21 Kwietnia 2026, 01:07:59 czas Polski

Autor Wątek: Zakup małego busa  (Przeczytany 4104 razy)

meridox

• Gość
Odp: Zakup małego busa
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Maja 2017, 18:06:42 czas Polski »
Bebilon dobrze prawi :) te silniki bez wiekszych problemów potrafią po 600-800 tys km zrobić

co do galaxy też miałem ale Tobaniak szuka busa a to jednak troszkę małe do busa jest :) i wkurzało mnie to że jak gdzieś byłem i było coś do przewiezienia to nawet jak złożysz siedzenia to one nadal pół bagażnika zajmują. Wiesz jaki to plus w citroenie masz jak się chowają w podłogę
:) choć galaxy po 2007r trzeci rząd siedzeń też chowa się w podłogę.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Maja 2017, 18:27:06 czas Polski »
Też myślałem o trafficu bo jakieś takie zgrabne.Duży hałas jest w wersji bez przegrody?(czyli np 9 osób) .Z 10lat temu miałem służbowe T4 i było to moje ulubione auto tylko hałas w kabinie po kilku godz jazdy trochę przeszkadzał .Początkowo myślałem o tzw brygadówce ale paka wtedy wydaje się bardzo mała i nie ma co z tym robić więc raczej odpada
Pozdrawiam Tomek

Offline jasiop

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Maja 2017, 18:32:49 czas Polski »
A ja osobiście optowałbym za Vito lub T 5.
Ofert Mercedesa jest nawet sporo, jest też stosunkowo tańczy (bo mniejszy) od VW.

https://www.autocentrum.pl/mercedes/vito/w639/
contra
https://www.autocentrum.pl/volkswagen/caravelle/t5/
Jasio P - Rzeszów

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maja 2017, 18:43:19 czas Polski »
Co do Mercedesa się nie wypowiem ale z T5 miałem do czynienia w byłej firmie i raczej uchodziły te auta za awaryjne
Pozdrawiam Tomek

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Maja 2017, 22:27:24 czas Polski »
Duży hałas jest w wersji bez przegrody?(czyli np 9 osób)
Jak to w busie szału nie ma, ale wydawało mi się, że największy hałas był od silnika. Jeśli chodzi o skrzypienie to nie będe obiektywny bo auto jeździło głównie po zachodnich autostradach więc nic nie trzeszczało ani nie piszczało.

Offline Krystian

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maja 2017, 15:38:22 czas Polski »
Temat rzeka .Bardziej niż na marce skupiłbym się na stanie technicznym ,pochodzeniu pojazdu(za granicą w pięcioletnim busie ponad 300tyś. przebiegu norma).Najlepiej krajowy z polskiego salonu(znacznie mniejsze prawdopodobieństwo przekręconego licznika,historii powypadkowej).Po zakupie używanego diesla najczęściej do wymiany:turbosprężarka,sprzęgło dwumasowe ,czasami wtryski.Renault trafic-dobre zbezpieczenie antykorozyjne,niezłe silniki,Mercedes Vito/viano-jak to mercedes trochę droższy ,blacha podatna na korozję,są wersje z napędem na 4koła dość przydatne.Teraz mam Mercedesa T1 popularnie nazywany kaczką,sam wyremontowałem blacharsko-lakierniczo.Samochód mechanicznie nie do Zajeb.... .Aktualnie prawie 500tyś przebiegu ,2 tony bez problemu przewozi.Jako ,że to tył napęd gdy jest ślisko zima/błoto/piach na pusto bez ładunku są problemy z ruszeniem (lekki tył pomimo tylnego mostu).Jeżeli bardziej do pracy brałbym trafica natomiast gdy ładunki głownie sporadycznie,szukałbym dobrze wyposażone viano w automacie. :)

Offline peter

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2017, 18:40:22 czas Polski »
a może ford transit ?

Offline jasiop

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maja 2017, 18:50:41 czas Polski »
a może ford transit ?
Przypomniałeś mi dawne czasy, miałem okazję jeździć II generacją - tą "nyskowatą" ;-)
Jasio P - Rzeszów

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Maja 2017, 07:55:03 czas Polski »
Po kilku wycieczkach "autoznawczych" kupiłem jednak t5 9osobowy. Nie ze względu na jakiś sentyment-po prostu był najzdrowszy z wszystkich które oglądałem .
Na wstępie wyrzuciłem tylną kanapę tak że zostało 6miejsc ale jeszcze jeden fotel usunę żeby nas na razie nie kusiło na kolejne 500+  :-*(no  i żeby dla teściowej nie było już miejsca  ;D )

Dość poobijane są obicia z tyłu (http://allegro.pl/vw-t5-plyta-oslona-boczek-tapicerka-obicie-i6825025335.html)
Boki i podsufitkę chcę zrobić nową .Znacie jakiś dobry materiał na to? Stare są jakby z hdf 3-4mm ale lepiej by było dać coś trwalszego -Sklejka? będzie się brudzić..
Macie jakieś pomysły ?

Pozdrawiam Tomek