12 Maja 2026, 13:22:48 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi Hettich topline i łaczenie płyta-lustro-płyta  (Przeczytany 3014 razy)

Offline MebLeszek

Drzwi Hettich topline i łaczenie płyta-lustro-płyta
« dnia: 20 Kwietnia 2017, 00:22:58 czas Polski »
Witam.
Mam klienta co chciałby drzwi suwane z niewidocznymi prowadnicami (Hettich topline). Drzwi mają być dzielone płyta-lustro-płyta podział poziomy). Klient nie wyklucza użycia profili typu ceowniki uszczelki redukujące, ani rączki profilowe np od sevrolla. O ile nie mam wątpliwości jak to zrobić w przypadku drzwi z dolnym prowadzeniem o tyle nie do końca wiem czy takie same drzwi można powiesić na prowadzeniu górnym? Czy nie lepiej dać pełną płytę a lustro przykleić? czy jak dam rączki np sevroll alpha podziele to używając 2 profili do łączenia płyt (dwuceowników) a lustro wpakuję w uszczelkę redukującą to czy to się nie rozleci? zakładam, że rączki bym ponawiercał i poskręcał od wewnętrzej strony do płyty.

Offline SpecPiotr

Odp: Drzwi Hettich topline i łaczenie płyta-lustro-płyta
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2017, 07:21:32 czas Polski »
Nie jestem pewny czy rączki np. Sevrola zmieszczą się w szczelinie między drzwiami. Jeśli nie to musisz zrobić ramkę z ceownika i łączenie szkła to minimum haownik. Są specjalnie profile do łączenia płyta szkło ale w/g mnie zwykły haowanik wystarczy.

Jakby udało Ci się dorwać takie cieńskie blaszane profile które dają między szyby w oknach to już wogóle bajer. Mój szklarz to daje na docisk szkła do profilu.
Daj jakiś silikon między surowy rant płyty a ceownik. Na szkło w haowniku zostaw po 2 mm luzu i też ładnie silikonem zajedz. Skrzydło na zicher musi być poklejone zanim powiesisz.
Nie póści.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2017, 07:24:42 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2017, 16:42:55 czas Polski »
Hettich przewiduje różne grubości drzwi nawet 40mm. Robiąc drzwi na 18mm mamy standardowo 13mm przerwy między drzwiami to wystarczy na niektóre rączki. Poza tym można dać rączkę z jednej widocznej strony. Nawet myślałem o ceowniku w koło na środkowych bo będzie 3 drzwiowa. Sevroll ma fajną uszczelkę redukującą do Haownika/Ceownika - w załączniku. Wprawdzie szkło jest oddalone od profilu ale za to może niweluje wszelkie naprężenia? Tylko w tym wszystkim obawiam się czy drzwi się nie pocypią jak będą wisieć a nie stać na prowadnicach.

Nie pomyślałem o silikonie. Jaki użyć? Taki do luster/szkła?

Jak dodawać zdjęcia bezpośrednio a nie w załącznikach?

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2017, 19:36:14 czas Polski »

Odnośnikiem z galerii.
[/quote]
rozumiem że z galerii zewnętrznej?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2017, 20:20:35 czas Polski »
Te uszczelki to nie byłbym pewny czy dedykowane są do.tych zwykłych ceowników bo są po prostu za płytkie. Ale spróbować na swoją odpowiedzialność ;) oczywiście można.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwietnia 2017, 20:12:49 czas Polski »
Haowniki są 18,2mm a Ceowniki 9mm czyli to samo jeśli chodzi o głębokość. różnica tylko taka, że "H" ma ząbki zapobiegające przed cofnięciem.

Myślałem jeszcze by nawiercić ceownik od wewnątrz (tam gdzie jest płyta) i użyć wkrętów z łbem podkładkowym.

Offline Andmat

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Kwietnia 2017, 23:19:18 czas Polski »
Koledzy. Nie ma czegoś takiego jak "haownik" jest chujownik (taki ujowy bojownik) :-) To sie nazywa fachowo dwuteownik

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2017, 07:36:43 czas Polski »
A mówi się "ić kup bułki chleba" ? No. A u mnie się mówi ;D

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2017, 23:57:34 czas Polski »
Ja słyszałem nawet dwuceownik  ;)

ale tak na marginesie to tak ze wszystkim... Jedni mówią NUT inni NIUT, inni NUIT a jeszcze inni ROWEK NA PLECY  ;)