10 Czerwca 2026, 12:43:21 czas Polski

Autor Wątek: Altana  (Przeczytany 1951 razy)

Offline olepiotr

• Newbie
  • *
  • Ocena +1/-0
  • Całe życie samouk ;)
  • View Gallery
Altana
« dnia: 02 Maja 2017, 22:27:03 czas Polski »
Witam

Altana ma krztałt ośmiokąta. Cały zamysł budowy wziął się jeszcze w zeszłym roku. Na wiosne zrobiłem kostke żeby było gdzie grila zrobić ;) I tak się zaczęło... Grill bez dachu koło domu nie pasował ;) Zrobiłem prowizoryczne plany (głównie chodziło o wymiary gdzie dać słupy, reszta się zmieniła nieco) i w sierpniu 2016 roku wystartowałem. Idzie wolno ponieważ “działam” tylko podczas urlopów (pracuje po za granicą naszego pięknego kraju). W zeszłym roku udało mi się zrobić główna konstrukcje, dach i przykręcić deski. W okresie świątecznym kontynuowałem malowanie, wzmocniłem dach i troche listewek przymocowałem :P . Kwietniowa pogoda pokrzyżowała mi troche plany ale co zrobić.

Zostało mi jeszcze mnóstwo pracy ale pomyślałem, że dam pod osąd moją prace :P Piszcie prosze co jest źle.

Konstrukcja wg mnie jest solidna. Nie mam jednak doświadczenia żeby ją ocenić obiektywnie. W wakacje muszę skończyć dach. Dodać gontu i górą jeszcze wzmocnić. Ten mniejszy daszek (ma to jakąś fachową nazwe?) muszę ładnie przykręcić z konstrukcją altany bo narazie jest tak tylko “złapane”.

Mam pare pytań na temat paru rzeczy ale to później.

ps. Prosze nie patrzeć na bałagan dookoła.

Pozdrawiam
Piotrek

Offline olepiotr

• Newbie
  • *
  • Ocena +1/-0
  • Całe życie samouk ;)
  • View Gallery
Odp: Altana
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2017, 22:28:30 czas Polski »
cd

Offline olepiotr

• Newbie
  • *
  • Ocena +1/-0
  • Całe życie samouk ;)
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2017, 22:29:20 czas Polski »
cd

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2017, 14:15:37 czas Polski »
i wyszło elegancko :) do jednego sie tylko przyczepię ;) trzeba było płytki na podłoże dać od razu pod całość przed stawianiem altany bo nie wyobrażam sobie męczyć się teraz z koszeniem e środku i pod deskami ścianek :) teraz to już bym się pitolił deski na szalunek na zewnątrz i beton lać :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2017, 15:32:14 czas Polski »
Jak robiłeś wywietrznik ?
Ciężko będzie go teraz dobrze zamocować...

Ja robię w następujący sposób - na krokwy główne nakladam drugie o wys.ok 6 cm i mocuję wkrętami.
Na to deski (pierwsza odpowiednio duzo wysunięta, żeby maksymalnie ograniczycz możliwość dostawania sie deszczu do środka - śnieg i tak nawieje).
Taki sposob gwarantuje, ze nie odleci z pierwszym wiatrem.

Offline olepiotr

• Newbie
  • *
  • Ocena +1/-0
  • Całe życie samouk ;)
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2017, 18:41:42 czas Polski »
Witam

Płytki robiłem wcześniej. Moim zamysłem jest między płytkami a ścianami wylać beton.  Nad betonem chce zrobić ławki. Nie ławki w sumie tylko skrzynie. Wykorzystać przestrzeń do czegoś praktycznego. Na wprost wejścia mam w plamie kiedyś wybudować grill, może nawet z jakąś wędzarnią. Ale to odległe plany. Tak jak i na zewnątrz kiedyś kostke  położyć.

Wywietrznik robiłem na zewnątrz w garażu. Śpieszyłem się przed zimą żeby zrobić. A było mi też tak łatwiej. Ciężko było go wtargać na szczyt... Coś musze wymyśleć, żeby to ładnie finalnie wyglądało. Niemniej dziękuje za rady na przyszłość.

Pozdrawiam
Piotrek

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maja 2017, 20:26:12 czas Polski »
Coś na tej zasadzie