11 Sierpnia 2026, 01:04:08 czas Polski

Autor Wątek: Łóżeczko dla dziecka  (Przeczytany 9610 razy)

mily68

• Gość
Odp: Łóżeczko dla dziecka
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2014, 00:45:50 czas Polski »
Rama pod materac już w 90% gotowa do szlifowania. Jutro wycieczka po sklejkę, zrobienie fotek z postępu prac i wrzucenie na forum. Trochę się zeszło z powodu innych prac pozastolarskich ale ważne, że choć pomału to jednak idzie do przodu.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2014, 09:53:47 czas Polski »
Witam,

Najważniejsze że są chęci i jest motywacja. A reszta to zawsze się ułoży. Jeszcze jak to mój tato mówi, że jak się zazębi wszystko to idzie pięknie aż miło  ;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Mack

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2014, 10:51:59 czas Polski »
pomyśl nad regulowaniem wysokości materaca - platformy. Na początku można umieścić wyżej - będzie latwiej wkładać i wyjmować dziecko z łóżeczka. jak podrośnie to opuścisz niżej.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lutego 2014, 16:14:56 czas Polski »
Regulacja będzie - trzy poziomy w zależności od wieku dziecka. Ponieważ wiele osób sugerowało zrobienie podnoszonej ramy (o jakieś 9 cm) takowąż wykonałem. Składa się z dwóch części - dolnej stałej (i to ona będzie przykręcana na różnych wysokościach) oraz górnej która będzie mogła być unoszona. Jak mały podrośnie górną część zdemontuję a w dolną włożę sklejkę. Trzy szczebelki w jednym boku są wyjmowane. Szukam odpowiednich sprężynek i czegoś co zabezpieczy końce drążków podczas wkładania i wyjmowania. Jutro dokupię lepsze śruby (te co są teraz są bardzo miękkie, poszukam jakichś na imbus) i może uda mi się znów coś pchnąć z robotą.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lutego 2014, 16:19:06 czas Polski »
Proste i eleganckie, dobra robota  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline studio tata

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lutego 2014, 16:44:44 czas Polski »
MIly dobra robota , jak robiles szczebelki , masz tokarke ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Lutego 2014, 16:51:09 czas Polski »
Miłosz, wygląda nieźle, dobra robota :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Lutego 2014, 16:59:29 czas Polski »
Witam,

Proste zawsze jest piękne. Dobra robota kolego, plusik leci na zachętę  ;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lutego 2014, 17:00:11 czas Polski »
Dziękuję za miłe słowa i za plusa :)
Arek - tokarka póki co jest poza moim zasięgiem (miejsce, fundusze i oczywiście umiejętności). Kupiłem "pręty" i dociąłem na długość. Poza nimi i sklejką reszta czyli wszystkie elementy o prostopadłośniennych przekrojach "robiłem" sam (niestrugane drewno + wyrówniarka, grubościówka, frezarka w stole, strugi ręczne, dłuta, wiertarka w statywie jako "kolumnowa" i wkrętarka oraz ręce i papier ścierny) :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Lutego 2014, 18:50:49 czas Polski »
Miłosz - wychodzi superasto! Wykonanie naprawdę zasługuje na pochwałę! A wykonawca na plusa!

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lutego 2014, 21:51:32 czas Polski »
Relacji ciąg dalszy....
Zrobiona podwójna uchylana rama pod materacyk (gdyż podobno w okresie kolek itp. lepiej się dziecku śpi jak ma podniesione od strony wezgłowia - niektórzy podkładają książki pod nogi łóżka...). Jak "przejdę" na niższy poziom (mały podrośnie) wyjmę górną część ramy a w dolną włożę sklejkę i będzie ok (jak sądzę :) ). Na zdjęciach rama w różnych pozycjach. Niestety miałem awarię internetu i dlatego nie opisałem postępu prac.
Całość właśnie się maluje (dziś i jutro) lakierem Syntilor Mat Aquarethane posiadającym atesty i zgodnym z normą En 71.3 (czyli dopuszczony do lakierowania zabawek). Lakier ma konsystencję jogurtu Jogobella i kolor PADUK (pisownia jak na opakowaniu, kolor pastelowy niepodobny za bardzo do surowego padouku z którym mam styczność w instrumentach). Powierzchnia po dwóch warstwach bardzo miła w dotyku; po trzech gładka jak szyba - przyjemna "pod ręką".
Na razie to tyle. Jak skończę "pędzlowanie" zrobię fotki i pokażę.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lutego 2014, 22:26:04 czas Polski »
Super to wyszło! Naprawdę fajna realizacja! Dostajesz +
Na ostatnim zdjęciu pod "płytą" materaca widać jakiś klocek czy co to jest?

PS.
Według mojej Żony chodziło o ulewanie a nie o kolki. Chyba coś pomieszałem w komunikacji :) Najważniejsze że pomaga!

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lutego 2014, 22:41:04 czas Polski »
Fajnie rozwiazales pochylenie materaca i naprawdę ladnie wykończone

Malym wiorkiem, malym wiorkiem

mily68

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lutego 2014, 22:46:15 czas Polski »
Hehe może być i ulewanie...
Marcin masz u mnie flaszkę jak nic :)
Arek - jeszcze nie wykończone ale już za niedługo...
Pod płytą jest kawałek klejonki z wręgami wchodzącymi we wręgi w ramach. Na razie wkładany i choć to niezbyt wygodne to chyba tak zostanie (w końcu to tylko na krótki czas, prawda?) Jak z powrotem zmontuję wszystko po lakierze cyknę dokładniejsze fotki.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lutego 2014, 22:50:18 czas Polski »
Wyglada na wykonczone a przynajmniej wiadomo ze jest dobrze oszlifowane. To podniesienie to glownie zabezpieczenie przed zespolem śmierci łóżeczkowej

Malym wiorkiem, malym wiorkiem