12 Czerwca 2026, 08:22:42 czas Polski

Autor Wątek: Odciąg do szlifierki tarczowej  (Przeczytany 16441 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Odciąg do szlifierki tarczowej
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Stycznia 2014, 14:42:25 czas Polski »
krzyś48: będzie filtrował, ale powietrze musi przecież przepuszczać prawda? Nie będzie to samo powietrze, ale powietrze z miko pyłem. W efekcie pracy takich odciągów masz jakby mąkę rozsypaną wszędzie do okoła. Po dłuższej pracy worki się zatykają, silnik cały czas pracuje na maxa, ale odciąg pracuje mniej sprawnie. Z tego co wiem - BHP zabrania używania tego typu odciągów w zakładach (tam gdzie masz pracowaników, żeby ich nie truć). Jak pracujesz sam - to co innego ;) o pracodawce BHP nie dba, możesz mieć ich i 20 ;)))

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Stycznia 2014, 15:03:25 czas Polski »
nie będzie spełniał tej funkcji filtracji powietrza?
Nie tylko sugeruję a więc tak twierdzę, a stoją za tym opisy niekiedy poparte badaniami naukowymi zawarte w dziesiątkach artykułów na temat szkodliwości pyłu drzewnego a w szczególności tego najdrobniejszego, wręcz niewidocznego. Wystarczy zaobserwować co się dzieje koło worków w momencie uruchamiania odpylacza - jest to chmura zawiesistego pyłu, który unosi się przez kilka a nawet kilkanaście minut nie tylko koło odpylacza, ale w całym warsztacie. Przy czym akurat ten pył jest najbardziej szkodliwy. Wyższej klasy odpylacze zamiast worków mają cylindryczne filtry harmonijkowe, niekiedy bardzo drogie dodatkowo oczyszczane mechanicznie szczotką od wewnątrz. Znam kilkanaście a może więcej różnych rozwiązań i śledzę w internecie różne próby np. dzisiejszy artykuł tu: http://woodgears.ca/dust/fiberglass_filter.html  , wcześniej były tam wielokrotnie opisywane różne próby. Dość kompleksowo jest temat opisany tu: http://billpentz.com/woodworking/cyclone/.
Ja próbuję zastosować to, co się da zrobić w moich skromnych warunkach lokalowych i finansowych ( stąd ten samochodowy filtr harmonijkowy w powstającym odpylaczu), ale też wybacz Jarku nie każdy może w garażo-warsztacie zabudować taki sprzęt jak ty masz.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Stycznia 2014, 15:59:05 czas Polski »
Przejrzałem może pobieżnie ale nie przekonywuje mnie filtr z wełny mineralnej albo szklanej  :o  kładłem izolację to wiem ! jak pyli :( używałem możenie nie najdroższych  masek ale tylko w masce chirurgicznej nie kaszlałem ,no i raczej filtra do powietrza z niej bym nie robił.Fakt oczyści powietrze ale z drugiej strony zapyli cząstkami wełny no nie wiem co gorsze .??? Uniknąć pyłu czy to drewnianego czy jakiegoś innego jest nierealne w pracy(pył węglowy) w domu powiedzmy (kurz,popiół) a na dworze (rośliny pylą i ktoś tam butelkami pali) Z tego co zostaje co nikt nie poruszył(a może poruszył) to odkurzacz z filtrem wodnym  :P włączamy i czekamy  ??? słucham :P

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Stycznia 2014, 18:12:38 czas Polski »
Aby wrócić do tematu wątku, niżej przedstawiam na zdjęciach jak wygląda mój odpylacz do szlifierki tarczowej, zamontowany w miejscu przeznaczenia. Jest to odpylacz indywidualny, do tego urządzenia co nie znaczy, że po wysunięciu z prowadnic po wcześniejszym wyjęciu wtyczki z gniazdka nie może służyć do innych celów, o których już pisałem. Jeżeli worek będzie się zatykał podczas pracy, to zbuduję mini cyklon, który będzie stał poniżej, na podłodze. Celem jest uchwycenie kurzu w miejscu jego powstania, ideałem byłoby uchwycenie również cząstek o wielkości poniżej 0,5 mikrona, gdyż te są najbardziej szkodliwe. W moim małym garażo-warsztacie zastosowałem już szereg rozwiązań aby osiągnąć dwa cele: estetyczny, aby było w miarę czysto i aby wióry i pył nie były wszechobecne i w jak najmniejszym stopniu przedostawały się do pomieszczeń mieszkalnych i cel drugi: na ile to możliwe unikać wdychania pyłu w tym mikrocząstek. Odkurzacza z filtrem wodnym nie robię, bo na razie nie umiem tego zrobić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Stycznia 2014, 18:35:27 czas Polski »
Odkurzacza z filtrem wodnym nie robię, bo na razie nie umiem tego zrobić.

