17 Kwietnia 2026, 22:02:16 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie w sprawie kupna mieszkania z rynku wtórnego.  (Przeczytany 10830 razy)

Offline tomasko

Odp: Pytanie w sprawie kupna mieszkania z rynku wtórnego.
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maja 2017, 10:58:57 czas Polski »
Zatrudnić warto doświadczonego pośrednika on sprawdzi to na czym powinno zależeć kupującemu,
Gdzie najlepiej znaleść takiego pośrednika jeś jest on potrzebny?

KIEDY parapetówa :D
Pepraszam takiej typowej parapetówy nie będzie z alkoholem...jestem przeciwny piciu alkoholu
Taki to dziwak ze mnie :)
Ale jak miałem 20 lat to szalałem ile wlezie.

-sprawdzić "dział trzeci" służebność/prawo dożywocia
prawo dożywocia nie musi być wpisane do KW. Podstawową rzeczą jaką ja sprawdzam to jest podstawa nabycia z tego aktu może właśnie wynikać prawo dożywocia, które notabene może nie być ujawnione w KW.
Dzięki za ostrzeżenie sprawdzę to :)

Stawki notarialne nie sa tak wysokie jak kiedyś.
2% to na pewno nie.
Z mieszkanie zapłacę 180 tys.
Notariusz powiedział że za wszystko weźmie 5.300 zł.
Nie wiem czy to dużo czy mało.
Tyle chce i trzeba mu tyle dać :(
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Maja 2017, 11:56:40 czas Polski »
W tej cenie jest zawarty podatek 2%.
Bardzo ważne żeby to rozgraniczać.
Osoba czytając ten post moze odebrac wrażenie ze 5300 jest dla notariusza, a tak nie jest.
Notariusz w twoim imieniu odprowadza tę kwotę do państwa.
Ważne jest aby w akcie notarialnym było to opisane.  Jak ja kupowałem działkę to wszystko było wypisane. Co do grosza.
Jak byla dokonana transakcja, w jakiej kwocie i ze nitariusz zobowiązuje się w moim imieniu dokonać opłat.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Maja 2017, 11:57:21 czas Polski »
Czyli notariusz dał Ci jakiś rabat bo max taksa może wynosić 1432,7złplus 2% PCC to już daje więcej a gdzie koszt wypisów? Próbuj się targować, wierz mi naprawdę można i to skutecznie ale tylko z taksy notarialnej i kosztów wypisów (7,38zł/stronę) i ewentualnie z taksy za wniosek wieczystoksięgowy jeśli mieszkanie z KW.
Co do pośrednika to musisz poszukać na lokalnym rynku i najlepiej z polecenia.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2017, 12:01:34 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #18 dnia: 04 Maja 2017, 12:03:53 czas Polski »
Notariusz w twoim imieniu odprowadza tę kwotę do państwa.
nie do końca jest tak jak piszesz, to notariusz jest płatnikiem PCC i jeśli by pozwolił kupujacemu na opóźnioną płatność tego podatku to i tak musiałby z własnej kieszeni zapłacić a potem dochodzić od kupującego tej kwoty.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Maja 2017, 12:13:28 czas Polski »
Tu akurat wiem co pisze.
W akcie jest zapisane że notariusz pobrał tę kwotę ode mnie i zobowiazuje się ja wpłacić.
Dlatego powinna taka informacja być zawarta w akcie notarialnym.
Jest to usługa dodatkowa. Kupujący moze podatek odprowadzić sam jesli sobie tego życzy.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Maja 2017, 12:58:34 czas Polski »
Niestety nie masz racji co do stwierdzenia, że jest to usługa dodatkowa, jak już pisałem ustawa tak to reguluje, że to notariusz jest płatnikiem tego podatku i to on jest zobowiązany ten podatek odprowadzić na konto US a w akcie oczywiście jest stwierdzenie, że notariusz pobrał PCC. Tak się składa, że od 1996r pracuję jako pośrednik i spędziłem wiele godzin na aktach notarialnych przy setkach takich spraw więc wiem co mówię ale wystarczy zajrzeć na stronę sejmową i przeczytać ustawę o podatku od czynności cywilnoprawnych nie trzeba mieć 21 lat doświadczenia.  :(

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Maja 2017, 13:52:43 czas Polski »
Suma sumarum klient ma 2% dac notariuszowi a on ma to zapłacić panstwu.
Pewnie masz racje ze to już jest obowiązkowa procedura.
Moje niedopatrzenie.
Jak kupowalem kilka lat temu mieszkanie to jeszcze nie było to w taki sposób zorganizowane.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Maja 2017, 14:08:44 czas Polski »
Ja znam takie sprawy kiedy notariusz tego podatku nie odprowadzał przez długi czas ale odpowiedzialność na szczęście nie spadała na klienta tylko notariusz ponosi pełną odpowiedzialność finansową, o dyscyplinarnej lub karnej nie wspominając.

