Witam.
Wczoraj rozpocząłem prace przy budowie odciągu pyłu od szlifierki tarczowej 12". Korzystam z tej szlifierki bardzo często, prawie codziennie i mimo,że odkurzacz warsztatowy PARKSIDE świetnie sobie radzi z odciągiem pyłów postanowiłem zrobić odciąg mniejszy, podwieszony pod stół, na którym stoi szlifierka.
Tym samym odpadnie mi ciągłe przemieszczanie i podłączanie odkurzacza, co w moim garażo-warsztacie jest dość uciążliwe.
Dostałem od znajomego "zabytkowy" odkurzacz "ALFA 2" firmy ZELMER - PREDOM o mocy 500 W o niezłym silniku z dobrą siłą ciągu. Odkurzacz wyprodukowany był ..... w 1975 roku, zapewne więc znany jest tylko moim rówieśnikom ( 60 +) lub nieco młodszym kolegom.
Silnik jest sprawny, wymaga tylko profilaktycznej konserwacji: polakierowania uzwojeń, być może wymienię łożyska.
Dorobiłem obudowę, w której umieszczę odkurzacz, obudowa wypełniona będzie tkaniną i gąbką wygłuszającą hałas. Wylot powietrza zamknięty będzie filtrem harmonijkowym płaskim ( akurat wymieniam w moim SUZUKI) co ma na celu oczyszczanie powietrza wylotowego z drobin pyłu.
Zamierzam również wykorzystać tą konstrukcję do oczyszczania powietrza przy pracy Pantografem 3D i być może przy pracy Pantorouterem, szlifowaniu na tokarce - zobaczymy.
Dorobiłem tez ze sklejki pokrywę przednią, wykorzystując króciec wlotowy z uszkodzonej pokrywy oryginalnej.
Całość będzie podwieszona pod blatem stołu w prowadnicach doń przykręconych. Sam jestem ciekaw jak to będzie działało. Być może będzie trzeba dorobić mały cyklon.