Przepraszam że zabrzmiało dwuznacznie ale nie kazałem robić takiego odkurzacza tylko miałem na myśli żeby wziąć swój i oczyszczać powietrze w warsztacie .

http://www.rtvagd.sklep.pl/pb/89/54409.jpg
ale można by było pomyśleć nad wodnym filtrem :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Stycznia 2014, 18:41:47 czas Polski »
ale można by było pomyśleć nad wodnym filtrem
Zaproponuj jakąś konstrukcję, podyskutujemy.

Offline robinson

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Stycznia 2014, 22:44:08 czas Polski »
wiadro z wodą
doniczka
rura długa aby sięgała dna nad pokrywę wklejasz ja w pokrywę w jeden z otworów wcześniej zrobiony ten mniejszy
drugi otwór deczko mniejszy od górnej krawędzi doniczki i przyklej ją do góry nogami w dnie doniczki otwór na krótką rurę
a w doniczkę wkładasz gąbkę jako filtr wodny i przez doniczkę wyciągasz powietrze
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2014, 22:46:07 czas Polski wysłana przez robinson »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Stycznia 2014, 23:10:56 czas Polski »
Robinson strasznie niezrozumiały ten Twój opis :(
Czy możesz pisać zdaniami (z użyciem znaków przestankowych)? Wtedy to będzie zrozumiałe dla wszystkich :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Stycznia 2014, 23:42:50 czas Polski »
Rozumiem o co chodzi. Jutro zrobię taki filtr i wypróbuję.

Offline krist138

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Stycznia 2014, 07:39:21 czas Polski »
Robinson  rzeczywiście trochę zagwatmane  ale zastanawiałem się czy nie zdał by egzamin filtr olejowy taki jak w ciągnikach  nie wiem czy kojarzycie

Offline krzyś48

« Odpowiedź #25 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:50:12 czas Polski »
To ja może przybliżę budowę odkurzacza "wodnika duo "nie to żebym polecał ale po prostu kupiłem kiedyś i mam.Rodzina nie bardzo chce nim odkurzać bo trochę kłopotliwe jest jego mycie(części wodnej) ale posiada drugi pojemnik i można odkurzać na sucho ewentualnie zdmuchiwać(jest taka możliwość) np.liście z chodnika,malować pistoletem jak się ma taki do odkurzacza.Na ssaniu posiada dwa filtry piankowy i filtr wstępny a na wylocie filtr hepa i wyglądają tak
http://agdczesci.bazarek.pl/opis/445637/filtr-hepa-do-odkurzaczy-zelmer-wodnik---duo-719-duo-plus-819.html
Pisząc że włączam odkurzacz i czekam miałem na myśli jego funkcję oczyszczania powietrza z różnego rodzaju pyłów a można dodać jeszcze jakiś zapach to będzie pachniało :)

A wracając do filtra wodnego dla Amigorga to myślę że ten silnik o mocy 500w jest trochę za mały, ale ok, robimy z tego co mamy czyli zamiast montować filtr samochodowy na wylocie jeśli jest nowy to  ok a jeśli używany  to prawdopodobnie jest już zabity i ma swoją przepustowość i  ja tu bym sugerował żeby po prostu rurę z wylotu wsadzić  do wody będzie trochę bulgotało ale myślę że te drobiny pyłu powinno zatrzymać.A co do worka ssącego to niestety będzie się zabijał ale to zależy od tego ile tych trocin,pyłów będzie(można by było zwiększyć powierzchnię ssania ). Żeby zrobić odkurzacz z filtrem wodnym to niestety chyba by trzeba zastosować silnik o bardzo dobrej izolacji uzwojeń bo to woda  była by filtrem i izolacja mogła by nie wytrzymać ,są filtry wstępne i piankowe ale w moim odkurzaczu też je trzeba suszyć a niekiedy i wyprać,wyczyścić albo kupić nowe :P Nad tematem filtrów wodnych będę intensywnie myślał a jak coś wymyślę to dam znać ;)

Offline krist138

« Odpowiedź #26 dnia: 27 Stycznia 2014, 14:00:28 czas Polski »
tak czy siak ten odkurzacz Amigorga  a dokładnie jego worek będzie się zamulał w tempie  ekspresowym ja kiedyś odkurzałem podłogę po cyklinowaniu i po może 6 m kw. przestał wciągać   no ale zobaczymy

