21 Kwietnia 2026, 02:54:24 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarka DeWALT DWS520K czy BOSCH GTK 55 GCE  (Przeczytany 15747 razy)

Offline Gotycki_Zdun

Zagłębiarka DeWALT DWS520K czy BOSCH GTK 55 GCE
« dnia: 03 Maja 2017, 11:02:01 czas Polski »
Dzień dobry!

Stoję przed wyborem zagłębiarki. Wstępnie wytypowałem dwie z tematu. Mój budżet to max 1700 na komplet z szyną. Interesuje mnie najwyższa możliwa jakość cięcia. Zagłębiarka będzie u mnie substytutem pilarki stołowej na którą zwyczajnie nie mam miejsca, a mój aktualny "rozkrawacz formatów" pozostawia wiele do życzenia (Wolfcraft Mastercut 1000 z podpiętą pilarką Maktec MT 582) zarówno pod względem efektów jego pracy jak i dyskusyjnej kompaktowości. Podpowiedzcie proszę drodzy forumowicze w którą z tytułowego duetu pójść, a może wybrać inny sprzęt w tym budżecie?

Serdecznie dziękuję za pochylenie się nad tematem.

Offline freqqone

Odp: Zagłębiarka DeWALT DWS520K czy BOSCH GTK 55 GCE
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2017, 12:05:26 czas Polski »
Witaj

Ja mam Bosch-a i jestem z niej zadowolony. Ta tarcza co jest w kpl tez robi dobra robotę ale wszystkiego nią nie zrobisz.

Nie wiem jak z akcesoriami u dewalta ale w bosch możesz kupić np. przykladnice  kątowa i w systemie 32 coby dziurki  frezarka robić w mebelkach  :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maja 2017, 13:56:02 czas Polski »
a może wybrać inny sprzęt w tym budżecie?

A może makita sp 6000j. Ja swoją mam i chwalę . Maszynę kupisz za ok 1300 szynę za ok 250 i dokup zaciski za ok 150 i razem masz zestaw za 1700 jak poszukasz albo popytasz w sklepie stacjonarnym na pewno wyjdzie taniej za całość niż  osobno.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2017, 19:23:22 czas Polski »
Ja mam Boscha  również jak najbardziej polecam. Tarcza z zestawu super do sklejek, płyt itp. Odciąg z odkurzaczem też bardzo fajnie pracuje. Ogólnie polecam :)

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2017, 20:23:43 czas Polski »
Moja opinia nie bedzie obiektywna bo mam Boscha ale innej bym nie kupił, polecam jest świetna

Offline robi30

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2017, 20:52:54 czas Polski »
I ja również polecam Boscha .do tego mam dwie szyny 800 i 1600,dwie tarcze 24 i 48 zebów i zestaw ścisków do małych elementów .także pewno drobne detale zadecyduja czy Bosch,Makita,dewalt .wiadomo festooll czy maffel przekraczaja twój budżet.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maja 2017, 22:25:18 czas Polski »
Cytat: Gotycki_Zdun
Zagłębiarka będzie u mnie substytutem pilarki stołowej na którą zwyczajnie nie mam miejsca, a mój aktualny "rozkrawacz formatów" pozostawia wiele do życzenia

Ja z podobnego założenia wychodziłem i stanęło na wspomnianym Boschu.
Nie mam porównania do innych zagłębiarek, więc nie specjalnie jestem tutaj obiektywny, podobnie jak kolega wyżej mam dwie szyny 800 i 1600, tarcza to dołączony standard Boscha 48z (zresztą b.d jakości).
Praca tym sprzętem to czysta przyjemność !
Odsysanie pyłów działa tutaj znakomicie,wcześniej podpięte do ledwo zipiącego dziada marki odkurzacz domowy, teraz współpracuje ze Starmixem i jest pełny komfort :).
Osobiście polecam, zanim wybrałem rozważałem Makitę i stanęło mimo wszystko na Boschu, IMO jakość wykonania jest lepsza !
Wspomnianego DeWalta na oczy nie widziałem :/.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2017, 22:27:50 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Offline Nol

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2017, 17:28:42 czas Polski »
Również mam Boscha, niczym Festoolowi nie ustępuje oprócz ceny:-) Jestem bardzo zadowolony. Osprzęt jest praktycznie taki sam jak w Festoolu - tam jest LR32 dla frezowania/nawiercania w odstępach 32mm, a Bosch ma FSN OFA KIT. Do tego jest też przystawka do wyrzynarki, więc jeśli planujesz robić częściej /więcej w temacie drewnopodobnym, to możesz zbudować całkiem rozsądny system za tańsze pieniądze niż po zielonej stronie. Nie wiem tylko jak serwis Boscha działa - nie zepsuło mi się jeszcze nic niebieskiego, ale ja jestem amatorem i nie zajezdzam zbytnio sprzętu.

Offline Gotycki_Zdun

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maja 2017, 18:02:40 czas Polski »
Póki co wiem już, że Bosch jest świetny, DeWalta nikt nie ma, na Festoola mnie nie stać, a Makita już kilka razy mnie rozczarowała i nie zaryzykuję kolejnego. Intryguje mnie DW, a rozsądek i doświadczeni użytkownicy podpowiadają Niemca. Co tu począć, motyla noga!?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maja 2017, 18:23:15 czas Polski »
Bierz szkopa. Będziesz zadowolony.

Offline Gotycki_Zdun

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2017, 18:59:31 czas Polski »
Świat się kończy! Klamka zapadła - szkop mnie będzie zadowalać...

fyme

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2017, 19:34:27 czas Polski »
Kolega się zdecydował to ja skorzystam z okazji i podpytam właścicieli boscha o co chodzi z funkcją podcinania - 1°. Wypatrzylem taki opis na filmiku promocyjnym zagłębiarki i zaciekawiony postanowiłem dopytać. Tak wygląda opis :

Czy to jakiś super duper system podcinania czy ja to źle interpretuję?

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja 2017, 20:17:41 czas Polski »
Daj link do filmu, chetnie zobaczę jak to niby ma działać i jutro mogę sprawdzić

fyme

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maja 2017, 20:20:37 czas Polski »
No właśnie na filmiku nie ma nic po za tym opisem.
Link do strony http://www.bosch-professional.com/pl/pl/plunge-saw-gkt-55-gce-226567-0601675001.html
drugi filmik.

Offline Nol

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maja 2017, 20:45:11 czas Polski »
Trochę zglupialem po obejrzeniu tego filmu promocyjnego. Nie przypominam sobie, żebym widział wspomnienie o tej funkcji przed kupnem 2 lata temu. Nie wiem czy marketingowo nie chcą tu czegoś ponaciagac - w Maffelu funkcja pseudo podciecia inaczej działa. Najwcześniej mogę sprawdzić w weekend czy to ma sens.