16 Maja 2026, 04:11:44 czas Polski

Autor Wątek: Jak wyprostować blachy - stoły podający i odbierający  (Przeczytany 5639 razy)

Offline karski

Jak wyprostować blachy - stoły podający i odbierający
« dnia: 09 Kwietnia 2017, 18:47:49 czas Polski »
Cześć koledzy,
posiadam bardzo starą strugarkę stołową po dziadku i chcę ją odremontować. Pojawił się problem, ponieważ jedna z blach - przed nożem - jest lekko wykrzywiona na jednym z boków, odchylona o 1-2mm w dół, a druga zrobiła się w łódkę - środek ucieka 1mm w dół. Młotkiem tego raczej nie naprawię, tak mi się przynajmniej wydaje, a dostępu do prasy nie mam. Jak wyprostować takie blachy żeby były idealnie płaskie? Grubość to około 5mm, wymiary na oko 30cm x 50cm

Offline chaos

Odp: Jak wyprostować blachy - stoły podający i odbierający
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2017, 19:46:03 czas Polski »
5mm blachę wyprostować żeby była idealna? Nawet na prasie może być problem.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline Chomiki_Szatana

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2017, 22:24:35 czas Polski »
Zdemontować i oddać do zakładu co ma prostowarkę do blach, ewentualnie palnik... ale to zależy w jakim stanie jest blacha.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2017, 22:48:20 czas Polski »
Obciąć te 5 mm palnikiem plazmowym i dać do planowania :) A jak takie mikrusie te blaty to kup sobie HPL - drogo nie wyjdzie a materiał na blaty na 5+

Offline karski

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2017, 14:00:47 czas Polski »
Niezły pomysł. Tymczasowo zastosuję jakąś starą płytę po meblach, może zda egzamin.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2017, 10:45:42 czas Polski »
Daj znać z tą płytą - chodzi ci zapewne o płytę meblową laminowaną? Bo też się zastanawiałem bo łatwo trafić na proste a jak nie to łatwo je naprostować. Ale jestem ciekaw czy nie będzie wyrywać od czoła przy nożach. Bo blat podawczy musi być bardzo blisko okręgu jaki zatacza ostrze noża - żeby ci nie łupało materiału, czyli czoło blatu podawczego ma robić jakby za łamacz wiórów. No i w każdym razie płyta meblowa nie wiem czy nie będzie za krucha. HPL jest jednak dużo solidnieszczy. Chyba że blat z płyty meblowej czy blatu kuchennego (bo on ma twardy laminat) i najwyżej od czoła zrobić wstawkę z czego twardszego - np od parkieciarza dorwać klepkę grabową czy dębową i "wkomponować" ją od czoła i zlicować idealnie z płaszczyzną całego blatu.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2017, 11:15:46 czas Polski »
i najwyżej od czoła zrobić wstawkę z czego twardszego

Wystarczy dać  na końcu  mosiężny pasek blachy zatopiony na równo z płaszczyzną blatu

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2017, 11:45:30 czas Polski »
No właśnie trzeba to solidnie zamocować i nie wiem czy nie bezpieczniej coś twardego z drewna dać bo jakby nóż zawadził to chyba mniejsze niebezpieczeństwo. Dawniej blaty pradziadkowie robili blaty drewniane i było ok.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2017, 13:05:22 czas Polski »
tak mi się przynajmniej wydaje, a dostępu do prasy nie mam. Jak wyprostować takie blachy żeby były idealnie płaskie?

Prostowanie blach jest trudne. Co zasady  powinna być  "przegięta" w drugą stronę  w takim samym wygięciu  i wyprostowana  (chodzi o rozciągnięcie struktury stali po pierwszym zgięciu ) . Przy dokładności  której oczekujesz pewnie  planowanie  blatów.
I teraz ocena czy warto ? jeżeli maszyna  porządna to myślę że warto,  jak się na spokojnie rozejrzysz to znajdziesz warsztat który to zrobi .

Offline karski

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwietnia 2017, 15:45:07 czas Polski »
Cześć panowie,
przepraszam za późną odpowiedź, u mnie z czasem jak z pieniędzmi - nigdy go nie ma  :P Blaty zrobiłem z idealnie prostej płyty ale nie wiem jak ona się nazywa - może rozszyfrujecie? Regulacja śrubami na szynach. Wyszło prosto, materiał zbiera całkiem równo, jednak mam problem z ostrzem. W ogóle ta heblarka raczej nie nadaje się do odrestaurowania, nóż jest nienaostrzony i zapieczony w śrubach oraz troszkę niewyregulowany także prostowanie blach sobie odpuszczę a to co jest teraz, jest tymczasowe - zbyt niebezpieczne, chociaż stabilne i nie lata. Użyję jej do kilku potrzebnych mi elementów i rozbiorę to co zrobiłem, a konstrukcja posłuży chyba jako stół ogrodowy, oczywiście po odrestaurowaniu. W każdym razie efekt końcowy jest zadowalający, ale na bardzo krótką metę - i trzeba pilnować, żeby płyty nie pojechały w stronę ostrza od drgań, mimo że jest to zabezpieczone.
A tak przy okazji, jaką polecacie strugarkę która "zrobi robotę" ale nie wydam na nią majątku?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwietnia 2017, 15:55:49 czas Polski »
Wał na klapy - dej se spokój bo to stary system mocowania noży i już od lat chyba nawet zakazany do używania w zakładach pracy przez PIP. W domu nikt się oczywiście nie dowali, ale jeden stolarz stanowczo odradzał takie wały.

Offline Filip

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwietnia 2017, 17:44:55 czas Polski »
Masz za dużo palców?

Offline karski

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2017, 18:52:15 czas Polski »
Przemo a jaki system jest odpowiedni? Może polecisz jakąś fajną i tanią strugarkę? Nie jestem obyty w świecie tych sprzętów  ::)

Offline wertus23

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwietnia 2017, 20:39:25 czas Polski »
A tak z ciekawości - co w tym wale jest złe, że jest odradzane?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwietnia 2017, 20:48:35 czas Polski »
Możliwość wyślizgnięcia się noża podczas pracy.