25 Kwietnia 2026, 16:51:32 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat z odzysku  (Przeczytany 48530 razy)

Offline Jakacor

Odp: Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Lipca 2017, 09:17:15 czas Polski »
Slawek poparrz w sekcji Elektronarzedzia/Odkurzacze - tam bylo duzo dyskusji dot. odkurzaczy. Ja sie zdecydowalem na makite vc2512L. Ogolnoe daje rade, ale moim zdaniem wszystko zalezy od systemu odciagu maszyny ktora podlaczysz - jak podlaczam zaglebiarke festoola to odsysa 90% urobku. Jak podlacze ukosnice metabo to tylko 20% odessie. Jesli chodzi o halas to nie jest zle - jak stoi wewnatrz to sasiadom raczej nke dokucza (jest cichszy niz pila). Na odciag czekam wiec bede mogl porownac jak dojdzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline slawek1972

« Odpowiedź #61 dnia: 19 Lipca 2017, 09:33:58 czas Polski »
Całe moje życie to peltory..... Staram się dbać o uszy, gdyż jako dziecko miałem z nimi problemy. To hobby jednak wymaga tego bezwzględnie. Raz, że hałas a dwa, że się pyli. Jeszcze dodatkowo poluję i strzelam na strzelnicy i tam też peltoty tylko aktywne. Szczęśliwie w pracy ich nie muszę nosić, choć mam kolegę inżyniera marynarza, który pracuje na platformie wiertniczej na morzu w Brazylii i tam nosi stale. :) Oczywiście poszukam takiego cichego odkurzacza. W warsztacie jak chodzi maszyna wraz z odkurzaczem i do tego dołącza się kompresor wraz ze spadkiem ciśnienia, to jest słabo- aż mam stany lękowe. Jednak wióry w powietrzu i wszędobylski pył dobija mnie bardziej.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #62 dnia: 23 Lipca 2017, 20:11:56 czas Polski »
Pulpit do nut wg mojego pomyslu. Material - stary parkiet (chyba bukowy). Wykonczenie olej tungowy.

Offline Jakacor

Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #63 dnia: 31 Lipca 2017, 00:37:30 czas Polski »
Weekend sie konczy wiec czas na aktualizacje. Udalo mi sie w koncu zamontowac brakujace szuflady. Dzieki temu schowalem kompresor w zamknieciu i jest troche cichszy. Od razu zamontowalem automatycznie zwijany waz do kompresora (pod ukosnica). Jak tylko przyjdzie sklejka to wezme sie za fronty:)

Skoro jedna sciana skonczona to mozna zabrac sie za druga. Poki co tylko OSB poszla na sciane i wycialem na szybko kilka wieszakow na sciski.

Reszte bede dokrecal sukcesywnie jak bedzie potrzeba i sposobnosc.

Dodatkowo udalo mi sie zrobic kilka ulatwien:
- zero clerance na ukosnicy (sklejke 6mm zestrugalem do 3mm i wpadowalem bez wiekszego problemu - no moze tylko z rozstawem srub tylko slabo wcelowalem:))

- sacrificial fence na ukosnicy z kawalka starej plyty meblowej (niestety trzeba bylo zrobic wyciecie na srodku bo ten zalosny system odciagu wiorow sie blokowal)

- przykrecilem ukosnice do blatu zamocowalem w blacie gwint dzieki czemu latwo bedzie ja zdemontowac

- blast gate/trojnik na odkurzaczu - nie musze teraz zmieniac co chwila wezy (mam dwa - jeden na stale podpiety do ukosnicy, a drugi mobilny do zaglebiarki, pily stolowej, szlifierki mimosrodowej, sprzatania), wystarczy przesunac zasowe i gotowe:)

Pezy okazji mam do Was pytanie - macie jakies sprawdzone wkrety do betonu? OSB krecilem na kolki i sa dwa problemy:
- nie wszedzie trzyma bo sciany dziurawe
- pracochlonne to.
Bede wdzieczny za jakas podpowiedz/link.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2017, 00:39:35 czas Polski wysłana przez Jakacor »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 31 Lipca 2017, 06:53:23 czas Polski »
Zaczyna to ładnie wyglądać. Trochę więcej światła chyba by się przydało...

Offline Jakacor

« Odpowiedź #65 dnia: 31 Lipca 2017, 08:04:55 czas Polski »
Trochę więcej światła chyba by się przydało...
Jak sie w koncu za okno przybiore to zacznie wiecej naturalnego wpadac niz przez te brudna szybe:).
A tak na powaznie to sa 2 podwojne swietlowki, ktore dosc dobrze oswietlaja. Moze dodatkowo jakies punktowe zamontuje  - przy ukosnicy i mft.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 31 Lipca 2017, 08:42:47 czas Polski »
A potem przyjedź do mnie ;D

Offline Jakacor

« Odpowiedź #67 dnia: 31 Lipca 2017, 08:46:03 czas Polski »
:) a sciany juz domyles?

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #68 dnia: 31 Lipca 2017, 08:57:39 czas Polski »
kompresor zamknięty bez chłodzenia to trochę kiepski pomysł.

Offline Jakacor

Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Lipca 2017, 09:14:22 czas Polski »
kompresor zamknięty bez chłodzenia to trochę kiepski pomysł.
Szafka nie ma plecow (a za nia jest jakies 20-30cm do siciany) wiec nie powinien sie zagrzac.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #70 dnia: 31 Lipca 2017, 15:06:48 czas Polski »
Pezy okazji mam do Was pytanie - macie jakies sprawdzone wkrety do betonu? OSB krecilem na kolki i sa dwa problemy:
- nie wszedzie trzyma bo sciany dziurawe
- pracochlonne to.
Bede wdzieczny za jakas podpowiedz/link.
http://www.fischerpolska.pl/desktopdefault.aspx/tabid-6148/3900_read-7487/usetemplate-detailprint/
Powinno rozwiązać Twój problem.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Jakacor

« Odpowiedź #71 dnia: 31 Lipca 2017, 16:41:32 czas Polski »
Dzieki Krzysiek. Wyprobuje

kozio

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 31 Lipca 2017, 17:26:30 czas Polski »
Uwielbiam te kołki i od jakiegoś czasu używam tylko ich.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #73 dnia: 31 Lipca 2017, 17:44:40 czas Polski »
Kozio, Krzysiek, a myslicie ze da rade kolek wkladac w sciane przez plyte OSB? Wowczas kolnierz kolka zostanie w plycie a ja nie bede musial jakos specjalnie celowac:) na filmikach, ktore widzialem kolek idzie bezposrednio w sciane, potem przykrecany material a potem wkret.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 31 Lipca 2017, 21:02:09 czas Polski »
dłuższy kołek musisz mieć o grubość płyty i podkładkę musisz dać pod łeb wkręta większej średnicy niż kołek wtedy będzie trzymać