23 Kwietnia 2026, 00:46:22 czas Polski

Autor Wątek: Wiedziałem, że tutaj trafię ;)  (Przeczytany 3119 razy)

Offline duboviano1989

Wiedziałem, że tutaj trafię ;)
« dnia: 13 Kwietnia 2017, 09:27:37 czas Polski »
Hej,

jako nowy użytkownik, zgodnie z obowiązującą etykietą chciałbym się przedstawić. A więc jestem Marcin i jak zaznaczyłem w temacie - wiedziałem, że tutaj prędzej czy później trafię.

Dlaczego forum DiD? Wielokrotnie w okresie ostatnich dwóch lat, gdy wyszukiwałem czegoś związanego z prowadzeniem gospodarstwa domowego, znajdywałem sensowne odpowiedzi właśnie na tym forum. Dodatkowo od sierpnia bieżącego roku zaczynam dość mocno interesować się szeroko rozumianą hobbystyczną obróbką drewna. Stwierdziłem, że warto należeć do takiej społeczności, która ma swoje zasady, przegania przedstawicieli handlowych "fachowo" opiniujących sprzedawane przez siebie narzędzia na forum oraz jest przede wszystkim pomocna i kulturalna.

Coś więcej o mnie. Jestem osobą dość intensywnie pracującą zawodowo w branży także związanej z drewnem - papiernictwie. Od lat najmłodszych drewno jakoś mnie "kręciło" - lubiłem przyglądać się jak ojciec coś przycina, struga, tworzy z tego proste rzeczy typu ławka itp.
Pod koniec lata zeszłego roku stwierdziłem, że chcę działać z drewnem po godzinach. Nie zawodowo, nie wyczynowo, ale dla przyjemności i na luzie.
Jestem perfekcjonistą i jeżeli coś robię, to musi być to zrobione dobrze. Pracy po łebkach nie lubię i nie chciałbym jej w ogóle zaczynać, jeżeli będę miał świadomość, że nie dałem z siebie wszystkiego. Łącząc przedstawione fakty mam świadomość, że najprawdopodobniej zbyt wielu projektów rocznie nie zrobię - zważywszy na mój dostępny czas wolny oraz chęć wykonania dokładnej i rzetelnej pracy.

Jak na razie jestem na etapie gromadzenia szeregu podstawowych narzędzi, ponieważ nie chcę pracować na nieswoich narzędziach (czyli pożyczać od ojca czy brata). Powinienem w kwietniu skończyć adaptację małego pomieszczenia, w którym w letnie wieczory może uda się coś pierwszego stworzyć. Jak wspomniałem wcześniej z narzędziami bieda niesamowita u mnie, ale stopniowo staram się co nie co dokupować. Do tej pory zgromadziłem:
- klucze płasko-oczkowe Beta (wiem, że mało może związane ze stolarstwem, ale przydadzą się w każdym warsztacie)
- zestaw kluczy nasadowych Yato (jw)
- komplet wkrętaków marketowych (niestety) z Juli
- zestaw szczypiec mieszany Corona-Beta
- zestaw bitów NEO
- zestaw młotków mieszany Dexter i Yato (ślusarskie, ciesielski i gumowy) - tutaj będę musiał się dopytać jakie młotki muszę jeszcze dokupić i jakie polecacie, ale nie od razu Kraków zbudowano ;)
- zestaw łomów, łapek do wyciągania gwoździ (też niestety marketówki z Julii)
- piła ręczna Stanley
- pistolet do kleju Steinel
- pilarka stołowa Makita MLT 100
- szlifierka kątowa Milwaukee AG 10-125
- parę poziomic Stanley, kątownik z Julii, miarkę zwijaną
- okulary ochronne i nauszniki (tutaj mieliście duży wpływ na mnie)
- masę wszelakiej drobnicy, którą nie będę już Was tutaj katował.
Generalnie zdaję sobie sprawę z tego, że duża część narzędzi które wymieniłem, nie jest związana stricte z obróbką drewna. Jednak są niezbędne one do użytku codziennego w przydomowych pracach. Aktualnie odkładam z każdej wypłaty jakąś jej część i sukcesywnie gromadzę pieniążki na swoje hobby. Mam nadzieję, że będę mógł skorzystać z Waszych rad przy sukcesywnym rozwoju mojego warsztatu, tak by nie topić pieniędzy w nietrafione zakupy (wiem, wypomniane zostaną mi moje Julowe zakupy).

