27 Kwietnia 2026, 05:01:07 czas Polski

Autor Wątek: Czy to jest strugarka? SZUKAM !  (Przeczytany 5707 razy)

Offline robson

Odp: Czy to jest strugarka? SZUKAM !
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:55:04 czas Polski »
Widziałem takie maszyny na stolarniach jedne to typowe samoróbki inne przerabiane i dostosowywane do takich potrzeb
jedna z nich wyglądała ciekawie ,mianowicie na blacie były porobione jakby tory po których przesuwały się i frezowały listwy,
każdy tor był innym profilem na listwie.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Kwietnia 2017, 08:48:10 czas Polski »
Z wielką chęcią zobaczyłbym taką maszynę w akcji  ;)

Offline dawipi

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwietnia 2017, 10:53:38 czas Polski »
Czyli podsumowując - w Polsce ciężko takie cudo zakupić ? :(

Offline robson

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwietnia 2017, 11:11:57 czas Polski »
Z wielką chęcią zobaczyłbym taką maszynę w akcji  ;)
Zdaje się ,że lekko sarkazmem powiało ;)
domniemam Robsonik ,że jesteś z pokolenia ''Feldera '' , moim zdaniem  ludzie dawniej byli bardziej zaradni technicznie,
ta maszyna o ,której pisałem była wykorzystywana na produkcji listew przypodłogowych .

Offline Robsonik

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Kwietnia 2017, 16:38:48 czas Polski »
Nie rozumiem co to znaczy z "pokolenia Feldera" i z czego wyciągnąłeś takie wnioski. To w jaki sposób mnie określiłeś bardziej zakrawa na złośliwy sarkazm z Twojej strony.
Bardzo lubię oglądać różne maszyny i poznawać zasady ich działania. Tak się składa, że mój brat zajmuje się wykonywaniem maszyn pod potrzeby klienta i jest w tej dziedzinie BARDZO ZARADNY. Projektuje je, wykonuje i programuje, i nie są drobne maszynki do robienia pierdułek. Jedną z jego ostatnich maszyn można zobaczyć w Tyrawie Wołoskiej. Maszyna zajmuje się bezkońcową produkcją sklejki i cięcia jej na dowolny wymiar. Ponadto może od razu rozcinać sklejkę w pasy. W jednym i drugim przypadku maszyna sama pobiera i sztapluje produkt końcowy. Maszynę obsługuje 1 pracownik.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2017, 16:40:35 czas Polski wysłana przez Robsonik »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwietnia 2017, 18:10:35 czas Polski »
Nie rozumiem co to znaczy z "pokolenia Feldera"

A co tu rozumieć,jesteśmy ciut starszej daty gdzie,,trza''było sobie radzić nie zawsze zgodnie z zasadami BHP.

To ja tak od siebie :)
Może Robson inaczej to widzi :-\
Felder... wiadomo,nowa jakość narzędzia specjalistyczne itp.
Czyli należysz do nowej fali :)
I stwierdzenie
,,Z wielką chęcią zobaczyłbym taką maszynę w akcji ;) ''
Wywołałeś wilka z lasu :-\
I prosisz chyba o nie realne coś-chociaż Tomekz wspominał że przerobił trochę listew :)
Więc mógłby ciebie zaskoczyć ;D

Offline Robsonik

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Kwietnia 2017, 23:17:08 czas Polski »
Mimo wszystko nie rozumiem tego stwierdzenia. Krzyś48, jesteś raptem ode mnie starszy ledwie kilka lat - to już inna epoka? Dlaczego tak trudno uwierzyć, że chciałbym zobaczyć taką maszynę w pracy? Felder istnieje od przeszło 60 lat a w Polsce jest dostępny od przeszło 20 lat. Uczyłem się na starych Żninach itp. Na samoróbkach nigdy nie robiłem. Dziwi mnie fakt, że jesteśmy niby jedną "rodziną stolarską" a jeden drugiemu potrafi w niezrozumiały sposób ubliżać. Z drugiej strony dziwi mnie skąd się bierze taki hejt na markę Felder. Jest cała masa gorszych maszyn i się sprzedają i inni je polecają a Felder należy do najbardziej znienawidzonych.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2017, 23:20:42 czas Polski wysłana przez Robsonik »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Kwietnia 2017, 23:55:08 czas Polski »
Dziwi mnie fakt, że jesteśmy niby jedną "rodziną stolarską" a jeden drugiemu potrafi w niezrozumiały sposób ubliżać.
Hm...z mojej strony to ostateczną rzeczą,jest robienie komuś przykrości :(
Nie wiem czy Felder jest znienawidzony,a raczej po za zasięgiem kolegów hobbistów i raczej żartujemy sobie na ich temat.Może nie dzieli nas większa liczba lat,ale podejście do tematu-i tu nie chcę rozpatrywać kto ma rację,po postu tak jest :-\
Raczej to twoje pytanie zabrzmiało z takim niedowierzaniem,że coś takiego było,działało ???
Na koniec tak jak pisałem,nie staram się nikogo obrazić świadomie lub nie,dlatego przepraszam,jak zostałem tak odebrany.
Pozdrawiam :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwietnia 2017, 07:37:51 czas Polski »
. Z drugiej strony dziwi mnie skąd się bierze taki hejt na markę Felder.

Bo jak dopuścisz ich na swoje podwórko ,to nie idzie  się opędzić nawet nie masz czasu  na  zastanowienie  się  w samotności , a to denerwuje klienta. :)

Offline robson

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Kwietnia 2017, 10:31:07 czas Polski »
Dziwi mnie fakt, że jesteśmy niby jedną "rodziną stolarską" a jeden drugiemu potrafi w niezrozumiały sposób ubliżać.
Robsonik , moim postem nie miałem na celu nikomu ubliżać,błędnie to interpretujesz  ,
 i poza tym zbaczamy z tematu wątku .

pozdrawiam

Offline dawipi

« Odpowiedź #25 dnia: 01 Maja 2017, 09:11:15 czas Polski »
Cześć koledzy... nie miałem ostatnio czasu, żeby wejść na forum... Szukałem, szukałem i nie znalazłem nadal nic ciekawego :( widocznie muszę sam zaprojektować takie cudo i je później wykonać... W sumie tym się zajmuję zawodowo..  :P no ale miałem nadzieję, że kupię już gotowca. Jeśli jednak ktoś zna kogoś, kto posiadałby taką maszynę / sam posiada to bardzo proszę o kontakt - najlepiej priv

Offline robson

« Odpowiedź #26 dnia: 01 Maja 2017, 12:03:45 czas Polski »
Dokładnie tak z tym że ta ,którą widziałem miała  bodajże cztery tory   :) 
Dodam  jeszcze ,że był to schyłek lat osiemdziesiątych .