Offline tomasko

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Maja 2017, 16:50:21 czas Polski »
Ja znam takie sprawy kiedy notariusz tego podatku nie odprowadzał przez długi czas ale odpowiedzialność na szczęście nie spadała na klienta tylko notariusz ponosi pełną odpowiedzialność finansową, o dyscyplinarnej lub karnej nie wspominając.
Mam nadzieje że mój notariusz zrobi wszystko tak jak trzeba :)

Dziękuję wszystkim za pomoc

Offline tomasko

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Maja 2017, 16:55:59 czas Polski »
Próbuj się targować, wierz mi naprawdę można
Naprawdę mam u notariusza targować się o cenę jak na rynku ?

Offline Maciek61

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Maja 2017, 17:07:04 czas Polski »
O jego wynagrodzenie, bo o daniny które oddaje Państwu nie ma sensu, bo nie ma na nie wpływu. Pytasz o pośrednika tak naprawdę to sam musisz wszystkiego dopilnować. Dobry pośrednik ułatwia to tylko jak go znaleść. Obiegowe opinie pomagają ale nie zawsze się sprawdzają.
Obrót umowa kupna sprzedaży nieruchomości korzysta z ochrony prawa jeżeli jest zawarta przed notariuszem.
Czyli taka pisemną nic nie znaczy. Uważaj jak wpłacasz kasę, czyli umowa notarialna i kasa. Bo jak wpłacisz przed umową notarialną, to nie masz formalnie mieszkania, a ewentualny zwrot kasy dochodzisz przed sądem. To w skrajnym przypadku
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2017, 17:14:17 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Maja 2017, 08:13:32 czas Polski »
Czyli taka pisemną nic nie znaczy.
Pisałem powyżej , że umowa sprzedaży nieruchomości musi być zawarta w formie aktu notarialnego. Był czas ale to było dawno że ziemię rolną sprzedawano na podstawie zwykłej umowy pisemne podobnie jak spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu ale taką umowe trzeba było rejestrować w US. Przedwstępną umowę sprzedaży można zawierać w formie zwykłej lub w formie aktu notarialnego i ta druga forma daje nabywcy większą ochronę, szczególnie jest to ważne przy wpłacie dużych zadatków. Umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego daje stronom takiej umowy uprawnienie do żądania zawarcia umowy sprzedaży przed sądem, wtedy postanowienie sądu zastępuje oświadczenie woli sprzedawcy i w takiej sytuacji istnieje możliwość zapłaty nawet przed podpisaniem umowy sprzedaży ale przyznam, że są to sporadyczne sytuacje. Muszę tu skorygować moją informację dla Tomasko o max wysokości taksy przy tej cenie mieszkania, wynosi ona 916,35 zł poprzednio w pośpiechu podałem całą taksę a dziś notariusz pobiera 1/2 taksy więc jak widać do utargowania jest niewiele ale wynik targu zależy od tego czy notariusz w danej miejscowości ma dużą konkurencję.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Maja 2017, 09:03:57 czas Polski »
Warto tez nadmienić że bardzo ważna jest roznice w zaplaceniu zadatku na.poczet kupna a zaliczki.
Niby nic a jedna ogromna różnica.
W przypadku odstapienia od umowy.
Jesli zaplacono wstępnie zaliczkę to podlega ona zwrotowi, natomiast jesli zadatek, to strona odstepujaca od umowy nie może starac się o zwrot, mało tego, strona druga ma prawo do zadośćuczynienia finansowego od.strony odstepujacej.
Mam nadzieję że pomieszałem . Jesli coś się zmieniło to prosze o korektę. Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2017, 09:05:35 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Maja 2017, 09:09:03 czas Polski »
Masz rację zaliczka a zadatek to ogromna różnica. Doprecyzowując i tu posłużę się cytatem "w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej".

Offline arturs

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Maja 2017, 20:42:36 czas Polski »
jakie to jest mieszkanie (wspólnota, spółdzielcze własnościowe itp.) - w zasadzie mogą być zaległości czynszowe - one wiszą na właścicielu a nie na mieszkaniu (czyli jak ty kupisz 1.06. to od tego dnia masz płacić czynsz, a za zaległości do tego dnia odpowiada poprzedni właściciel.