwoń jutro.

Offline TadP

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2017, 19:56:00 czas Polski »
Podczepiłbym się do tematu.
Akurat moje myśli zaprząta budżetowa MLT100 oraz odłożony w czasie ts 250 (cena x 2). Będę wdzięczny za każdą informację przed wyborem.

Offline tommies

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2017, 08:45:48 czas Polski »
Pierwotnie zacząłem także od MLT100, ale gdy zobaczyłem ją na żywo, pomacałem, pokręciłem, przyłożyłem poziomicę to mi przeszło. Później na tapecie był BOSCH  GTS 10 XC - inna klasa w porównaniu z Makitą, ale znów cena taka sama jak tego Holzmanna, który jakby nie patrzeć oferuje więcej za tą samą cenę.
Mi nie zależy na mobilności, a silnik 3-fazowy to inna klasa działania, no i solidne żeliwne blaty, nawet jeśli z chińskiego żeliwa ;)
Piła to nie smartfon, który wymienia się co dwa lata, tylko służy lat kilkanaście a nawet kilkadziesiąt.  Warto zatem zainwestować raz a porządnie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2017, 08:53:51 czas Polski »
Piła Makity to piła budowlana jak dla mnie. Jeśli już coś takiego to kup scheppacha lub ryobi i zbieraj na coś lepszego.

Offline TadP

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2017, 09:13:41 czas Polski »
zbieraj na coś lepszego
Czyli co masz na myśli ?
To właśnie mnie nurtuje.

Offline freqqone

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwietnia 2017, 11:50:50 czas Polski »
No i się doczekałem, teraz sporo skręcania i adaptacja do warunków garażowych :)

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwietnia 2017, 14:39:17 czas Polski »
Czekamy na dalszy etap opisu i fotek skręconej piły :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwietnia 2017, 14:44:31 czas Polski »
Gratulacje. Niech Ci dobrze służy :)

Offline freqqone

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwietnia 2017, 18:51:43 czas Polski »
Trochę zajmie czasu ale wygląda solidnie :)

Offline freqqone

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Kwietnia 2017, 15:04:52 czas Polski »
Okej

To już mogę co nie co powiedzieć o mojej TS250F-1600

Nad wyborem długo myślałem, te forum przeglądałem od dłuższego czasu aby wyrobić sobie opinie, rozglądałem się za różnymi pilarkami i z racji małego metrażu zdecydowany byłem na bosch GTS 10XC ale co jest zaletą tych pilarek (czyli mobilność) staje się tez jak dla mnie ograniczenia - takim jak ciecie większych rozmiarów z dużą dokładnością. Tak więc porzuciłem chęci na ten segment maszyn i rozglądałem się za formatówkami.
Wybór padł na ten model ze względu na długość stołu i wnętrza pilarki oraz tez na cenę.

Do zalet na pewno można zaliczyć głośność maszyny i dokładność cięcia - jak dla mnie po wyregulowaniu nie ma się do czego przyczepić, kąt trzyma, tnie prosto i równo :)

Wady - korpus maszyny jakby elastyczny ale po wypoziomowaniu wózka jezdnego własnego pomysłu jest ok. Jest w miarę stabilna, zawsze można dociążyć jakimś betonikiem.
Odciąg - to trzeba przerobić jak najszybciej ;)
'zero clearance' - kolejny temat ale łatwo nie będzie bo producent przewidział grubość wkładki na 3mm

Więcej można posłuchać na YT kanał Roberta i jego Axminster, toż to wg mnie to samo poza podcinakiem i większa tarczą.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwietnia 2017, 17:54:54 czas Polski »
Wygląda całkiem całkiem, co jest nie tak z odciagiem?

Offline swfr

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Kwietnia 2017, 19:17:30 czas Polski »
Bardzo fajne te kółka jezdne.
Czy dobrze zrozumiałem, że to twój patent?
Jeśli tak to czy mógłbyś to opisać b. szczegółowo - co, z czym, jak i czy aby nie ryksztosuje?

Offline freqqone

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwietnia 2017, 21:39:09 czas Polski »
Odciąg a dokładnie wyjście wióra z agregatu to porażka - mianowicie jest ono pod kątem 90 st do tarczy, wiec trociny szybciej lecą do środka maszyny niż odciąg je wciągnie. trzeba przerobić coś na wzór minimaxa czyli równolegle do tarczy, że wiór będzie wpadał sam do dziury a odciąg zrobi resztę.

Kółka i same mocowania kółek są z innego wózka, który przygarnąłem jako złom z terenu szpitala dawno temu jak miałem robotę.
Mój pomysł to tylko wykorzystanie ich w tym własnie celu.

Wkładka zerowa zrobiona, nie byłem oryginalny wiec moja tez z alu :)

Offline freqqone

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maja 2017, 20:46:37 czas Polski »
Odciąg wiórów

Pierwsze zdjęcie oryginał
Drugie poprawka oryginału. ;)