29 Kwietnia 2026, 21:32:09 czas Polski

Autor Wątek: mefiu buduje kuchnię  (Przeczytany 15855 razy)

Offline mefiu

Odp: mefiu buduje kuchnię
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Maja 2017, 13:00:04 czas Polski »
To nie brw ;) tylko porządne meble na wymiar.

Na wymiar to one już są.
A jak przyjedzie dobry master i je zrobi to będą porządne :)
Mebli na Br..., Bo... czy innych Ik... nie dotknąłbym kijem na odległość.
Tak samo jak wszystkich konstrukcji ogrodowych z marketów.
Te wszystkie płyty 16mm, gdzie ma być 18mm, te połączenia na mikro kołki czy wkręty. Brrrr!

Piekarniki mają swój "wciąg" powietrza więc nie musisz kratki w cokole wstawiać.
Ale jak zawsze wysyłam do instrukcji danego modelu.
A jaką i po co chcesz kratkę w plecach ?
Tak, piekarnik bierze i wyrzuca powietrze do przodu, ale nie zaszkodzi jak z tyłu będzie miał przewiew.
A kratka w plecach? Jakaś prostokątna, plastikowa, biała, cieńka na grubości, żeby ładnie wykończyć wycięcie w plecach szafy.
Chyba, że się takich historii nie montuje, bo tego i tak nie widać, bo z tyłu.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Maja 2017, 13:07:49 czas Polski »

żeby ładnie wykończyć wycięcie w plecach szafy.

Ale w którym miejscu ? Za piekarnikiem nie daję hdfki.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline mefiu

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Maja 2017, 13:19:32 czas Polski »
Ale w którym miejscu ? Za piekarnikiem nie daję hdfki.
Kratka miałaby być na górze szafy, na plecach HDF, żeby była cyrkulacja powietrza dół-góra.
Na razie plecy są w całości. Tak mi było wygodniej zmontować korpus, żeby był prostokątny, bo na tym mi przede wszystkim zależało.
Zawsze mogę ostatecznie wyciąć za piekarnikiem otwór w HDF, ale szukam jakichś ładniejszych rozwiązań.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Maja 2017, 13:47:48 czas Polski »
Zawsze mogę ostatecznie wyciąć za piekarnikiem otwór w HDF, ale szukam jakichś ładniejszych rozwiązań.
Ja bym podzielił hdf na dwa mniejsze kawałki. Jeden od dolnego wieńca do półki pod piekarnikiem a drugi od półki nad piekarnikiem do górnego wieńca, przestrzeń za piekarnikiem zostawił bym bez hdf. Nie wpłynie to na sztywność słupka w jakiś znaczący sposób a zaoszczędzi kombinowania z wycinaniem otworów.

Offline mefiu

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Maja 2017, 22:48:49 czas Polski »
Ja bym podzielił hdf na dwa mniejsze kawałki. Jeden od dolnego wieńca do półki pod piekarnikiem a drugi od półki nad piekarnikiem do górnego wieńca, przestrzeń za piekarnikiem zostawił bym bez hdf.
I pewnie tak się to skończy :)

Offline mefiu

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Maja 2017, 22:57:48 czas Polski »
12 godzin później dwa największe korpusy skończone.

Od razu dwa pytania:
1. Macie jakiś patent na montowanie zawiasów i frontów do szafy już stojącej? Z małymi korpusami sobie poradzę, położę na boku i tyle, ale tych dwóch wielkich już nie ruszę.
2. Co polecacie do zamontowania półek? W sensie jakie kołki/zawieszki/itp. Zależy mi na tym, żeby kołki w otworach (niestety wierconych z ręki) po pół roku nie zrobiły się luźne.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Maja 2017, 23:21:00 czas Polski »
Trochę lipa że od razu tego nie porobiłeś na rozłożonych korpusach. Takie rzeczy jak prowadnice szuflad, podpórki czy zawiasy montuje się od razu. No nic. Pod półki stosuję podpórki fi 5. Wierce wiertłem 4,76 ale można też tym od konfirmantów. Ciężko to teraz będzie równo nawiercić. Wystarczy 1mm niedokładności i już się półka buja. Zastosuj podpórki z osłonkami to poprzez ściąganie ich będziesz miał odrobinę regulacji.
Co do zawiasów to oczywiście zacznij od dołu. Daj jedną nóżkę na wysokości dołu frontu na której oprzesz go. Najlepiej to zaznaczyć 37mm od krawędzi i tak nawiercić prowadniki. Może być Ci ciężko manewrować frontem. Od biedy to jeśli zawiasy nie były ruszane przyłóż otwarty front do rantu korpusu z kawałkiem hdfki pomiędzy i przykręć. Wyciągnij hdf i wyreguluj. Działa na blumowskich na pewno ale na wynalazkach typu rejs i inne już nie bardzo. Wtedy trzeba bez hdfki.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline mefiu