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Stycznia 2014, 19:11:21 czas Polski »
Witajcie
Spróbowałem zrobić filtr wodny wg opisu Robinsona, ale w oparciu o elementy które mam:
-zbiornik metalowy o wysokości 400 mm,
-pokrywa ze sklejki,
-wlot i wylot , to złączki kanalizacyjne fi 50 mm, krótki  króciec ssawny podłączony poprzez wąż fi 50 do odkurzacza, zakończony filtrem z gąbki,
-króciec długi fi 50, ścięty na końcu, zanurzony w wodzie,  podłączony do węża ssawnego fi 50,
- odkurzacz PARKSIDE 1400 W, z filtrem z gąbki na koszu filtracyjnym.
Lustro wody było 120 mm od dna i 250 mm od końca króćca krótkiego z filtrem z gąbki.

Do próby przygotowałem około 5 litrów różnych  wiórów z pilarki, grubiarki, piły taśmowej i pył ze szlifierek.
Odkurzacz pracował około 30 sekund, zebrał połowę przygotowanych wiórów.
Efekty ( raczej zgodne z moimi przewidywaniami):
- mimo 25 cm odległości króćca z filtrem od lustra wody, do zbiornika odkurzacza woda przedostała się, zamoczyła również filtr z gąbki na koszu filtracyjnym odkurzacza,
- na filtrze z gąbki w zbiorniku filtra przylepiły się wióry, co widać na zdjęciach - od razu odkurzacz stracił dużo z siły ssania i sporo wiórów zaczęło zalegać w wężu ssawnym.
Dalsza próbę przerwałem.
Wnioski:
-Ta konfiguracja urządzeń dla mnie nie jest przydatna, wymaga wielu innych prób,
- Po tej próbie, zbiornik, pokrywa, gąbka  były oblepione mokrymi wiórami, króciec, wąż, zbiornik odkurzacza i filtr na koszu ssawnym były mokre, sprzątanie i czyszczenie były uciążliwe. Takie próby mogę przeprowadzać dopiero wiosną lub latem, kiedy nie ma mrozu i mogę swobodnie wyjść z warsztatu z wiadrem z wodą i mokrymi wiórami.
- na forum raczej podpowiadać rozwiązania, które się gdzieś widziało lub jeszcze lepiej samemu wypróbowało i można podać jego parametry, zdjęcia, film itd.
Na razie wracam do mojej koncepcji, wstępna, pozytywna  próba już za mną, silnik po konserwacji uzwojeń aktualnie schnie. Jutro próby dalsze.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2014, 19:15:07 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Stycznia 2014, 22:28:58 czas Polski »
Efekty ( raczej zgodne z moimi przewidywaniami):
No tak szkoda czasu i pracy jaką włożyłeś w ten test   :-\  mam ten dar że piszę może czasami nie zrozumiale ale przeleciałem wątek jeszcze raz i nigdzie nie wspomniałem że filtr wodny jest jako pierwszy przed silnikiem (wyjątek mój odkurzacz) ale on ma filtr piankowy i dalej filtr wstępny te oba filtry zabezpieczają przed dostaniem się wody do silnika- następnie jest silnik no i ostatni filtr HEPA(co zatrzymuje te już drobne pyłki). Moja sugestia dotyczyła tego żebyś w swoim oczyszczaczu powietrza za silnikiem zamiast tego samochodowego filtru zastosować filtr wodny(silnik miałby lżej pracować i byłby wydajniejszy) czyli rura do wiadra z  wodą ,ale zabezpieczyć np.szmatą przed chlapaniem i to powinno wyłapywać te drobne pyły.
Odkurzacze z filtrem wodnym mają zastosowanie raczej w domu ,biurze. Nawet mój by z tymi wiórami nie poradził sobie ,no nie wiem jak z oczyszczaniem z pyłów tych drobnych drewnianych,dymu,pylącego popiołu przy wybieraniu z pieca.Może przeprowadzę kiedyś jaki  test, no nie wiem ale na razie uziemiony jestem.Pozdrawiam co złego to nie ja :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Stycznia 2014, 22:46:37 czas Polski »
nigdzie nie wspomniałem że filtr wodny jest jako pierwszy przed silnikiem
Tylko taki ma sens.
Spróbowałem zrobić filtr wodny wg opisu Robinsona
Taki test zrobiłem.