06 Maja 2026, 19:33:20 czas Polski

Autor Wątek: Ściana ażurowa - pionowe klepki  (Przeczytany 5907 razy)

Offline leeching

Ściana ażurowa - pionowe klepki
« dnia: 25 Kwietnia 2017, 18:00:26 czas Polski »
Niebawem będę stawiał u siebie drewnianą ściankę. Od kilku miesięcy zbieram pomysły i jak tylko dokończę resztę remontu, wtedy zrobię rysunek, i kupię drewno.

Ścianka ma powstać w miejscu tej dębowej barierki, i sięgać od podłogi do sufitu. Deseczki/belki/klepki mają być wszystkie pionowe, żeby mi dzieciak po nich nie łaził (pewnie i tak będzie...).
Najbardziej zależy mi na stworzeniu ciekawej gry cieni, ponieważ przez to okno wpada po południu dużo światła pod ostrym kątem.

W późniejszym terminie będę odnawiał schody (na wzór fragmentu z lewej, które prowadzą na górę - czyli bielony dąb). Wstępnie zakładam, że ścianka ma być w tym samym kolorze co schody. Zamiast dywanu położę panele.

Mam jeszcze kilka detali, nad których rozwiązaniem wciąż myślę. Widziałem tu wiele osób, które ma dużo większe doświadczenie ode mnie jeżeli chodzi o pracę z drewnem - może chciałbyś coś zasugerować?
Będę bardzo wdzięczny za każdą uwagę!

Sprawy które muszę rozkminić:

- najpierw ścianka czy najpierw panele?
Panele to z założenia podłoga pływająca, więc nie powinna być niczym przykręcona do podłoża - ale mogę zrobić pod ścianką, w panelach, większe dziury na dolne mocowanie ścianki i dać jakąś warstwę ślizgową np. rigipsa
Albo zrobić ściankę i dojechać panelami? Ale jak nimi dojadę, to i tak jakoś trzeba będzie zakryć dylatację, co wydaje mi się, że będzie brzydkim rozwiązaniem.

- z jakiego materiału wykonać ściankę?
Chciałbym się zbliżyć fakturą do dębu ale nie wydać majątku. Drewno i tak będzie bejcowane i lakierowane, więc kolorem nie muszę się przejmować. Prawdopodobnie w materiał będę się zaopatrywał w Swarzędzu - Mabor - zobaczymy co mają.
Kusi mnie jesion ale robiłem kiedyś z niego schody i mam w pamięci, że strasznie pęka i śmigłuje.

- jak to wszystko połączyć ze sobą i jak połączyć z sufitem oraz podłogą?
W tej chwili mam pomysł, żeby zrobić oddzielnie dół i oddzielnie górę. Dzięki temu zabiegowi, będę mógł przykręcić pionowe klepki do głównych łat, widoczne będzie tylko kilka śrub kotwiących z sufitem/podłogą, które mogę zaślepić. Pozostałe wewnętrzne klepki zamontuję po uzyskaniu wstępnej konstrukcji - pozwoli mi to odmierzać na bieżąco odpowiednie brakujące długości do wypełnienia środka.

Bejcować zamierzam szmatką, gotową konstrukcję. Na koniec naniosę pistoletem kilka cienkich warstw lakieru wodnego.

Materiały które zebrałem do inspiracji (jedno poziome, w celach poglądowych):

Offline Johny Mnemonic

Odp: Ściana ażurowa - pionowe klepki
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwietnia 2017, 20:43:57 czas Polski »
Matko Bosko Częstochowsko, cóż za fantastyczna ilość DeWalta na tym zdjęciu !
Jako że gustuję w żółto-czarnym narzędziu, to miód na moje oczy Panie kolego :).

Co do wspomnianej ścianki, pokrótce może wyjaśnię o co mi chodzi, bo takie rozwiązanie widziałem.
Pionowe deski zamontowane na podstawie i na podobnej "podstawie" przymocowane do sufitu.
Stoją prostopadle do siebie w odległości ~ 8cm (w zależności od szerokości desek) każdą z nich z osobna można obrócić wokół własnej osi.
Czyli ręcznie możesz zamknąć prześwit całkowicie albo regulować dostęp światła wg własnej woli.
Deski na końcach (w środku) są nawiercone na 5-6cm tak aby w miarę luźno weszły na ... czopy, kołki etc etc (dzięki czemu się obracają).
Akurat w tym przypadku była to tuleja plastikowa w której osadzony był nasmarowany metalowy "bolec" dla zmniejszenia tarcia.

Nie wiem czy jest to zrozumiałe  :-\
Niestety zdjęcia nie posiadam a zdjęcie warte więcej niż tysiąc słów :/.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2017, 08:25:47 czas Polski »
Pomysł ciekawy.
Jak zrobisz te elementy ruchome to dziecko będzie zmieniało ustawienie co chwile i efekty ze swiatlem niepowtarzalne.
Jesli o panele chodzi, to listwie montowanej do podlogi zrob podcięcie w ktore wsyniesz panel.

Offline leeching

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2017, 12:45:45 czas Polski »
Nie wiem czy jest to zrozumiałe 
Niestety zdjęcia nie posiadam a zdjęcie warte więcej niż tysiąc słów :/.
Dzięki za pomysł - powiem szczerze, że chwilę trwało, zanim zrozumiałem jak sobie to wyobrażasz :) Na szczęście kobieta mi zrobiła szkic Twojego opisu. Ona będzie miała ostatnie słowo i chyba jej się podoba :)

Jesli o panele chodzi, to listwie montowanej do podlogi zrob podcięcie w ktore wsyniesz panel.
I tak zrobię - o wiele bardziej mi właśnie pasuje dojechanie panelami do ścianki.

