15 Czerwca 2026, 18:54:24 czas Polski

Autor Wątek: Farby z sieci  (Przeczytany 2764 razy)

mefjuu

• Gość
Farby z sieci
« dnia: 11 Kwietnia 2017, 15:08:13 czas Polski »
Czy zamawiacie farby, lakiery itp przez internet? Kupiłem ostatnio w Castoramia komplet Sadolin Classic HP 9 l + Base 5 l w łącznej cenie ok. 300 zł, a dziś patrzę w necie, i te produkty można znaleźć 40 % taniej... Np. http://allegro.pl/sadolin-classic-impregnat-9l-piniowy-pinia-clasic-i6768839997.html (to nie reklama).
Do Casto puszki zwrócę, tylko czy faktycznie te środki z netu nie odbiegają niczym od sklepowych, stacjonarnych wersji?

Offline agoliat

Odp: Farby z sieci
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2017, 16:34:37 czas Polski »
Tutaj Krzysiek_z napisał coś odwrotnego :)
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/myjka-cisnieniowa-do-ogrodu-jak-warta-polecenia/msg127716/#msg127716

Mam wiedzę z zakresu farb i ta sama farba z sklepu na C... to nie jest to samo co w sklepie fabrycznym czy inny przedstawicielu. Jak w życiu CCC (Cena Czyni Cuda).

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2017, 22:36:57 czas Polski »
Jako producent chemii budowlanej nie stać firmy/producenta na to żeby kombinować i do tych samych opakowań sypać inny towar,
tak w samo w casto czy innych marketach nie pracują idioci i nie pozwolą sobie na towar drugiego gatunku.

Offline wojo72

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2017, 23:47:38 czas Polski »
Ja kiedyś kupowałem Vidaron przez internet i dostałem to samo co nabyłem wcześniej w sklepie stacjonarnym. Natomiast co do pakowania "gorszego sortu" towaru pod sprzedaż marketową w takie samo opakowanie jak w sieci dilerskiej to typowa bzdura z kategorii urban legends. Jak ktoś ma trochę pojęcia o realiach produkcji przemysłowej wie że coś takiego zwykle się nie opłaca i to nie ze względu na utratę renomy ale na przestoje linii produkcyjnej. Wg mojej wiedzy a trochę lat się obijam po korporacjach to jest dokładnie odwrotnie w marketach można przy odrobinie szczęścia dostać towar tej samej jakości co u dilera ale sporo taniej i  w opakowaniu no name.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2017, 07:30:46 czas Polski »
Nie chciałem tego tematu niepotrzebnie rozwijać ale... masz rację i dodam od siebie, często praktykowane jest że pod własną marką danej sieci jest sprawdzony produkt wybranego producenta. Problem jest tylko w tym że jak piszesz trzeba mieć szczęście żeby "trafić" lub znać się na wszystkim.

Offline borsuk58

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2017, 07:51:07 czas Polski »
Z farbami i lakierami jest jak z winem. Kupiłem dla porównania dwa identyczne wina, różnica polegała tylko na tym gdzie było butelkowane. To rozlane u producenta było ciemno czerwone a to rozlane w rozlewni jasno czerwone. Różnica w cenie jest nie wielka. Do czego zmierzam otóż kupiłem w Castoramie lakier akrylowy do malowania dziecięcych mebli. Za małą puszkę 0,7 l zapłaciłem prawie 50 zł. Coś mnie podkusiło i kupiłem taniej w internecie ten sam lakier i co się okazało, cena okazyjna bo 35zł. Po otwarciu puszki lekkie zdziwienie bo  zawartości nie przypominała gęstości lakieru kupionego w Casto. Na domiar złego malując wałkiem potwornie się pienił co mogło świadczyć o dużej zwartości wody.
Od tej pory unikam zakupu chemii e necie. Kupuje tam gdzie mogę wadliwy towar zwrócić.
Pozdrawiam

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2017, 07:57:10 czas Polski »
Trochę podobne, więc napiszę...

