11 Sierpnia 2026, 03:58:36 czas Polski

Autor Wątek: Łóżeczko dla dziecka  (Przeczytany 9616 razy)

mily68

• Gość
Odp: Łóżeczko dla dziecka
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Lutego 2014, 16:57:18 czas Polski »
Malowanie, szlifowanie, malowanie, szlifowanie... - tego etapu bardzo nie lubię :( Niestety, przy tych czynnościach (przy tym meblu) jest teraz sporo ręcznej roboty (ale dla takiego odbiorcy warto się pomęczyć :) ).

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Lutego 2014, 17:00:13 czas Polski »
To jest cos co zaprocentuje. Poza tym pomysl ze z odrobina uporu moze Twoje wnuki beda w nim spaly...

Malym wiorkiem, malym wiorkiem

Offline MarcinW

« Odpowiedź #32 dnia: 09 Lutego 2014, 17:08:02 czas Polski »
Miłosz - to ja wyjdę o krok dalej :) a jak przewijak? Jaką koncepcję wybierzesz?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Lutego 2014, 17:14:58 czas Polski »
Marcin, na razie żadną. Muszę skończyć to łóżeczko i nadrobić sprawy zawodowe (mam zaległe nagrania do montażu). Jest jeszcze chwila więc się na spokojnie zastanowię...

Offline MarcinW

« Odpowiedź #34 dnia: 09 Lutego 2014, 17:27:10 czas Polski »
Mam nadzieję, że pokażesz później dokonania w realu/drewnie.

PS
Ja będę się teraz zabierał za projekt czegoś co ciebie też czeka za rok pewnie - krzesełko do karmienia:)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Lutego 2014, 18:04:48 czas Polski »
Jak udłubię to pokażę :)

PS. A dasz później "zerżnąć"? ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #36 dnia: 09 Lutego 2014, 18:12:11 czas Polski »
oczywiście :)
za drugą flaszke :D

nie no żarcik :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Lutego 2014, 19:54:27 czas Polski »
Łóżeczko w zasadzie gotowe. Jutro cyknę fotki za dnia i wrzucę na forum.
Zostały mi jeszcze trzy wyjmowane szczebelki. Sprężynki montowane w otworach mam, pozostaje tylko kwestia plastikowych "korków" na końcach szczebli - ktoś ma pomysł co mógłbym tu zastosować? Średnica otworów w ramie to 15 mm. W sumie mógłbym tylko zaokrąglić końce ale skoro stosuje się takie końcówki z tworzywa to zapewne po coś, prawda?
Przewijak będzie kupny - pokryty fabrycznie ceratką, miękki. Łóżeczko ma 75 cm szerokości (mierząc "na zewnątrz") więc ten element będzie na ok. 80 cm.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #38 dnia: 16 Lutego 2014, 20:24:53 czas Polski »
Miłosz - a podjedź do jakiegoś sklepu motoryzacyjnego. W samochodach różne takie plastikowe korki/zaślepki występują. Spróbuj coś dobrać.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Lutego 2014, 14:28:04 czas Polski »
Nadszedł upragniony koniec tej realizacji. Troszkę (:) )wszystko rozciągnęło się w czasie z powodów pozastolarskich.
Łóżeczko już polakierowane trzykrotnie Syntilor'em Mat Aquarethane do drewna z normą EN 71.3 w kolorze "Padouk" :)
Zostało jeszcze podklejenie filcu na spodach nóżek i założenie parcianego żółciutkiego paska (uchwytu) do podnoszenia górnej, uchylnej części ramy (żeby można było wyjąć dystans).
Sprężynki dostałem i założyłem. Koreczków plastikowych na końcówki wyjmowanych szczebelków nie mam z czego wykombinować. Jak coś wymyślę to dorobię ;)
W najwyższym położeniu uchylona rama wydaje mi się trochę za wysoko ale albo dołożę troszkę niżej dodatkowe otwory albo będziemy ją montować w "średniej" pozycji. Lepsze to niż podkładanie książek pod nogi łóżka.
W tym miejscu chciałbym bardzo, bardzo podziękować MarcinowiW za pomoc, wymiary, dobre rady i wsparcie podczas tej realizacji :D jak też wszystkim którzy trzymali kciuki.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Lutego 2014, 15:00:21 czas Polski »
 i jeszcze dwie fotki...

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Lutego 2014, 17:28:21 czas Polski »
Miły- efekt końcowy THE BEST :)  plusik należy się  jak nic

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Lutego 2014, 17:34:03 czas Polski »
Baaardzo ladnie wyszło. Jak małżonce się podoba? Bo najważniejsze zeby wam się podobało no i żeby junior za szybko z niego nie wyprysnął :D

Malym wiorkiem, malym wiorkiem

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Lutego 2014, 17:51:34 czas Polski »
Zapomniałem dodac, że dziadek Miłosz ( za X lat) będzie miał w czym usypiac wnuki :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Lutego 2014, 18:44:14 czas Polski »
Jak dożyje do dziadkowania ;)
Małżonka jak zawsze zachwycona. Jej się zawsze podoba wszystko co zrobię. Ja z kolei często widzę jakieś mankamenty i wady które wynikają z braku wiedzy czy doświadczenia. Tym razem jednak powiem szczerze, że sam nie mam się do czego przyczepić więc tym bardziej pęcznieję z dumy :D
A za wszystkie pochwały oczywiście bardzo dziękuję :)