17 Kwietnia 2026, 15:02:05 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie w sprawie kupna mieszkania z rynku wtórnego.  (Przeczytany 10825 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Pytanie w sprawie kupna mieszkania z rynku wtórnego.
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Maja 2017, 22:09:29 czas Polski »
Zrozumiałem sugestię.
Ja nie pouczam, tylko dzielę się swoim doświadczeniem i uwagami.
Wolę być upierdliwy niż popełnić jakieś niedopatrzenie i zapłacić za to.
Raz zrobilismy z żoną durny błąd który o mało nie skończył się utratą oszczędności życia.  Na szczęście notariusz tego nie wykorzystał.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Offline arturs

« Odpowiedź #46 dnia: 08 Maja 2017, 23:45:42 czas Polski »
Robert.. ale te wskazania licznika są spisywane na podstawie czego? w ogóle na jakiej podstawie wisi licznik? na podstawie UMOWY.. i tej umowy nie zawiera mieszkanie tylko konkretna osoba.. my mamy jeszcze mieszkanie.. wynajmujemy je, i żaby uniknąć kłopotów z ewentualnymi niezapłaconymi przez najemców rachunkami w elektrowni i gazowni umowy zostały przepisane przez nich na podstawie umowy najmu.. i na tych umowach są ich jakieśtam adresy a jako punkt odbioru wpisane adres mieszkania.. jakby kiedyś się wyprowadzili i nie zapłacili rachunku to nie będzie mój problem tylko ich będzie ścigać sprzedawca.. jedyną rzecz którą sprawdza notariusz to księga wieczysta (sprawdza ją w internecie) i tyle.. notariusz ma obowiązek maksymalnie do 3 dni po akcie dać informację do sądu że sporządził akt i wtedy do kw wpisywane są tzw. wzmianki - czyli juz można się zorientować że będzie jakaś zmiana ale sędzia referendarz jeszcze jej nie naniósł (można sprawdzić w sądzie czego dotyczy wpis)..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Maja 2017, 01:33:33 czas Polski »
Wczesniej pisałem, że jakie są obowiązki notariusza to nie wiem bo nim nie jestem, a dzielę sie tylko moim doświadczeniem jako kupujący, i próbuję zwrócić uwagę na co patrzeć aby uniknąć kłopotów.
Nie wiem czy za nie zapłacone rachunki będzie ścigany stary czy nowy właściciel, wiem jadnak że latwiej będzie zakladowi energetycznemu czy gazowemu zdjąć licznik niz kierowac sprawę do sądu i procesowac się z poprzednim właścicielem. Ja sprawę rachunków rozwiązałem w ten sposób, że po spisaniu  stanu licznka na dany dzień, zaklad energetyczny przesłał bieżący rachunek który został zaplacony.
Wiadomo że jest to dzień w na kilka dni przed podpisaniem aktu, bo potrzeba czasu aby przyszedł rachunek.

Odnośnie jeszcze samego procesu podpisywania aktu.
Po napisaniu go przez notariusza powinienna zostać dana do ręki kazdej ze stron kopia, i powinien on być slowo w słowo odczytany, a strony mają obowiązek sprawdzić właściwie litera w literę czy wszystko, a w szczególności dane osobowe się zgadzają.  Literowki się zdarzają, co miało miejsce w moim przypadku.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #48 dnia: 09 Maja 2017, 08:18:00 czas Polski »
notariusz ma obowiązek maksymalnie do 3 dni po akcie dać informację do sądu
Dziś już bezpośrednio z kancelarii każdy notariusz w systemie elektronicznym wysyła informację o zawarciu umowy i wzmianka pojawia się zanim strony aktu zdążą wyjść z kancelarii, odpis aktu (wersja papierowa) notariusz dalej ma obowiązek wysłać do sądu wieczystoksięgowego w terminie 3 dni.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #49 dnia: 09 Maja 2017, 08:22:58 czas Polski »
Wolę być upierdliwy
to bardzo dobra cecha (szczerze) szczególnie jak się kupuje nieruchomość czyli wydaje duuużo kasy, niestety baaardzo nielubiana przez stronę sprzedającą. Oni zawsze wiedzą, że wszystko przecież jest w porządku i po co tyle dokumentów mają przedstawiać?
Jak to mówią, oszukać może nas tylko ten któremu zaufamy,  bez sprawdzania.
.... aha i wcale nie odczułem, że kogokolwiek tu pouczasz i to nie była żadna sugestia pod Twoim adresem. :) Po prostu wymieniamy doświadczenie a tych ja mam baaardzo dużo.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 08:26:06 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline tomasko

« Odpowiedź #50 dnia: 10 Maja 2017, 13:14:45 czas Polski »
Dzięki koledzy za te wszystkie odpowiedzi.
Nie wiedziałem że dostane od was tak dokładną odpowiedz.
Dobrze się czyta wasze wypowiedzi  ;D
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #51 dnia: 10 Maja 2017, 13:22:54 czas Polski »
Nie ma za co, zawsze do usług.  :)

Offline peter411

« Odpowiedź #52 dnia: 28 Października 2023, 15:31:38 czas Polski »
rozumiem twoje dylematy. kupno mieszkania to duza sprawa i super, ze zwracasz uwage na te szczegoly. :) pierwsze co mi przychodzi do glowy to sprawdzenie stanu technicznego instalacji (elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej). nie chcialbys przeciez za chwile zmieniac calosci po zakupie. warto tez zapytac o ostatnie prace remontowe i kiedy byly przeprowadzane. warto tez zbadac relacje z sasiadami - zdarzają się niekiedy jacys upierdliwi a niekiedy nawet uciazlii. ;) a co do samego mieszkania, zwrócilbym uwage na wilgoc i ewentualne pleśnie. no i na koniec, nie zaszkodzi obejrzeć mieszkanko z jakimś budowlańcem-moze on zwrócić uwagę na coś co nam może umknac. wtedy bedziesz mial pewnosc, ze nie ma ukrytych wad. powodzenia! :)