02 Maja 2026, 16:53:09 czas Polski

Autor Wątek: Sprzęt na warsztat do 45 tyś zł prośba o pomoc  (Przeczytany 6114 razy)

Offline Robsonik

Odp: Sprzęt na warsztat do 45 tyś zł prośba o pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwietnia 2017, 10:21:05 czas Polski »
Pracowałem kiedyś na maszynie kombinowanej Felder CF741 Profesional, które są dosyć popularne w Wielkiej Brytanii. Pracuje się na takich maszyna bardzo przyjemnie. Przejście z pilarki na frezarkę też nie stanowi większego problemu, nie trzeba nawet ściągać narzędzi, chowa się piłę pod stół a wysuwa wrzeciono frezarki i na odwrót. Jedynie co to przekręca się pokrętło na boku maszyny z wyborem funkcji - pilarka - frezarka - strugarka. Jeżeli pracujemy na jednej funkcji to nie prądu na innych

Offline Andriu

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwietnia 2017, 16:09:53 czas Polski »
co do domino to chyba za drogo cę to wyjdzie na  taką produkcją, lepiej zrobić  na obce pióro zaciąć na frezarce lub  lamelownicy

Offline ebolus

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Kwietnia 2017, 20:36:55 czas Polski »
Zawsze warto pytac mądrzejszych.

Kombajn raczej odpada bo finansowo się nie wyrobie , a chcąć coś mieć w tym warsztacie to muszę długą liste zrobić.

Robsonic dzieki za podpowiedzi chetnie bym z nich skorzystał, ale to raczej w przyszłości niestety....

Widze , że bede zmuszony kupic , albo uzywany sprzet (a to ryzyko, że już mocno przepracowany i awaryjny ) albo jakies zabawki  do 5 tys.....

Zaznacze, że nie mam nic na chwile obecną poza małą ukośnicą ,strugiem elektrycznym ,boschem oscylacyjnym,wkretarką i inną drobnicą .

Tak się zastanawiam czy nie lepiej wykorzystać te środki na większą ilość różnych narzędzi ?

Macie urzadzone warsztaty i myśle , ze JA nie zdaje sobie nawet sprawy jaka to inwestycyjna studnia bez dna hehe

Podrzuccie co będzie mi niezbędne oprócz duzych maszyn..Czy ktos korzysta ze sciany lakierniczej?Jaka lepsza sucha czy mokra?

Offline krzychu95

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Kwietnia 2017, 22:04:21 czas Polski »
W pracy posiadamy Felder K 700 , ogolnie spoko maszynka, lecz jak przyjdzie lamowac brusy 6 cm to trzeba powoli , bo pila nie daje rady , zacisk od przykladnicy lubi sie przesuwac

Offline Waluś

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwietnia 2017, 07:28:20 czas Polski »
A co to znaczy "lamować brusy"? Domyślam się, że chodzi o rozcinanie grubych dech, ale skąd to określenie?

Offline krzychu95

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Kwietnia 2017, 00:02:17 czas Polski »
u nas w pracy zazwyczaj wycinamy listwy, a zeby taka wyciac trzebac wczesniej olamowac material, zakaldamy na koncu wozka blokade i jazda

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Kwietnia 2017, 09:44:39 czas Polski »
olamowac material,

Nie znam takiego określenia - prosze o długie wyjaśnienie w relacji do wycinania listew

Offline krzychu95

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Maja 2017, 22:24:12 czas Polski »
nie wiesz co to lamowanie?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Maja 2017, 07:10:36 czas Polski »
u nas w pracy zazwyczaj wycinamy listwy, a zeby taka wyciac trzebac wczesniej olamowac material,

Tak się złożyło ,że wiem  co to lamowanie ale nie rozumiem Twojego powyższego zdania ,z użyciem słowa  -lamowanie

Offline krzychu95

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Maja 2017, 17:12:14 czas Polski »
Aby przepuscic deske na listwy, trzeba ja wczesneij wzdluz olamowac tak? i wtedy jak i wtedy jak rozcinamy grubsze baliki na listwy pila nie ma jakiejs duzej mocy, trzeba material pchac z wyczuciem

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Maja 2017, 21:41:51 czas Polski »
Może regionalnie tak  mówicie ,a może coś pokręciłeś.
Lamowanie ,to raczej pasuje do zawodu krawiectwa ,czy tapicerstwa i dotyczy ogólnie dołożenie materiału (zazwyczaj na brzegach) i tak w moim regionie jest spostrzegane w stolarstwie (np. oblistwować na około blat ,lub go olamować)

To o czym Ty piszesz to  odcięcie materiału co  w moim odczuciu powinieneś nazwać , np brzegowaniem  deski , obcięciem oflisu, wyrównaniem brzegu deski.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Maja 2017, 22:37:28 czas Polski »
bieraj ŻEFAMa. w tej cenie masz gownianego chinola z niby gwarancja. ŻEFAMa masz na lata, ktos pracowal, ty popracujesz i twoje dzieci
pilare hemmera k3 winner comfort kupilem za 15 czekam na dostawe.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Maja 2017, 09:01:45 czas Polski »
Potwierdzam ,to solidna maszyna ,czasem prosta  wymiana łożysk i nie do zajechania ,od czerwca mogę zaoferować :)

Offline Jake28

« Odpowiedź #28 dnia: 04 Maja 2017, 17:42:58 czas Polski »
Wyglada na to ze olamowac deche mozna  tylko na podkarkaciu 😀 Moj dziadek i ojciec tez tak mowia wiec wyglada na to ze mamy regionalne slowo.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Maja 2017, 20:48:32 czas Polski »
Byc moze tak jest, ze tylko na podkarpaciu sie tak mowi, ja slysze to mnostwo razy, wiec tez tak sam mowie