18 Maja 2026, 05:14:35 czas Polski

Autor Wątek: festool ts 55  (Przeczytany 6785 razy)

Offline vesiox

Odp: festool ts 55
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Maja 2017, 20:44:27 czas Polski »
Musze nabyc ta tarcze na 12 zebow,napewno bedzie jej lzej... Podstawowa dla niej praca u mnie to 18,20... a 50 to rzadko. Chcialbym tylko jeszcze dlugo sie nia pocieszyc... a tych 10 lat to codziennej pracy,czy amatorsko ja uzywasz?

Offline vesiox

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Maja 2017, 21:01:01 czas Polski »
 Moze cos w tym jest...chcialo by sie pilowac i nie lamac nad tym glowy :)) dzieki :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Maja 2017, 21:21:57 czas Polski »
używam jej prawie codziennie . Wykonuje meble zawodowo , dlatego narzędzia u mnie lekko nie mają . Wychodzę z założenia  ,że kupując narzędzia dla profesjonalistów , mają na siebie pracować , a nie ładnie wyglądać na półce w systenerze .

Krzysiu co do twojej wypowiedzi , nie traktuj mojego wpisu , jako jakiejś akcji zaczepnej pod twoim adresem  :) ;) Po prostu w necie naczytałem się tyle bzdur na tematy mebli , zabudów na których mogę śmiało powiedzieć ,że się znam bo żyję z tego od ponad 17 lat ,że czytając takie rewelacje podchodzę do tego dość sceptycznie . Jeśli ów człowiek jest jakimś autorytetem w dziedzinie obróbki metalu , czy konstrukcji maszyn to zwracam honor ,ale po obejrzeniu urywka filmu , na którym gość ściska dłońmi systener i dostaję słowotoku na temat wykonania i trwałości plastiku  , to po prostu myślę , że to kolejna gwiazda próbująca zaistnieć w świecie i przy okazji zarobić parę dolców z subskrypcji.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2017, 21:28:39 czas Polski wysłana przez przemek77 »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Maja 2017, 21:43:23 czas Polski »
Spoko. Daleko było do obrazy mego majestatu ;) Każdy może sobie obejrzeć i wyrobić opinie i chyba oto chodzi.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Maja 2017, 22:18:51 czas Polski »
Ja też swojej używam niemal codziennie.
Mnie martwił by ten zapach.
Jest to zrozumiałe przy nowym sprzęcie. Na wszelki wypadek sprawdź to w serwisie.
Lepiej sprawdzić niż spalić.
A ta tarcza to służy przede wszystkim do piłowania drewna wzdłuż włókien.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Maja 2017, 09:40:50 czas Polski »
Lepiej sprawdzić niż spalić.
No jasne :)
Film jak film przejechałem w skrócie-no przypalanie lutownicą :-\
No ale ja nie o tym,tak patrząc przypomniało mi się że niektóre szczotko-trzymacze są tak zbudowane że jak się szczotka kończy,to pozostaje w szczotko-trzymaczu i nie łączy z komutatorem.A wiadomo słaby styk =grzanie szczotki a za tym i plastików.
Moja rada sprawdź szczotki(czy nie pracują na granicy zdarcia) i komutator czy przypadkiem nie zanieczyszczony.
Wątek przeczytałem pobieżnie(tyle czytania,że nie wyrabiam :P ) i jak była mowa o tym  to sorry ;)

Offline Thodd

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Maja 2017, 11:37:36 czas Polski »
Jeżeli dobrze sprawdziłem to Bosch ma w standardzie tarczę 12 zębów a Festool 48 stąd różnica w szybkości cięcia i stąd prawdopodobnie zapach :)

Offline a3756

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Maja 2017, 12:36:26 czas Polski »
bosch ma w standardzie tarcze 48 zebów a dokładnie taką - Top Precision Best for Wood    2 608 642 384.

Offline Thodd

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Maja 2017, 13:53:53 czas Polski »
Jeżeli zagłębiarka GKT to masz rację :)
Kolega pisał jednak o GKS 55 a tutaj producent podaje: tarcza pilarska Standard for Wood speed, 165 x 1,7 x 20 mm, 12    2 608 642 600

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Maja 2017, 14:35:13 czas Polski »
Tarcza festool do cięcia wzdłuż włókien

Offline vesiox

« Odpowiedź #25 dnia: 09 Maja 2017, 16:57:12 czas Polski »
 Dzieki wszytkim za porade. Tarcze trzeba by uzyc na 12 zebow to jasne.. pilujac 18-20mm i tarcza i pilarka spisuja sie na 102,ale jak na maxa to i tak sobie... a szczotki wyraznie w porzadku,to juz sprawdzilem...

Offline L4

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Maja 2017, 18:18:58 czas Polski »
Krzysiu co do twojej wypowiedzi , nie traktuj mojego wpisu , jako jakiejś akcji zaczepnej pod twoim adresem  :) ;) Po prostu w necie naczytałem się tyle bzdur na tematy mebli , zabudów na których mogę śmiało powiedzieć ,że się znam bo żyję z tego od ponad 17 lat ,że czytając takie rewelacje podchodzę do tego dość sceptycznie . Jeśli ów człowiek jest jakimś autorytetem w dziedzinie obróbki metalu , czy konstrukcji maszyn to zwracam honor ,ale po obejrzeniu urywka filmu , na którym gość ściska dłońmi systener i dostaję słowotoku na temat wykonania i trwałości plastiku  , to po prostu myślę , że to kolejna gwiazda próbująca zaistnieć w świecie i przy okazji zarobić parę dolców z subskrypcji.

Z tego co kojarzę to gość jest inżynierem i rozbieranie narzędzi wytykając słabe punkty to właśnie jego sposób na zaistnienie w świecie.
A jadać po zielonych zwykle można na fajną gównoburzę liczyć :-). Zwłaszcza w Ameryce, gdzie różnica cen i tym samym dostępności markowych narzędzi jest dużo większa.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Maja 2017, 20:25:23 czas Polski »
A jadać po zielonych zwykle można na fajną gównoburzę liczyć :-).

Tu  nie ma żadnej gównoburzy . Jest normalna dyskusja . Ogólnie wisi Mi to , kto jakimi narzędziami pracuję . A kolega inżynier z ameryki jest pewnie takim samym fachowcem , jak wszyscy naukowcy snujący co jakiś czas dziwne teorie głosne na cały świat :)

Offline vesiox

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Maja 2017, 21:16:02 czas Polski »
Jesli pilarka pracuje 10 lat to jest zrobiona raczej bardzo dobrze... a ocenic "eksperta" to nie moge,nie znam angielskiego.

Offline L4

« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maja 2017, 02:58:39 czas Polski »
Tu  nie ma żadnej gównoburzy . Jest normalna dyskusja . Ogólnie wisi Mi to , kto jakimi narzędziami pracuję . A kolega inżynier z ameryki jest pewnie takim samym fachowcem , jak wszyscy naukowcy snujący co jakiś czas dziwne teorie głosne na cały świat

Ocena kompetencji z powietrza to według Ciebie normalna dyskusja? Przy temacie festooli być może, ale poza tym mikroświatem to niespecjalnie chyba.
Mnie akurat bawi/ciekawi taki inny punkt widzenia niż tradycyjny ślinotok czy równie tradycyjne narzekanie na cenę.