09 Maja 2026, 22:52:52 czas Polski

Autor Wątek: Jak zabezpieczyć bale modrzewiowe surowe.  (Przeczytany 9670 razy)

Offline Artur 1978

Jak zabezpieczyć bale modrzewiowe surowe.
« dnia: 25 Stycznia 2014, 21:10:55 czas Polski »
Stawiam w tym roku dom z płazów modrzewiowych (sierpień 2014  ). Belki o przekroju 12cm na 25cm .Drewno nie sezonowane cięte w pażdzierniku 2013. Bale widoczne od strony zewnętrznej ocieplenie od wewnątrz . Dom będzie stał nie wykończony około 3-4 lata żeby drzewo przeschło i konstrukcja osiadła. Od wewnątrz planuje zabezpieczyć belki jakimś koncentratem wodnym od grzybów, robali i ognia- jeśli znacie coś fajnego to napiszcie nazwę produktu. Ale nie wiem jak zabezpieczyć  czym i kiedy dom z zewnątrz . Planowałem to wykonać następująco. 1- warstwa penetrin altax . 2-2 razy  warstwa lazury remersa . Czy możliwe jest malowanie jednostronnie drewna nie dosuszonego lazurem i czy bale pomalowane w ten sposób przeschną. Boje się o to by drzewo nie było narażone na wodę,uv i brud. Jak byście zabezpieczyliście taką konstrukcję.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Jak zabezpieczyć bale modrzewiowe surowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2014, 22:16:29 czas Polski »
Wydaje mi się że powinno się konserwować suche drewno . A jeśli  już   ,  to  lepiej dać tylko podkład bez lazury , by mogło  wysychać .
 Dobry pomysł  z tym osiadaniem konstrukcji  ? :-\

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2014, 22:43:49 czas Polski »
Dobry pomysł  z tym osiadaniem konstrukcji  ?
Nie potrzebny, jak dom na dobrym fundamencie, można kończyć od razu.
Co do malowania z zewnątrz, to polecam Sadolin.
Zakonserwowałem tak nie sezonowane deski na wiacie, co prawda sosnowe, ale przyjął się dobrze.
Dałem 4 warstwy, jedną dobrze wtartą pędzlem jeszcze przed montażem, trzy nakładałem już pistoletem na wiacie. Malowanie przed montażem jest dość ważne, bo można zakonserwować wszystkie powierzchnie stykowe i felce.
Zapytaj jeszcze Jarka jak zakonserwował swój nowy warsztat modrzewiowy.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2014, 22:50:39 czas Polski »
Może się przyda informacja że drewniane słupy do linii niskich napięć impregnowano w ten sposób że je toczono w korycie z impregnatem.Efekt taki że słupy z zewnątrz wyglądają jak by nic im nie było i nawet mocne z zewnątrz a w środku pruchno.

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2014, 23:13:02 czas Polski »
Dlaczego nie pomyślałeś o impregnacji ciśnieniowej albo chociaż zanurzeniowej? W porządnych składach i tartakach mają wanny a nawet autoklawy.
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2014, 09:57:50 czas Polski »
drewniane słupy do linii niskich napięć impregnowano w ten sposób że je toczono w korycie z impregnatem.

lub
Stawiało się prawie  wpionie  , na końcu do góry  zakładano  lejek  ( podobnie  jak  psu  na szyję by się nie  drapal  )  lano  w niego  impregnat tak długo   ,  aż przeciekł do  dołu słupa  .

