26 Lipca 2026, 23:42:47 czas Polski

Autor Wątek: Kompresor plus akcesoria wszelakie  (Przeczytany 13721 razy)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Kompresor plus akcesoria wszelakie
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Maja 2017, 10:38:59 czas Polski »
Im większa dysza na pistolecie, tym więcej przez nią powietrza przechodzi (wydatek). To tak w skrócie, chodź nie zawsze :). Pistolet masz niskociśnieniowe hvlp, lvlp (mają większy wydatek powietrza, przy mniejszym ciśnieniu pracy - mniej pylą, mniej materiału- farby ucieka w powietrze. Są też pistolety wysokociśnieniowe hp, które potrzebują większego cisnienia na wejściu, za to mają mniejsze zużycie powietrza. Duże ciśnienie powoduje rozbicie cząstek lakieru w tzw miotłę, chmurę, która pada na malowany materiał. Powstaje przy tym dużo tzw odkurzu- pyłu lakieru zasychającego w locie i opadającego wokół. Powstają przez to straty materiału. Ale z kolei one najładniej rozlewają lakier na malowany przedmiocie. Pośrednio można trafić pistolety rp, o podwyższonym ciśnieniu pracy i średnim zużyciu powietrza

To tak w wielkim skrócie. Ja tam zresztą jestem amatorem, nigdy nie pracowałem pistoletem z górnej półki.myślę że więcej dopowiedzą Ci fachowcy. Popatrz np na temat z realizacji Radeksa - łóżeczko dla córeczki ;)

Wrzuć w google rodzaje pistoletów lakierniczych i poczytaj  :)
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 10:41:51 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline arturs

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Września 2017, 11:29:27 czas Polski »
Ok, mam już kompresor airpress hl 425/50 i mam dwa pytania do posiadaczy - czy i gdzie jest korek spustowy oleju i czy oprócz instalacji filtra od góry przed uruchomieniem  jeszcze cos trzeba robić - olej jest.. bo instrukcja niekoniecznie jest od tego modelu

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Września 2017, 11:48:21 czas Polski »
z tego co wiem to jest tzw olej transportowy, powinno się Go zmienić. Filtry zakładasz i możesz pracować. Spustu oleju który miał być na dole sprężarki nie znalazłem, spuszczałem przez korek z wziernikiem do sprawdzania stanu oleju. Przechyl maszynę do tyłu, odkręć korek, prędkość odłóż pojemnik na olej, i postaw kompresor. Olej zleci. Będziesz zadowolony  z nabytku :)
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2017, 11:51:02 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Września 2017, 12:00:37 czas Polski »
Spuszczanie oleju jest przez wziernik. Kontrolnie sprawdziłem wszystkie połączenia ale było ok. Wszystkie są łączone na klej. Instalacje którą sobie zrobiłem o czystego powietrza i z olejem też łączyłem na klej. Wszystko szczelne, klej kosztuje grosze. U mnie było napisane, że olej wymienić po iluś godzinach pracy, w tej chwili nie pamiętam, musiałbym zajrzeć do instrukcji...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Września 2017, 12:02:45 czas Polski »
W niektórych sprężarkach pierwszy olej wymienia się po 50 godzinach pracy.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Września 2017, 12:12:17 czas Polski »
W instrukcji jest info, że pierwsza wymiana po 50godz. Ale jest też, że kompresor dostarczany jest bez oleju  :D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Września 2017, 12:13:08 czas Polski »
Też tak kojarzę, przy moim amatorskim użytkowaniu wyliczyłem, że jak raz w roku na wiosnę wymienię, to będzie ok. Więcej niż 50 godzin w roku nie popracuje... póki co :D
W mojej instrukcji też tak było, ale na kartonie było napisane aby nie przechylać bo jest zalany olejem, gotowy do pracy ;D

Offline arturs

« Odpowiedź #22 dnia: 10 Września 2017, 15:26:23 czas Polski »
to jutro odpalam bo dzisiaj odpust we wsi i raczej dźwięki z kompresora nie przypadną sąsiadom do gustu,
jeszcze dopytam czy spotkaliście się z takim "akcesorium" - potrzebuję stale przez kilka godzin dostarczać powietrze z kompresora ale pod małym ciśnieniem i z małym wydatkiem (jakieś 10-20l na minutę) - jakiś reduktor z zaworkiem? czy coś takiego..
już tłumaczę do czego mi to:
zbudowałem sobie wędzarnię z drewna i potrzebuję dym z dymogeneratora wepchnąć do wędzarni.. pompka akwariowa wymięka i za słaba bo komora spora, a kompresor będzie stał przez ścianę w budynku i miałbym go pod ręką..

kwita

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Września 2017, 17:50:58 czas Polski »
A nie myślałeś o wentylatorze kanałowym i regulator obrotów. Myślę, że spokojnie do 100zł się zmieścisz i będzie cicho... :). Do tego albo zrobić lub dokupić regulator
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2017, 17:54:30 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Września 2017, 18:14:10 czas Polski »
Kompresory? Wentylatory kanałowe? Regulatory? Wentylatory komputerowe?

Najlepsze są proste rozwiązania

https://www.google.pl/search?q=Wachlarz&client=ms-opera-mobile&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio7riAgZvWAhXHJZoKHSm0ClwQ_AUICigB&biw=1100&bih=495&dpr=2

A w dodatku można sobie wybrać kolor i wzorek :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Września 2017, 18:47:38 czas Polski »
Chciałbym Cię zobaczyć jak przez 8-10 godzin tym machasz ;D ;D ;D

Offline arturs

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Września 2017, 19:28:33 czas Polski »
ok, żeby była jasność bo zapomiałem dopisać - powietrze pchamy przez 5mm dziurkę :)
na zdjęciu dymogenerator, widać jak podawane jest powietrze..
dla ciekawych - od góry wsypujemy zrębki, od spodu podpalamy, mocujemy na zewnątrz wędzarni/skrzyni a rurkę do środka.. odpowiednią temperaturę zapewniamy grzałką i sterownikiem..
pompka akwariowa nieco za słaba.. niektórzy stosują kompresorki do nawadniania oczek wodnych (około 2000-3000 l/h ) i te są odpowiednie, a że mam już kompresor stąd się zastanawiam jak go wykorzystać..
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2017, 19:30:39 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline swfr

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Września 2017, 11:03:38 czas Polski »
Zamiast kupować reduktor (przynajmniej na razie) zamontuj na próbę zawór kulowy do gazu (od wody też się sprawdzi, a jest tańszy) na wylocie. Najlepiej z gwintem 3/8.
Łatwiej będzie zredukować przewód do twojego wężyka.

Pokrętło od wydatku powietrza kompresora rozkręć na max. (najmniejsze ciśnienie) i pompuj ten dym :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Września 2017, 13:48:48 czas Polski »
Osb to konstrukcja skrzyni, czy tylko w celu zamocowania generatora? :o

Offline arturs

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Września 2017, 07:18:23 czas Polski »
Osb to konstrukcja skrzyni, czy tylko w celu zamocowania generatora? :o
To było tylko na przetestowanie, skrzynia "troszkę" większa.. jak skończę całość to zrobię osobny wątek