Moje oczekiwania względem forum? Dyskusja, dyskusja i jeszcze raz dyskusja. Uważam, że dyskutując, pytając się bardziej doświadczonych ode mnie kolegów jestem w stanie stopniowo zwiększać swoje umiejętności. Zdaję sobie sprawę i zaznaczam raz jeszcze, ze zaczynam nie z poziomu 0, a -1 , więc nie będzie łatwo.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników,

Marcin

Fulicarius

• Gość
Odp: Wiedziałem, że tutaj trafię ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2017, 09:32:02 czas Polski »
Stwierdziłem, że warto należeć do takiej społeczności, która ma swoje zasady (...) oraz jest przede wszystkim pomocna i kulturalna.
Przesadziłeś :D
tutaj będę musiał się dopytać jakie młotki muszę jeszcze dokupić i jakie polecacie
Zrób sobie drewniany podbijak :)

Napisz jeszcze skąd jesteś :)

Cześć!

PS
Czemu Merca sprzedajesz?
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2017, 09:34:03 czas Polski wysłana przez Fulicarius »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2017, 10:00:23 czas Polski »
Witaj i powodzenia :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2017, 10:19:40 czas Polski »
Witaj!
Nie wstydź się Julkowych zakupów! Wielu z nas takich używa włącznie z paroma "profi" nie mówiąc o takich amatorach jak ja. Nie wszystkie ale wiele z nich daje radę. Nie sugeruj się etykietką bo to nie reguła (patrz MLT 100  8) )
Z tą kulturą to.. nie wchodź na czata lepiej :P

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2017, 10:31:10 czas Polski »
Na forum masz cały wachlarz kulturalny.
Ja np reprezentuję Grójec - stolicę chamstwa i braku kultury. Mamy nawet swój GObK - Grójecki Ośrodek braku Kultury ;D
Narzędzi trochę masz, podpatrzeć też kogo miałeś więc tak całkiem -1 to nie masz.
Ja zaczynałem z -1 czyli malutkiej piwnicy a teraz mam już 0 i chciałbym żeby przez jakiś czas tak zostało bo wygodniej ;D

Witam na forum gdzie ludzie się zwyczajnie znają...
pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2017, 10:39:05 czas Polski »
Witaj -zdobywaj  wiedzę :)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2017, 10:54:18 czas Polski »
Kula mówi Bukowiec, tylko który? Koło Jeleniej Góry? Mógłby pasować, papiernia blisko...:)
Witaj...

Offline duboviano1989

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2017, 10:58:19 czas Polski »
Napisz jeszcze skąd jesteś :)

Cześć!

PS
Czemu Merca sprzedajesz?

Hej. Mieszkam w okolicach Łodzi. Merc już sprzedany :D Akurat nie był mój, bo kuzynowi udostępniłem swoje konto do allegro. Sprzedał się od razu, bo był w idealnym stanie technicznym - kuzyn kupił go od ojca, samochód długo był w rodzinie. Generalnie merca kuzyn chciał jako klasyka trzymać w garażu, ale wychodzące małe ogniska korozji ostudziły jego chęci dość skutecznie. Nie była to rdza, która przeżerała jakiś element, a drobne wypryski. Niemniej jednak kuzyn stwierdził, że tego najprawdopodobniej już sam się nie pozbędzie, dlatego wystawił na sprzedaż. Nowy właściciel pomarudził tylko chwilkę na te ogniska, ale po przejażdżce nawet nie targował się za bardzo.
Ja osobiście jestem szczęśliwym posiadaczem 407mki . Auto na moje potrzeby wystarczające - wygodne, duże, bezpieczne, tanie w użytkowaniu. Jedyny minus to mała dynamika, ale w dzisiejszych czasach gdy Panowie w niebieskich mundurach polują non stop - to można słabe osiągi za zaletę odbierać nawet :D

