28 Kwietnia 2026, 14:25:52 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat z odzysku  (Przeczytany 48552 razy)

Offline Jakacor

Odp: Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Maja 2017, 08:23:14 czas Polski »
Skoro juz pojawil sie temat odkurzacza i cyklonu, to jest pytanie do szanownego grona:
W jaki sposob zamontowac kolka wozka, zeby zabraly jak najmniej wysokosci konstrukcji.

Tak kak pisalem wczesniej - wozek z odkurzaczem i cyklonem ma sie miescic pod ukosnica.
Standardowe przykrecenie kolek zabiera zbyt duzo miejsca - wymyslilem wiec takie rozwiazanie:

Problem z nim taki, ze znzcznie poszerzylo i wydluzylo wozek (630x920), gdyz kolka wychodza poza jego konstrukcje wlasciwa. Zyskalem wiec na wysokosci, ale kosztem szerokosci i dlugosci.

Macie pomysl jak to lepiej zrobic?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Maja 2017, 08:41:23 czas Polski »
najprościej chyba by było pod szafki jakieś nóżki dodać ewentualnie jakieś ze dwie łaty położyć pod szafki i całość podniesie Ci się o kilka cm, nie wiem ile ci dokładnie tam brakuję ale domyślam się że nie więcej niż 5 cm a jak blat roboczy będziesz miał o 5 cm wyżej to nawet myślę że wygodniej będzie się pracować, nie będziesz tak męczył kręgosłupa :)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #32 dnia: 26 Maja 2017, 09:58:29 czas Polski »
najprościej chyba by było pod szafki jakieś nóżki dodać ewentualnie jakieś ze dwie łaty położyć pod szafki i całość podniesie Ci się o kilka cm, nie wiem ile ci dokładnie tam brakuję ale domyślam się że nie więcej niż 5 cm a jak blat roboczy będziesz miał o 5 cm wyżej to nawet myślę że wygodniej będzie się pracować, nie będziesz tak męczył kręgosłupa :)
5cm faktycznie by starczylo, tyle ze jak sie podniose z szafkami to blat szafek bedzie wyzej niz poziom pily stolowej i bede zahaczal przy cieciu, a tak to sie ladnie poziomuje i wsystko mam na tej samej wysojosci.
Przy tak malej powierzchni musze myslec o takich sprawach. Jak by nie patrzec dupa z tylu:)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #33 dnia: 26 Maja 2017, 10:04:28 czas Polski »
Chyba, zeby zrobic specjalna szafkye/stolik pod pile, ktory bedzie wyzszy od aryginalnego mlt100. Nad tym trzeba pomyslec.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #34 dnia: 26 Maja 2017, 23:35:20 czas Polski »
Postaw ten odkurzacz w szafce obok tam gdzie kompresor, jest pusta a tutaj zrób pod spodem ten teownik, daj kompresor  i wstaw szuflady.
Możesz nawet pokusić się o grubszy blat.
To jest jakas mysl do rozwazenia, z tym, ze troche pracochlonna.
Jakies inne pomysly?

Offline ZonX

« Odpowiedź #35 dnia: 29 Maja 2017, 11:19:47 czas Polski »
Co to za taśma/pianka na legarze pod płytę?  Daje do jakieś realne wytłumienie/ niweluje skrzypienie?

Offline Jakacor

« Odpowiedź #36 dnia: 29 Maja 2017, 16:36:31 czas Polski »
Co to za taśma/pianka na legarze pod płytę?  Daje do jakieś realne wytłumienie/ niweluje skrzypienie?
Tasma wygluszajaca. Cos takiego:
http://www.tape.pl/tasma-uszczelniajaca-wygluszajaca/.

Nie stuka jak sie chodzi po plycie. Skrzypienia nie slychac wcale. Dodatkowo niweluje luzy pomiedzy plyta a legarem wiec wszystko jest lepiej spasowane.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #37 dnia: 26 Czerwca 2017, 08:26:12 czas Polski »
W weekend udalo mi sie dorobic brakujace gorne szuflady.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Czerwca 2017, 12:01:50 czas Polski »
aby zobaczyc co jest w gornych szufladach to trzeba chyba na stół wchodzić ,troche jak dlamnie za wysoko

meridox

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Czerwca 2017, 12:10:58 czas Polski »
trzeba było rosnąć :P każdy patrzy pod siebie i swoje potrzeby ja pewnie bym szorował fryzurą po suficie bo jak patrzę tak na oko to góra szafek ma coś  około 150 cm wysokości od podłogi

Offline Jakacor

« Odpowiedź #40 dnia: 26 Czerwca 2017, 14:01:37 czas Polski »
aby zobaczyc co jest w gornych szufladach to trzeba chyba na stół wchodzić ,troche jak dlamnie za wysoko
Nie wiem jak u ciebie ze wzrostem - ja jak bylo juz wczesniej raczej do sluzb w marynarce podwodnej sie kwalifikuje - ale spokojnie daje rade. Najwyzsza szuflada nie bedzie najczesciej uzywana ale nie potrzeba stolka zeby do niej zajrzec.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #41 dnia: 26 Czerwca 2017, 14:04:27 czas Polski »
Meridox ma racje. Dolne szawki maja jakoes 87cm gorne szuflady po 11 wiec calosc ok 150 moze miec. Lokal niestety niski (ze 220 max). Z ograniczeniami trzeba zyc.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Czerwca 2017, 16:39:43 czas Polski »
ogolnie mam 176cm wzrostu,mialem podobnie nastole ostatnia szuflada na 158cm ,jak by nie wystajacy stol to nie ma problemu ale ze wystaje jak bylo umnie wiec juz na stole nie stoi

Klo

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Czerwca 2017, 18:18:39 czas Polski »
Jak sprawdza się instalacja odciągowa?

Offline Jakacor

« Odpowiedź #44 dnia: 26 Czerwca 2017, 19:13:25 czas Polski »
ogolnie mam 176cm wzrostu,mialem podobnie nastole ostatnia szuflada na 158cm ,jak by nie wystajacy stol to nie ma problemu ale ze wystaje jak bylo umnie wiec juz na stole nie stoi
Ja jestem ze 2 cm nizszy i do mojej najwyzszej szuflady moge spokojnie zajrzec/siegnac. Nie jest tak wygodna jak nizsze, ale w warsztacie jest cala masa klamotow, z ktorych korzysta sie bardzo rzadko wiec nawet jak raz na jakis czas bede musial stanac na palcach to nic mi sie nie stanie:)