30 Czerwca 2026, 08:37:25 czas Polski

Autor Wątek: Bosch PTS 10 kilka modyfikacji  (Przeczytany 3414 razy)

Offline Mcgyver

Bosch PTS 10 kilka modyfikacji
« dnia: 24 Kwietnia 2017, 19:06:50 czas Polski »
Chciałbym przedstawic dwie modyfikacje piły Bosch PTS 10 które wykonałem.
Pierwsza dość pospolita bo zamiast oryginalnej metalowej wkładki wokół piły zrobiłem nową ze sklejki o grubości 10mm W efekcie przy cieciu piła nie wyrywa tak duzo materiału poniewaz wkładka znajduje sie bardzo blisko tarczy.

« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 19:08:38 czas Polski wysłana przez Mcgyver »

Offline Mcgyver

Odp: Bosch PTS 10 kilka modyfikacji
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2017, 19:17:13 czas Polski »
Druga modyfikacja dotyczy systemu odsysania trocin. W oryginale jest to przyłacze do odkurzacza o średnicy około 35mm. Podczas ciecia rura prowadząca z osłony piły do wyjscia odciagu często sie zapychała, głownie podczas ciecia wąskich kawałków ktore potrafiły sie w niej zakleszczyć. Do tego w obudowie piły zbierało sie duzo trocin i trzeba było ją dość czesto czyscic. Zdemontowałem oryginalny kawałek rury prowadzący z osłony piły (wewnątrz) do wyjscia odciagu a otwór wyjsciowy zaślepiłem. Zdemontowałem także wewnątrz boczną metalową cześć osłony piły tak aby trociny mogły wpadać bezposrednio do wnetrza obudowy. Z tyłu piły po uprzednim wycieciu odpowiedniego otworu zamontowałem złacze do odciągu o średnicy 100mm. Wykorzystałem do tego oryginalne złacze z piły taśmowej Makita LB1200F ktore można za kilka złotych kupić w serwsie.
Efekt jest taki że odciąg o wiele lepiej niż w oryginale wyciąga trociny i pył z wnętrza piły, a przy tym nie zapycha się

kerry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2017, 07:52:48 czas Polski »
Efekt jest taki że odciąg o wiele lepiej niż w oryginale wyciąga trociny i pył z wnętrza piły, a przy tym nie zapycha się
Kupujemy od Pana patent. Oferujemy najnowszy model Porsche 911 i zapas paliwo na 20 lat. Wszelkie formalności w tym tygodniu.
No, no, chłopie...:)

Offline Bondek

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2017, 08:54:39 czas Polski »
Chciałbym przedstawic dwie modyfikacje piły Bosch PTS 10 które wykonałem.
Pierwsza dość pospolita bo zamiast oryginalnej metalowej wkładki wokół piły zrobiłem nową ze sklejki o grubości 10mm W efekcie przy cieciu piła nie wyrywa tak duzo materiału poniewaz wkładka znajduje sie bardzo blisko tarczy.

Kolego a jak się sprawuję piła? Dużo nią pracujesz czy rzadko? Przymierzam się do kupna, jakieś minusy już zauważyłeś? Tak patrzę, że w tym przedziale cenowym jest ok.

Offline velsyster

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Października 2017, 10:06:51 czas Polski »
Mógłbyś numer jakiś podać tego wichajstra z Makity? Albo link.

Offline Dalbor

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2017, 14:40:32 czas Polski »
Mógłbyś numer jakiś podać tego wichajstra z Makity? Albo link.

Jeśli chodzi o Końcówkę wyrzutnika pyłu w Makicie MLT to według katalogu części zamiennych jest to: 
MAKITA Część zamienna do MLT100- Końcówka wyrzutnika pyłu Nr. 79 Kod: JM27000090 Numer części: 79
Końcówka wyrzutnika pyłu
Lista części zamiennych do Makity MLT100:
Makita MLT100 - części zamienne