Cześć. Z racji tego, że szykuje mi się większy projekt, gdzie będę musiał porozcinać płytę OSB lub sklejkę na dużą ilość jednakowych prostokątów o wymiarach 1000x250mm a nie posiadam piły formatowej, wykonałem sobie taki oto stolik pod pilarkę ręczną. Konstrukcja maksymalnie prosta, blat z płyty meblowej, dokręcone dwie kantówki i dwie prowadnice z kątownika 30x30mm.
Piła wchodzi w blat na głębokość ~1mm, maksymalna wysokość materiału który przechodzi pod prowadnicami 48mm, szerokość 1300mm, długość przelotowa nieograniczona

Blat przygotowany pod koziołki, ale można go też używać na ziemi bo posiada 4 gumowe nóżki. Jak na tak prostą konstrukcję trzyma bardzo ładnie kąt 90', nacięcie na płycie bardzo czytelnie pokazuje miejsce gdzie zostanie przecięty materiał. W planach mam jeszcze dorobienie zderzaka do wsuwanego materiału.

A jutro o ile wystarczy mi czasu przed świątecznym weekendem, w planach mam jeszcze wykonanie koziołka z rolką pod długie listwy. Rolka już przygotowana, rurka hydrauliczna ocynk 25mm z wbitymi łożyskami 22mm z odzysku, dwa uchwyty z kątownika, powleczona koszulką termokurczliwą.

Podziękowania dla kolegi Kozia, za wysyłkową odsprzedaż płyty meblowej na blat tego stołu