26 Kwietnia 2026, 16:25:29 czas Polski

Autor Wątek: Czym pokryć betonową podłogę na tarasie.  (Przeczytany 4358 razy)

Offline marcin6391

Odp: Czym pokryć betonową podłogę na tarasie.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwietnia 2017, 22:21:37 czas Polski »
Skoro się ugięła, t cos jest nie tak - za mało zbrojenie, lub go brak, itp...
ja bym zdjął wszystko i zrobił jeszcze raz porządnie

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwietnia 2017, 22:42:59 czas Polski »
Może też podeprzeć np stalowymi belkami, nawet chyba któryś z kolegów pokazywał w jakiejś realizacji takie rozwiązanie.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwietnia 2017, 23:05:25 czas Polski »
Może to być rozwiązaniem - podlewarować aby sie wypoziomowało i wstawić tregiel zakotwiony odpowiednio w ścianie.

Offline terminux

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwietnia 2017, 23:13:33 czas Polski »
Po kolei:
- Płyta jest na "0" z progiem drzwi od pokoju - Ojciec specjalnie tak zrobił, żeby Mama się nie potykała.
- Warstwy płyty od dołu (według zeznań Ojca) to: beton zbrojony, folia (albo jakaś papa tego już nikt nie pamięta), chyba styropian (zwykły, taki do ścian 2 cm), i teraz gwóźdź programu - okazało się, że góra płyty wyszła za nisko więc poszła następna warstwa betonu z jakimiś kawałkami stali. Całość ma około 30 cm grubości.
Płyta nad garażem jest z trzech stron oparta na ścianach garażu. Od strony czwartej czyli od strony domu Ojciec odkuwał zbrojenie dolnej płyty domu i zazębiał zbrojenie płyty garażu ze zbrojeniem płyty domu. W połowie długości garażu jest stalowy dwuteownik o wysokości około 100-120mm (strzelam, nie mierzyłem tego). Od strony domu nie ma żadnej belki czy czegoś takiego.
- Kilka lat temu zaczęło pojawiać się pęknięcie na środku płyty tak mniej więcej nad wspomnianym dwuteownikiem. Teraz oprócz tego jednego pęknięcia pojawiło się kilka mniejszych zarysowań.
- Góra płyty (czyli podłoga tarasu) nie jest niczym wykończona jest to goły beton.
Podpieranie słupami od dołu nie wchodzi w rachubę, bo chciałbym w przyszłości móc normalnie wykorzystywać garaż.
Wymiary tarasu to jakieś 5 x 6 metrów.
I teraz powiedzcie, co z tym zrobić? Macie jakieś doświadczenie jak zazbroić taką płytę, czy trzeba od strony domu zrobić belkę, czy robić wieniec naokoło?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2017, 14:28:32 czas Polski »
Wiele lat temu jak rozbudowywałem dom, dokładnie wejście podpiwniczone i na nim taras, wymiary 6x2,5 gdzie dłuższa strona jest od domu, to po wykopaniu i zalaniu fundamentów, od strony domu przy ścianie stanęły 4 filary wymurowane z bloczków betonowych. Na nich położony został dwuteownik i pozostałe trzy boki były na ścianach, tworząc wieniec. nie wyobrażam sobie jak można zrobić strop nie dając belki od strony domu. Po wylaniu pierwszego stropu nad piwnicą taki sam scenariusz nad wejściem do domu... Strop jest z płyt, 20cm styropianu i wylewka zbrojona około 6-7cm. Nic nie pęka, wszystkie obliczenia robił mój teść (inżynier budowlany). Jak mawia, betonu nie ma być grubo tylko dobrze dobrane zbrojenie i odpowiedni beton. Wszystko stoi już 26 lat, nic nie pęka i nic nie przecieka. Ktoś mówił, że płynna folia jest słaba, widocznie mam szczęście bo zrobiłem płytki 25 lat temu i nie wiem co to przecieki... Może kiedyś robili lepsze, choć na dwuskładnikowym Mapei też się robi i jest ok, cena tylko wyższa...

Offline Andriu

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Kwietnia 2017, 14:56:45 czas Polski »
poszukaj w necie  o  sikaflor na  tarasy,  jest to posadzka żywiczna,  zalejesz wszystkie pęknięcia, możesz dać siatkę. mój sąsiad  po  zbiciu płytek   ceramicznych  zrobił takie coś  ale to firma  robiła   dawali  kilka warstw, jakies płatki sypali  i  powiem, że nic nie puka nic nie przecieka

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Kwietnia 2017, 15:33:08 czas Polski »
Andriu nie zapominaj ile sika kosztuje.
Dla mnie tak i taras kwalifikuje się do zrobienia na nowo.
Poszukaj kogoś z uprawnieniami niech na miejscu rzetelnie oceni stan techniczny i wtedy podejmiesz decyzję.

Offline Andriu

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwietnia 2017, 08:27:12 czas Polski »
to niech zrobi tanio  ale  2 razy i wyjdzie na to samo,  czasami lepiej  dopłacić, ja tak robiłem taraz z bangkiraja  a kolega  z modrzewia, no i  non stop go  maluje, przezywa  na to wszystko bo mu się to łuszczy, wygina,  sęki  powoli  wychodzą,  i chyba  będzie robił  z bangkiraja więc chyba  lepiej zrobić raz  a dobrze.