18 Kwietnia 2026, 09:47:00 czas Polski

Autor Wątek: Wózek transportowy  (Przeczytany 10822 razy)

m_kola

• Gość
Odp: Wózek transportowy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:08:31 czas Polski »
Nie używałem takiego cuda ale na logikę to ten z Julki powinien być łatwy w użytkowaniu na schodach ze względu na duże i pompowane koła.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:10:54 czas Polski »
Używam tego z drugiego linku . Są dwa rozmiary . Bierz ten większy , bez problemu wrzucisz na niego sporo towaru i przy okazji oszczędzasz kręgosłup. Kupowałem w Casto , koszt około 160 zł .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:11:49 czas Polski »
Używałem takiego na 4 kółkach ze składaną rączką. Wymiary na oko 400x600. Rewelacja i według mnie lepszy od tych 2kołowców.

Ps. Zauważyłem właśnie co 77 napisał. Dokładnie o tym mówię a linków nie otwierałem przed edycją ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:14:30 czas Polski »
Też nie mam,ale na schody to raczej takie cuś

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:17:02 czas Polski »
Nie chodzi mi o schody... po schodach to się lepiej nosi.
Będę szukał więc 4 kołowych.

Offline kewis

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:19:12 czas Polski »
Mam tego z Juli i dla mnie jest ok. Szukałem właśnie takiego z dużymi pompowanymi kołami i sprawdza się bardzo dobrze.
Jak kupowałem to zwracano mi uwagę, że jest trochę za niski (w Juli jest w ofercie większy ale sporo droższy).
Jeśli chodzi o konstrukcję (grubość ścianek, spawy) to jest ok. Nic się nie wygina nic nie pęka.
Woziłem głównie drewno na opał, jakąś szafkę z Ikei (ciężką) itp.

W pierwszym obawiałbym się trwałości i wytrzymałości składanych elementów.

Drugi ma za małe kółka. Przynajmniej jak dla mnie. Mam jeden stopień przed domem, jakiś próg, stopień między garażem a domem itp.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:23:52 czas Polski »
No jest w tym trochę racji...

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:45:34 czas Polski »
Mam podobny do tego z Juli tyle, że z Casto i ciut mocniejszy. Rewelacyjna jest ta długa składana platforma. Daje radę zapakować na niego nawet dużą szafę i jest bardzo stabilnie i pewnie. Mam też taki mały składany, ten to używam do lżejszych rzeczy. Co do użytkowania na schodach to wszystko zależy od wysokości stopni, ale generalnie to najlepszy by był ten z trzema kołami. Mi zależało bardzo na tej dodatkowej platformie, bo można wpakować na nią duże gabaryty. Wada to spory ciężar samego wózka, ale coś za coś - jak ma być mocne to swoje ważyć musi. Nie piszesz konkretnie do czego chcesz używać wózka, bo z kolei do niektórych zastosowań to lepsza by była czterokołowa platforma.

Ten z Casto to mam taki
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:53:05 czas Polski »
Bardzo nie lubie nosic szafek kuchennych z szufladami i innym osprzętem bo potrafią ważyć ponad 30kg...
Głównie do tego.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2017, 21:08:53 czas Polski »
To ten z Casto jest idealny do szaf i szafek, przetestowane wielokrotnie. Bardzo zwrotny, nie ma łupnięcia przy opuszczaniu. Rewelacyjna jest zwłaszcza ta druga rampa. Jak nie potrzebujesz, to jest złożona i nie przeszkadza, jak coś szerszego to opuszczasz tą mniejszą kratownicę. Wózek bez problemu wchodzi do windy razem z szafkami o szerokości 80cm.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2017, 21:11:01 czas Polski wysłana przez Bladepoland »

Offline kipi

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2017, 21:18:53 czas Polski »
Ja na codzień używam wózków expresso. Aluminiowe, lekkie, bardzo solidne i niesamowicie żywotne, ale i cenę mają adekwatną do jakości. Przy wożeniu gabarytów po 150-200 kg tylko markowy, solidny wózek się sprawdzi, natomiast do lekkich rzeczy typu szafka kuchenna i ten marketowy powinien jakiś czas wytrzymać.
Polecam osobiście wózek 2 kołowy a nie 4, chyba, że będzie woził długie elementy na leżąco na długich dystansach to wtedy 4 kołowy. Natomiast przy szafkach, agd, i tego typu rzeczach na 2 kołowym możesz spokojnie nawet po schodach wciągnąć towar i jest on dużo bardziej zwrotny i praktyczny.

Przy zakupie zwróć uwagę na łożyska kół. Te najtańsze mają łożyska wałeczkowe i to jest pierwszy element, który się zawsze sypie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2017, 21:21:22 czas Polski »
Mam rozbierać na miejscu czy zawieźć do wulkanizatora? ;D

Offline swfr

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2017, 21:24:03 czas Polski »
Pożyczałem kilka razy od sąsiada-lekarza: Korzysta się z tego (z wózka, nie lekarza) z dużą przyjemność (naprawdę): WOLFCRAFT TS 1000.
Duża rzecz - ale zanim sprawdzisz cenę - usiądź.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Kwietnia 2017, 21:28:09 czas Polski »
Jest jeszcze coś takiego all in one https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/porzadek-i-magazynowanie/wozki-transportowe/wozek-reczny-3-w-1.html#product, ale cena zabija podobnie jak u kolegi ten Wolfcraft.

A tutaj zdjęcie mojego wózka z rozłożoną drugą rampą i wyjaśnia się dlaczego ten wybrałem. Wyjątkowo długa rampa, dająca możliwość wpakowania naprawdę dużego gabarytu
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2017, 21:30:59 czas Polski wysłana przez Bladepoland »