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Maja 2017, 00:18:38 czas Polski »
Chyba będziesz mi to musiał na (moje) trzeźwo wytłumaczyć jeszcze raz :)
Czekam na fronty, żeby ruszyć dalej. Mam nadzieję, że w tym tygodniu dojdą, bo to już piąty tydzień czekania.

Offline Waterlive

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Maja 2017, 09:29:01 czas Polski »
Ja swoje pierwsze mebelki kuchenne też nawiercałem po złożeniu  :'( Da się, mało wygodnie szczególnie prowadnice, ale da się i jeszcze to odejmowanie 18mm od wymiarów bo dynaplan podaje wymiary od początku płyty. Teraz też staram się wszystko chociaż wytrasować przed skręcaniem i zaznaczyć punktakiem - jeśli nie montuję od razu.

Czy mi się wydaje cz wentylację zrobiłeś wewnątrz szafki, a nie za jej plecami? Masz półki niedosunięte do pleców?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maja 2017, 09:51:15 czas Polski »
Moja pierwsza Żona zapomniała mi wyjaśnić, że 'meble do kuchni' oznacza również wymianę płytek na podłodze w kuchni, korytarzu i wiatrołapie,
przemalowanie płytek w kuchni specjalną farbą, pomalowanie ścian i sufitów w całym domu i pomalowanie wszystkich drzwi, no ale szczęśliwie mam już ten etap za sobą

Jeplem... rozumiem ze to juz druga zona ;D

Offline Andriu

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maja 2017, 12:18:35 czas Polski »
co do nawierceń pod półki to  weź kawałek  płyty  pilśniowej  i  zrób szablon,  wtedy  wyjdzie dokładnie,  płytę   przykręć ściskiem do ścianki mebla i wierć
 tak samo  możesz  robić nawiercenia  pod zawiasy.  zrób najpierw  półki  tam gdzie będziesz  miał  dłuższe drzwi,  i wyznacz  odległość  po  10 cm  od  krawędzi  frontu  do środka  zawiasu  i potem po 16 mm na stronę,   i 37  mm  od  krawędzi  płyty (głębokość).
potem we frontach  wiercisz  również  po 10  cm  od krawędzi i  musi pasować. Prowadniki przykręć  na wkręty  3,5x20

Offline mefiu

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Maja 2017, 08:36:35 czas Polski »
Czy mi się wydaje cz wentylację zrobiłeś wewnątrz szafki, a nie za jej plecami? Masz półki niedosunięte do pleców?
Tak, wentylacja jest w środku szafy. Plecy z HDF są na całej wysokości i szerokości słupka.
Tak było mi najprościej zmontować, a wizualnie nie ma problemów po bokach słupka.
Jest taki patent, że szczelinę w półce zaślepia się taką poziomą kratką:

Offline mefiu

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Maja 2017, 08:38:45 czas Polski »
rozumiem ze to juz druga zona
Cały czas Ta Pierwsza :)

Offline mefiu

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Maja 2017, 10:24:14 czas Polski »
Wysuwany kosz cargo w szafce szerokości 20cm, głębokość 50cm.
Lepszy w używaniu jest taki montowany do boku, czy jeżdżący na prowadnicach przykręconych do dna szafki?
Na moje lepiej pracować będzie taki przykręcony do dna.
Jakie macie doświadczenia?

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Maja 2017, 11:50:40 czas Polski »
do dna lepsza