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2014, 09:59:27 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Artur 1978

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2014, 07:55:16 czas Polski »
Dzięki za zainteresowanie. wiem że impregnacja ciśnieniowa lub suszarnia załatwiła by sprawe - ale ja mam czas na to by dom swoje odstał i osiadł( dosechł). Nie ukrywam że kasę mam na stan surowy łącznie z pokrytym dachem blacha już zakupiona(metrotile metroshake) a to nowe koszty a nie chcę brać kredytu . Chciałbym się dowiedzieć  czy można i czy trzeba zabezpieczyć bale już na tip top z zewnątrz nie chcę póżniej szlifować całej chałupy . Drzewo od środka zabezpieczam tylko fobosem lub czymś podobnym   i zostawiam do doschnięcia 3-4 lata i niczym nie zakrywam w tym czasie . Nie będę wstawiać okien bo nie chcę mieć problemów jak chata osiądzie czyli dobra wentylacja.Na zimę otwory będę zabezpieczał  . Czyli chata stoi maluje to np penetrin 1 raz póżniej lazura 2 razy. wewnątrz fobos 3 razy . Czy wilgoć odparuje z takiej ściany i czy bale nie będą butwieć w środku. Nie chcę narobić kaszany. Tak przy okazji może wiecie jak prawidłowo montować stolarkę okienną w takim domu. Norwedzy wymagają aby zamiast pianki rozprężnej (ogniowej) używać wełny mineralnej. Ja też do pianki nie jestem przekonany bo po paru latach  zaczyna tracić swoje właściwości. Pozdrawiam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:58:58 czas Polski »
wewnątrz fobos 3 razy

Dowiedz się dokładnie z tym preparatem bo to " sól "  .Mokre drewno , długo stoi , czy będzie  trzymać wilgoć  ?

Offline Artur 1978

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2014, 10:08:24 czas Polski »
No tak ten fobos na soli a sól higroskopijna . Może przedłużać wysychanie .Poszukam czegoś jeszcze, jakichś innych środków . 
Może się przyda informacja że drewniane słupy do linii niskich napięć impregnowano w ten sposób że je toczono w korycie z impregnatem.Efekt taki że słupy z zewnątrz wyglądają jak by nic im nie było i nawet mocne z zewnątrz a w środku pruchno.
    - nie chcę zamykać wilgoci w środku jedna strona otwarta dyfuzyjnie . O tym próchnie to prawda nie można zamykać wilgoci dziadek z teściem pomalowali mokre sztachety olchowe i zbutwiały od środka. Dlatego czy malując z jednej strony bal o  przekroju 12cn na 25 cm będzie on wstanie wyschnąć a tym samym czy nie naraże drewna na zagrzybienie itp. Dzięki z góry za pomoc.

Offline Jurand

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Czerwca 2014, 21:24:01 czas Polski »
Mam dom z bała (świerk z Istebny) budowany przez górali. Pryzma 24x24, łączona na dwa obce pióra, pomiędzy które włożono pasek wełny mineralnej.
Montaż okien - boki ścian nacięcie w jaskółczy ogon, na to wsunięte pionowe baliki (24x10 cm) i dopiero na to położona górna belka, ktora miała wycięcia do połowy, żeby osiadając było miejsce na te pionowe kawałki. Okna mocowanie do pionowych boków na piankę, przestrzeń u góry wypełniona wełną.

Offline a3756

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2014, 09:44:11 czas Polski »
 A może coś takiego TRÄTJÄRA smoła sosnowa. W opisie na stronie  jest właśnie że do zabezpieczania na zewnątrz domu.

Offline Artur 1978

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudnia 2015, 15:34:08 czas Polski »
Ok chata zaimpregnowana z zewnątrz  impregnatem  remmers hk lasur. Od wewnątrz kuprafung n.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudnia 2015, 09:56:34 czas Polski »
Jaki dałeś odcień tej lazury?
Może jakaś fotka?

Offline Artur 1978

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2016, 16:33:48 czas Polski »
Witam. Remmers w kolorze pinnia-modrzew. Zdjęcia są ,tylko za duży rozmiar i nie mogę dodać.

Offline holzbud

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2016, 21:26:07 czas Polski »
A po co modrzew w ogóle impregnować ? na pewno jest bez kory, bo tylko tam są korniki.
Chyba, że od ognia- to najlepiej Fobos M-4 od wewnątrz.
Od zewnątrz po jakimś czasie ( ale to już po ptakach ) zabarwi się na srebrny kolor sam z siebie.