11 Maja 2026, 07:12:39 czas Polski

Autor Wątek: mefiu buduje kuchnię  (Przeczytany 15899 razy)

Offline mefiu

Odp: mefiu buduje kuchnię
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Maja 2017, 22:35:51 czas Polski »
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi.

Kolejny temat: regulowana zawieszka dla szafek górnych (taka do szyny).
Czy instalujecie ją ściśle przylegającą do pleców korpusu, czy trochę odsuwacie od nich?
Na moje jest tak, że zawieszka powinna być cofnięta od pleców do przodu korpusu.
Im mniejsze ramię razy siła, tym mniejszy moment wyrywający zawieszkę, szynę, itp.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Maja 2017, 22:53:51 czas Polski »
A jak masz nutowane boki szafek? Niektóre zawieszki dolegaja tylko do hdfki a inne wchodzą w nuty.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Maja 2017, 23:28:18 czas Polski »
ja uzywam przewaznie zawieszka camar 806. hdf i wieniec gorny jest mniejszy od boku o 16mm

Offline mefiu

« Odpowiedź #48 dnia: 11 Maja 2017, 23:35:53 czas Polski »
A jak masz nutowane boki szafek? Niektóre zawieszki dolegaja tylko do hdfki a inne wchodzą w nuty.
Frezarką zrobiłem podcięcie głębokości 3mm pod HDF w bokach korpusu.
I teraz: jak zawieszkę dosunę do HDF, to metalowy uchwyt wystaje (moim zdaniem) zbyt daleko.
Po co tyle wystawiać, skoro sam 'ząb' zawieszki może wystawać na grubość szyny plus 1-2mm maks.
Jak cofnę zawieszkę ok. 8-10mm, to jest OK, no ale wiadomo, że wtedy mamy wizualny zonk między zawieszką a HDF.

ja uzywam przewaznie zawieszka camar 806. hdf i wieniec gorny jest mniejszy od boku o 16mm
Chciałbym jakoś niebanalnie odpowiedzieć, ale oprócz typu zawieszki, to reszty nie rozumiem :)

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Maja 2017, 23:39:30 czas Polski »
cos takiego jak na rysunku

kozio

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Maja 2017, 23:42:49 czas Polski »
Chciałbym jakoś niebanalnie odpowiedzieć, ale oprócz typu zawieszki, to reszty nie rozumiem
Też ich używam.

Nuty to wycięcia w bokach górnych szafek.

Robi się je około 16 do 20mm o tylnej krawędzi boku.
Szerokie na grubość hdfki czyli 3mm i głębokie na ile chcesz. Ja robię na 8 mm . Dzięki temu za plecami masz kilkanaście mm na listwe,  haki, przewody na ledy lub od okapu, czy inne pierdoly a do tego jest przepływ powietrza. Tak jak Ty zrobiłeś czyli wręg na 3mm to w dolnych można zrobić chociaż nie widzę potrzeby... ok chyba trza filmik nagrać ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Maja 2017, 23:46:26 czas Polski »
Acha i zawieszka np cam 806 jak i inne muszą dolegac do pleców bo zaślepki czy też maskownice muszą do tych pleców dojść bo inaczej będzie widać dziurę.

Offline mefiu

« Odpowiedź #52 dnia: 12 Maja 2017, 00:13:14 czas Polski »
Ok. Teraz rozumiem. Myślę jak z tego wybrnac...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Maja 2017, 06:02:07 czas Polski »
Najprościej będzie najłatwiej.
Zrób nut 17mm ot tyłu, wytnij otwory na ramiona zawieszek i włóż weń hdf. Przykręć zawieszki do boków szafki tak by dotykaly do hdfki i nic nie będzie widać. ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #54 dnia: 12 Maja 2017, 06:29:16 czas Polski »
Ja używam Scilm jakby kto pytał ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Maja 2017, 08:58:26 czas Polski »
Ja używam Scilm jakby kto pytał
Nikt nie pytał ;D

Mesju tu masz fotki jak to wygląda.
Jeśli lapiesz na haki to nie trza wycinać boków ale jeśli na listwie to jak narysowalem olowkiem.

Offline mefiu

« Odpowiedź #56 dnia: 12 Maja 2017, 10:02:15 czas Polski »
Zrób nut 17mm ot tyłu, wytnij otwory na ramiona zawieszek i włóż weń hdf. Przykręć zawieszki do boków szafki tak by dotykaly do hdfki i nic nie będzie widać.
Wszystko idealnie teraz rozumiem.
Będę musiał wszystkie górne korpusy rozkręcić i frezować boki.
Musiałbym też skrócić na głębokość półki wewnętrzne i górę/dół korpusu,
bo póki co mam tylko 10 mm odstępu między czołem półki, a zamkniętym frontem szafki.
Nie jest to dużo roboty i faktycznie będzie działać, ale zawsze.
Muszę się z tym przespać.

Mesju tu masz fotki jak to wygląda.
Jeśli lapiesz na haki to nie trza wycinać boków ale jeśli na listwie to jak narysowalem olowkiem.
Ok, rozumiem.
A jak masz szafkę wiszącą na listwie, której bok jest odsłonięty, to też tak podcinasz jak zaznaczyłeś ołówkiem, czy tylko robisz podfrezowanie, żeby się koniec listwy metalowej nie pokazywał z boku szafki?

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Maja 2017, 10:21:36 czas Polski »
dna szafki tzn wieniec dolny nie skracaj,tylko polki i gorny wienic.a w dolnym to robisz jak w bokach szafki tez rowek na hdf

kozio

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Maja 2017, 13:07:47 czas Polski »
A jak masz szafkę wiszącą na listwie, której bok jest odsłonięty,
Tniesz listwę na taką długość żeby się schowała za bokiem lub można dać pełny dodatkowy bok przykręcany do szafki dłuższy od boku szafki o grubość frontu żeby jego krawędź licowała się z frontem -  jeśli chcesz mieć np w kolorze frontów.

Offline mefiu

« Odpowiedź #59 dnia: 12 Maja 2017, 13:19:10 czas Polski »
na szafki tzn wieniec dolny nie skracaj,tylko polki i gorny wienic.a w dolnym to robisz jak w bokach szafki tez rowek na hdf
I wszystko jasne.
Zanim zacznę rozkręcać korpusy i skracać te półki/wieniec górny, to jeszcze jedno pytanie:
może są na rynku zawieszki do listew, które po maksymalnym schowaniu haka nie wystają tak bardzo w stronę ściany?
Wtedy po prostu wymieniłbym zawieszki na inny model, a szafki zostałyby tak jak są.