Im większa dysza na pistolecie, tym więcej przez nią powietrza przechodzi (wydatek). To tak w skrócie, chodź nie zawsze

. Pistolet masz niskociśnieniowe hvlp, lvlp (mają większy wydatek powietrza, przy mniejszym ciśnieniu pracy - mniej pylą, mniej materiału- farby ucieka w powietrze. Są też pistolety wysokociśnieniowe hp, które potrzebują większego cisnienia na wejściu, za to mają mniejsze zużycie powietrza. Duże ciśnienie powoduje rozbicie cząstek lakieru w tzw miotłę, chmurę, która pada na malowany materiał. Powstaje przy tym dużo tzw odkurzu- pyłu lakieru zasychającego w locie i opadającego wokół. Powstają przez to straty materiału. Ale z kolei one najładniej rozlewają lakier na malowany przedmiocie. Pośrednio można trafić pistolety rp, o podwyższonym ciśnieniu pracy i średnim zużyciu powietrza
To tak w wielkim skrócie. Ja tam zresztą jestem amatorem, nigdy nie pracowałem pistoletem z górnej półki.myślę że więcej dopowiedzą Ci fachowcy. Popatrz np na temat z realizacji Radeksa - łóżeczko dla córeczki

Wrzuć w google rodzaje pistoletów lakierniczych i poczytaj