17 Maja 2026, 00:00:16 czas Polski

Autor Wątek: Stiler TDM-260  (Przeczytany 3278 razy)

Offline Kronos

Stiler TDM-260
« dnia: 06 Kwietnia 2017, 17:20:47 czas Polski »
Witam forumowicze :)
Dzisiaj poświęciłem dzień na jazdę po Siedlcach gdzie jest mnóstwo dystrybutorów, pooglądałem, podotykałem. Dużo się naczytałem, jednak o Stilerze informacji nie ma.
Widziałem te wszystkie "Chińczyki" Holzmana, stomane, bernardo i właśnie Stilera. Stwierdzam że wydał się najsolidniejszy w stwojej klasie cenowej. Nie było go na hali wystwowej i tu pierwsze zaskoczenie, nie przyjeżdża gotowy w pudełkach. Pan zaprowadził mnie na hale produkcji gdzie składają wszystko kawałek po kawałku. Mogłem obejrzeć wszystkie zębatki, posuwy, łańcuchy itp. Nie ma tam żadnej gumy, żadnego plastiku, wałek posuwu jest ukośnie nacinany, łańcuch w porównaniu z resztą porządny, jak do większych maszyn. Maszyna ma 2,2kw czyli co najmniej o 0.2 więcej niż reszta. Obroty 6500, w porównaniu z resztą która ma 4000. Firma prowadzi serwis, więc nie trzeba się zastanawiać co i skąd części i kto to zrobi. W reszcie... No cóż, to głównie składy wysyłkowe i pełno pudełek które czekają na działania logistyczne. Póki co wrażenie jest dobre. Po świętach zakup i jak trochę przepracuje, napiszę coś więcej :)
Pozdrowienia ;)

Offline drhambone

Odp: Stiler TDM-260
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:35:12 czas Polski »
Cześć

Widziałeś może Stomana ADM 320? Jeśli tak to czy możesz w kilku słowach porównać ją do tego Stilera?
Dzięki
Pozdrawiam

Offline marekb

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:45:11 czas Polski »
zobaczymy czy to nie reklama manipulowana  ?  ::)

Offline Kronos

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2017, 13:07:03 czas Polski »
Haha :D nie, spokojnie :D mówię szczerze :D szukam czegoś po prostu ostatnio na własne potrzeby i postanowiłem się podzielić tym co zobaczyłem bo temat był maglowany, że to nic o tym konkretnie modelu nie znalazłem.
Stomany 320 nie oglądałem, celuje w 260 bo 2tys przeskoku za 6cm to dla mnie za dużo, a moje potrzeby spełni

Offline Wryty

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2017, 23:04:40 czas Polski »
Mialem tego stillera i zwrocilem po kilku dniach poniewaz maszyna byla uzywana jak ja dostalem a przynajmniej noze poniewaz byly wyszczerbione i byly trociny. Oczywiscie probowano na mnie zwalic wine za te noze i trociny na maszynie, ale na szczescie se wybronilem bo zaraz po otrzymaniu struga zrobilem zdjecia i wyslalem do stillera. Co prawda stracilem prawie 300zl bo potracili mi za przesylke i przesylka do nich kosztowala, ale kupilem metabo hc260 i jestem zajebiscie zadowolony z zamiany, co prawda niewiem jak stiller pracowal ale jakosc czesci i dopasowania to niebo a ziemia. Niewiem jak inne bernardo czy holzmany ale ja osobiscie nie polecam tego stillera tdm 260 choc to moja osobista opinia.

Offline Kronos

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2017, 17:11:54 czas Polski »
Może dostałeś egzemplarz który już trochę stał. Mówili mi że można zrobić test na miejscu i też w razie czego dokonają regulacji, stąd może też być obecność wiórów. Nie rozumiem tylko tego czemu po prostu nie oddales noży do ostrzenia jeśli nie były to duże uszczerbki za co zapłacił byś 30a nie 300 złotych :/ Mówisz że kiepskie dopasowanie? Nie wiedziałem złożonej. Zdejmowałeś osłonę? Metabo ma dobre opinie ale mam wrażenie że te 80 kilowe metabo by chodziło po całym warsztacie i dwa noże tylko, pomimo że prędkość obrotowa podobna, ale już np 1000 zł więcej. Poniżej wartości 6tys nie chcę schodzić bo boję się o podskakiwanie materiału gdyby noże nie były idealnie ostre. Zresztą zobaczę co i jak już niedługo :) Ja do Stilera w Sokołowie podlaskim mam dość blisko gdyby co :) Zamierzam też wcześniej przetestować egzemplarz dla mnie więc myślę że uda się uniknąć problemów o których mówiłeś :) Zresztą też nie będę ich bronił, watek założyłem bo nic innego nie znalazłem na ten temat, a dużo forumowiczów szuka czegoś podobnego. Po świętach zdjęcia i opinia
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 17:16:10 czas Polski wysłana przez Kronos »

Offline Wryty

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2017, 23:01:03 czas Polski »
To tak.oddalem cala poniewaz nie podobalo ni sie wykonanie w szczegolnosci przezbrajnie wyciagu z wyrowniarki na grubosciowke do tego postrzepione noze co swiadczy nie o maszynie a kiepskim materiale z ktorego sa wykonane(noze z metabo po przestruganiu materialu na altane i domek dla dziecka tak nie wygladaja jak te ze stillera po "testowaniu"). Co do wagi dla jednych plus dla innych minus ja wolalem 80kg wagi bo mammaly warsztat i musze ją jakosc przewozic. Strugalem w pojedynke kantowki sosnowe 16x16cm 250cm dlugie i nie ma problemu w pojedynke z koziolkiem. Maszyna nie uciekala z warsztatu ;). Oczywiscie to nie tak ze stiler to kiepska maszyna, w swojej cenie jest zakupem ok zapewne lepszym od holzmana czy innych z tej polki, ale np bernardo wg mnie ma lepszy mechanizm odciagu wiorow. Sprawdz sobie ten mechanizm i jakosc nozy. Co do stilera mi poprostu nie podpasowala i wolalem stracic 300zl plus doplacic do metabo.