Nie sugeruj się etykietką bo to nie reguła (patrz MLT 100  8) )

Hej. Wiem, że pospieszyłem się z tą Makitą i utopiłem chyba kasę bezsensownie. Ale kupiłem ją na wyprzedaży na koniec roku w Nexterio za ok. 1300 zł, więc chociaż mniej mnie to boli, że straciłem 1300, zamiast 1700 zł na bezsensowne zakupy. Fajnie, że podchodzicie do moich zakupów z dystansem - bo jak wspominałem, zaczynam z niskiego pułapu i się uczę. Kolejne zakupy będę już chciał konsultować z użytkownikami forum, bo doświadczenie jest bezcenne w kwestiach zakupowych ;)

Narzędzi trochę masz, podpatrzeć też kogo miałeś więc tak całkiem -1 to nie masz.
Ja zaczynałem z -1 czyli malutkiej piwnicy a teraz mam już 0 i chciałbym żeby przez jakiś czas tak zostało bo wygodnie
Dzięki za motywujące słowa ;)

I właśnie na takim forum chciałem się znaleźć ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2017, 11:00:48 czas Polski »
Co do MLT100 to poszukaj, forumowy kolega przywrócił ją do stanu używalności więc może i Tobie się uda.
Co to znaczy "okolice Łodzi"? Ja jestem ze Zduńskiej Woli, generalnie mało tutaj luda z tych okolic.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2017, 11:03:56 czas Polski »
Zwyczajnie to bym tego nie nazwal ;).

Witaj na forum Marcinie. Czytaj, szukaj a jak nie znajdziesz to pytaj (ale wiedzy tutaj jest naprawde sporo).
A niektore Julowe rzeczy sa ok dla amatorow (i zawodowcow tez) wiec sie nic nie przejmuj.

Offline duboviano1989

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2017, 11:18:15 czas Polski »
Co do MLT100 to poszukaj, forumowy kolega przywrócił ją do stanu używalności więc może i Tobie się uda.
Co to znaczy "okolice Łodzi"? Ja jestem ze Zduńskiej Woli, generalnie mało tutaj luda z tych okolic.

Hej,

okolice Łodzi, czyli Bukowiec wymieniony przez jednego kolegów wcześniej ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2017, 11:20:57 czas Polski »
a widzisz.. gamoń ze mnie :)

Offline duboviano1989

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2017, 11:41:10 czas Polski »
Heh, bez przesady :D Trochę ja zakręciłem też, bo odpisywałem długo, ponieważ uczyłem się działania narzędzia do cytowań ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2017, 12:02:19 czas Polski »
Z tą kulturą to.. nie wchodź na czata lepiej
A dlaczego nie ??? hy... niech wniesie trochę słodyczy na SB :)
Jak ,,kropków,przecinków''to nie chce się używać-a na łacinę podwórkową to nie szkoda czasu :o :P
Miło powitać i pogratulować,przywitania ;)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2017, 12:33:03 czas Polski »
Witaj. Dłuższy wstęp, przypomniały mi się wypracowania z polaka, ale to dobrze. W dobie internetu obrazkowego ludzie dzięki Tobie mają okazję zobaczyć jak wygląda słowo pisane.

A makitką się nie martw, może gotować zupy nie potrafi, ale z wyregulowanym wózkiem i dorobioną wkładką robi do czego jest stworzona, tnie i nie leci w... prawo ani w lewo.

Poziomem też się nie przejmuj, jeżeli Ty miałeś kogo podjerzeć kto wiedział co i jak, to mój wynosi z -3. Przy majsterkowaniu amatorsko nie o to w tym chodzi, tylko o przyjemność, nawet jeżeli miałbyś tylko wiercić po północy w ścianach wiertłami udarowymi.