Mam na wiosce duży zakład produkujący chrupki,batony,itp...
Robi i na sklepy małe (pod swoją marką) i duże markety ( pod ich nazwą i tańsze).
Pytałem kiedyś znajomego kierownika, czy te na markety/tańsze są gorszej jakości.
Odpowiedział mi, że nie opłacało by im się lini przedstawiać dla kilku złotych oszczędności, bo w sumie na jedno by wyszło...
Także tak....

Ale nigdy nie kupowałem farb przez internety, więc w tej kwestii nic nie wiem....
Może są jeszcze raz rozlewane,  po wcześniejszym rozcieńczeniu ? ...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2017, 08:02:18 czas Polski »
No widzisz a mój znajomy odbił się kiedyś od serwisu karchera że TEGO modelu nie naprawiają bo to wersja marketowa :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2017, 08:48:31 czas Polski »
Czyli pewnie każda firma ma swoją politykę...

Offline wojo72

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2017, 08:52:52 czas Polski »
Ale to są dwie różne sprawy: 1.Sprzedawanie pod takim samym oznaczeniem towarów wytworzonych w różnych standardach produkcyjnych jako ten sam produkt . 2.Sprzedawanie pod prestiżową/znaną marką towarów niższej jakości.
Takie praktyki jak w punkcie 2 rzeczywiście mają miejsce np. koncern do którego m.in. należą marki  Stanley, B&D masowo użycza swojego brandu dla kompresorów, myjek ciśnieniowych innych producentów czy importerów.

Offline Andriu

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2017, 09:46:47 czas Polski »
borsuk ja też  malowałem  lakierem z castoramy  altaksem szybkoschnącym i jak używałem wałka  z gąbki to też się  pienił,  zalecają  używać  pędzli  lub  wałków do farb akrylowych  czyli takich z drobnym włoskiem.
Kiedyś mój znajomy kupował  farby  do malowania domu  w  casto i zwykłym sklepie  i jak zważyliśmy  to się  okazało że to samo  opakowanie   z casto jest  lżejsze. pogrzebałem  w necie i też nalazłem wątek  gdzie dociekliwa  pani   ustaliła, iż  w farbie  z casto jest  mniej procent żywicy, która jest cięższa od  reszty składników i stąd różnica w wadze. Swego czasu nie wiem  czy pamiętacie  była  postępowanie  o zmowę cenową w marketach,  bo rzeczywiści  te same  farby  były dużo tańsze  w marketach  niż  w normalnych hurtowniach  a to za sprawą  obniżenia ich  jakości.
idż do casto po zawiasy  a  kup w hurtowni meblowej to zobaczysz ceny.  kiedyś teściowej kupiłem  wc kompakt,  to  normalnie  w  newralgicznych miejscach na  tym wygięciu  co robi za syfon  nie miał powłoki ceramicznej,  pojechałem  go wymienić  i okazało się że cała  seria  była identyczna. podejrzewam że producent  zrobił bubel i postanowił taniej sprzedać w markecie. Akurat  to miejsce  bez  powłoki ceramicznej  bardzo szybko by się  brudziło i byłby problem  z czyszczeniem. 

Offline agoliat

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2017, 10:52:52 czas Polski »
No widzisz a mój znajomy odbił się kiedyś od serwisu karchera że TEGO modelu nie naprawiają bo to wersja marketowa
Jak szukałem myjki(tydzień temu) dla siebie to byłem we dwóch oficjanlych sklepach stacjonarnych Karchera we Wrocku. W obu mi powiedzeli że serwisują sprzęt z marketu ale odsetek napraw(myjek z marketu) jest zdecydowanie większa. Czy w to wierzyć, czy nie, to inna sprawa.
Za namową @m_koli kupiłem u oficjalnego przedstawiciela ale w internecie :D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2017, 10:56:42 czas Polski »
No i fajnie :)