06 Maja 2026, 07:07:45 czas Polski

Autor Wątek: wyciszenie warsztatu amatorskiego w budynku mieszkalnym  (Przeczytany 2641 razy)

Offline Hiwatha

wyciszenie warsztatu amatorskiego w budynku mieszkalnym
« dnia: 09 Kwietnia 2017, 14:41:41 czas Polski »
Witam,
Planuje budowę domu z połączonym garażem. W garażu zaznaczonym na żółto chciałbym zrobić swój warsztat amatorski. Warsztat styka się ze ścianą mojej części mieszkalnej oraz ścianą garażu szwagra. Czy znacie jakiś skuteczny sposób na wygłuszenie tego pomieszczenia?
dziękuje.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2024, 11:53:22 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline looq1

Odp: warsztat amatorski w budynku mieszkalnym
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2017, 14:55:46 czas Polski »
Hejka. Raczej nie wygłuszysz tego na tyle żeby nie denerwować pracami domowników i sasiada. W obecnej chwili wynajmuję dom z garażem w bryle budynku- ściana wspólna z domem i strop w garażu wyłożony 8 cm wełną akustyczną oraz podwójna płyta GK. I jest LIPA! Jak włączam pilarkę lub frezarkę, budzę dzieciaki dwa pomieszczenia dalej- cała robota w pizdu- jak by to powiedział klasyk.
Moja rada- jeśli masz kawałek działki postaw coś wolnostojącego. I ty i wszyscy wokół będą bardziej szczęśliwi

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2017, 15:26:31 czas Polski »
Zbuduj dom podpiwniczony.

Nie będziesz się musiał martwić ogrzewaniem warsztatu wolnostojącego zimą, bo warsztat będzie w bryle budynku.
Jest tez wiele innych plusów jak choćby bardzo dużo dodatkowej powierzchni itp.

Nie ma takiej możliwości aby wygłuszyć w normalnych warunkach.
Ja mam spory dom z warsztatem w piwnicy i np na piętrze słychać pomruk Ciętego drewna. Zatem dźwięk przechodzi przez dwie płyty, klatkę schodową, drzwi sztuk dwa. Możesz sobie wyobrazić jaki dźwięk rozchodzi się z pracującej maszyny. Nie jest to uciążliwe, bo to pomruk, ale wyobraz sobie co będzie gdy byś pracował za ścianą :)

Twoi domownicy by słyszeli piłę ręczną albo jak pobijakiem i dłutem wykonujesz np czop, a co dopiero ukośnicę, czy frezarkę.

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2017, 15:32:57 czas Polski »
Lipa bo nie mam miejsca na działce na oddzielny budynek. Piwnica znaczny koszt. Może sam garaż posadowić na oddzielnych ławach + jeszcze czymś oddzielić akustycznie?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2017, 16:26:04 czas Polski »
Oddzielisz scianę akustycznie, to i tak dźwięk przedostanie się dachem, czy nawet przez otoczenie budynku.
Poza tym Tobie chodzi o zmniejszenie hałasu, a nie wibracji, więc co Ci dadzą oddzielne ławy.

Ja bym generalnie wykonał piwnicę, bez względu na wszystko. Nawet warsztat w piwnicy nie wygłuszy dźwięków zupełnie, ale jest wytłumiony i nie razi tak domowników. Tak to niestety jest, że powierzchnia kosztuje, ale zdecydowanie warto.
Wszystko dobrze wygląda na planie itp, ale jak Żona będzie chciała przeczytać książkę, Ty będziesz chciał przestrugać deskę, a dziecko będzie chciało się pouczyć, wszystko w tym samym czasie, to będzie problem.

Offline pigmey

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2017, 23:06:24 czas Polski »
Ja bym generalnie wykonał piwnicę, bez względu na wszystko.
Weźmy pod uwagę, że autor chce mieć warsztat amatorski.
Moim zdaniem koszt wybudowania piwnicy jest tutaj nieadekwatnie wysoki w stosunku do zysków z tytułu jej posiadania...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2017, 08:11:22 czas Polski »
Będzie słychać - wiem, bo mam garaż zaadaptopwany na warsztat.
Ale po kilku latach rodzina się przyzwyczaja i już nic poza trocinami i pyłem nie przeszkadza ... ::)

;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2017, 11:03:00 czas Polski »
A ja nie polecam warsztatu w piwnicy. Szczególnie jak ktoś spawa lub maluje..... Najlepszym rozwiązaniem jest oddzielny budynek.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2017, 11:41:20 czas Polski »
U mnie w pracy na hali produkcyjnej są porobione budki w których są ukośnice i piły taśmowe. Wszystkie budki są od środka wyłożone materiałem który przypomina  jakąś tkaninę prasowaną ale ułożoną w przestrzenne figury, natomiast stojąc obok budki gdy ktoś tnie w środku właściwie nie słychać dźwięków dochodzących ze środka. Inna sprawa że na hali całkiem cicho nie jest ale efekt i tak wg mnie jest rewelacyjny. Tak to wygląda:
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 11:47:36 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline kredzio

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2017, 11:55:32 czas Polski »
Jak najbardziej ta się to wytłumić z tym, że spore koszta na maty i panele pochłaniające oraz odbijające. Szukaj tego właśnie pod takimi nazwami i poczytaj o strukturze dźwięków, bo możesz zrobić tak, że wygłuszy wysokie tony tylko, a niskie będzie przepuszczało.

Takich paneli używają studia dźwiękowe i nie tylko. Mam znajomego muzyka/dźwiękowca, który ma jeden pokój w mieszkaniu tak wygłuszony i może wyprawiać tam wszystko (do nagrywek wokalu), a i tak nikt z sąsiadów tego nie usłyszy.

Ma to jeden minus, o którym się przekonasz jeżeli zrobisz to dobrze, a mianowicie ściany nie odbijają dźwięków, a cisza z tego tytułu jest mocno nieswoja. Nawet rozmowa z samym sobą w takim miejscu powoduje dreszcze po plecach, bo nie do tego jesteśmy przyzwyczajeni :D
Dziwne uczucie :D
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 12:00:38 czas Polski wysłana przez kredzio »