Jak tylko czas pozwoli dokończę elektrykę i inne detale na piętrze, po czym zacznę projektowanie ścianki.

Offline leeching

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2017, 22:34:06 czas Polski »
Dzisiaj skończyłem wyprawki i całą instalację w pomieszczeniu. Czas zacząć ściankę.
Zrobiłem wstępny projekt, w którym zawarłem podpowiedź Lirorobert - czyli wpust na panele, które jeszcze muszę kupić i które chcę położyć na samym końcu.

Układ listew jeszcze trochę zmienię - żeby nie robiły za ścianę wspinaczkową - muszę to przemierzyć i sprawdzić dokładnie jakie możliwości wdrapywania ma młody ;)
Potem przeliczę ilość potrzebnego materiału - zobaczę co mają w składzie, kupię, dotnę, zabejcuję, polakieruję i zamontuję.
Górną i dolną belkę zamierzam przykręcić do sufitu/podłogi, potem przymocuję wszystkie cienkie długie pionowe deski łączeniem kieszeniowym, idąc sukcesywnie od lewej do prawej, montując kantówki pomiędzy, na wkręty (w miejscach niewidocznych), a w tych widocznych na klej i gwoździki z pistoletu.

Jeżeli ktoś ma lepszy pomysł - niech się wypowie, bo jestem świadomy, że moja znajomość zagadnień stolarskich jest na poziomie bardzo amatorskim.

Załączam zrzuty projektu:
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2017, 22:36:44 czas Polski wysłana przez leeching »

Offline leeching

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2017, 12:00:19 czas Polski »
Minął miesiąc, a ścian wciąż nie ma :(

Niestety musiałem odstawić projekt do poczekalni, ponieważ nawarstwiło mi się mnóstwo zleceń i to ma pierwszeństwo.

W międzyczasie doprecyzowałem jednak wszystkie techniczne detale, wieczorami pociąłem materiał, skleiłem i oszlifowałem. Ostatecznie zdecydowałem się na sklejkę. Mam dobre źródło, odpada problem odkształcania się, mniej pracy przy obróbce i liczę na nowoczesny wygląd.

Wszystkie połączenia mechaniczne będę robił za pomocą systemu Kreg'a. Widoczne będą jedynie dziurki przy ścianie i podłodze ale one zostaną zaślepione kołeczkami brzozowymi. Jako że otwór po wiertle ma 9mm, a takich wałków nie ma w sklepach, kupiłem wałki 10 i je przetoczę na 9, po czym dotnę "pocket hole plug" - metodą temperówka/dłuto. Małe klepki będę łączył z łatami pionowymi od środka połączeniem ukrytym.

Postęp prac w załączeniu, dodatkowo widok "cut list", które mi generuje program Simple Cutting Software X. Można podać grubość tarczy, kierunek cięć, grupować itp. Bardzo ułatwia pracę i minimalizuje odpad.

Offline L4

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2017, 12:07:28 czas Polski »
Po ptokach być może, ale ja bym zrobił tą ściankę z różnej grubości elementów tak był jeszcze ten element 3d jak w inspiracjach. W sumie też może po prostu z odstępem gotowe elementy mocować.

Jeśli chcesz zagrać dodatkowo światłem to mógłbyś pomyśleć o jakiś kolorowych szkiełkach - choćby butelki usadowione na półkach.

Offline leeching

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2017, 12:43:35 czas Polski »
Po ptokach to najgorszy sort uwag, bo praca zrobiona a tutaj zagnieżdża się w głowie myśliwy, że a może jednak trzeba było :)

Jednak dodanie kolejnego elementu do całego równania - czyli różnych szerokości - spotęgowałoby ilość obliczeń i pracy. Już przy obecnym zróźnicowaniu musiałem sobie w sketchupie pokolorwać i ponazywać elementy, żeby się nie pogubić :)

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2017, 13:06:13 czas Polski »
Możesz teraz po prostu przy mocowaniu poprzesuwać elementy wedle uznania o parę cm w przód i w tył i będziesz miał efekt ten sam praktycznie - tylko z dwóch stron.

Offline leeching

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:34:38 czas Polski »
Hej :)

aktualizacja - temat dawno zakończony ale nie miałem kiedy się zabrać za uzupełnienie wątku.

Wrzucam kilka fot z procesu i gotowe ścianki - bo w sumie zrobiłem dwie. Niestety pora roku jest taka, że słońca wpada pod kątem, który nie daje żadnych super efektów.

Offline leeching

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:36:28 czas Polski »
i kolejne foty

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:41:59 czas Polski »
Na początku pomyślałem bee sklejka ujowo wyjdzie , ale paczem zdjęcia i paczam i coraz bardziej WOW fajne to

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:44:36 czas Polski »
Rewelka  :) czym wykończyłeś sklejkę ? Albo czym będziesz wykańczał ? na fotach, wygląda jakby miała dalej  naturalny kolor.

Offline leeching

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:54:15 czas Polski »
A zapomniałem napisać - szlifowałem 220 i na koniec dałem 2 warstwy białego wosku osmo - na te dwie ścianki zeszła jedna puszka litrowa.

Offline look_as

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2018, 14:02:19 czas Polski »
Chylę czoła bo pomysł świetny i wykonanie jeszcze lepsze!!
Oby zorganizowany i uporządkowany warsztat skutkował większa ilością tak dobrej roboty!