27 Kwietnia 2026, 20:00:06 czas Polski

Autor Wątek: Wycena pokrycia dachu  (Przeczytany 8588 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Wycena pokrycia dachu
« dnia: 12 Maja 2017, 15:55:29 czas Polski »
Witam. Otrzymałem taką wycenę dachu. Czy jako inwestorzy lub fachowcy możecie się do tego odnieść?
Dosyć spora firma od lat zajmująca się budowlanką i dachami.
Stan obecny to dach deskowany pokryty papą plus kontrłaty.  interesuje mnie pokrycie blachodachówką plus wykończenie( orynnowanie itp) w dachu są trzy okna.
Co sądzicie o cenie?

Offline krzyś48

Odp: Wycena pokrycia dachu
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maja 2017, 18:06:32 czas Polski »
No cóż,ceny powalające(jak dla mnie),ale patrząc na poniższe linki to...
http://kb.pl/teksty/2017/01/15/cennik-uslug-dekarskich-2017-w-roznych-regionach-polski/
http://kb.pl/teksty/2017/01/08/koszt-budowy-dachu-dwuspadowego/
A nie widzę w kosztorysie obróbki komina,i nie wiem,ale podbitki także mi brak.
Ja byłem chyba w komfortowej sytuacji-patrząc po tych cenach :)
Nie dość że pomagałem koledze który mnie kontrolował,czy dobrze sobie robię to jeszcze dość duży rabat dostałem na blachę :)
po znajomości

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2017, 18:14:06 czas Polski »
Im więcej obróbek - tym wieksza kasa
im więcej załamań, dodatkowych daszków, kominów, itp - tym większa kasa...

Piszesz, że kontrłaty są połozone a w wycenie sa uwzględnione. A membrany tylko 10m2 - gdzie będzie szła ?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maja 2017, 19:41:55 czas Polski »
Dach dwu-spadowy plus coś tam wystajacego nad garazem. Prosta konstrukcja.  Właśnie nie wiem czemu kontrłaty są w wycenie skoro leżą na dachu. Teściowa była przy wycenie. Liczyłem na około 20 tysięcy za taką robotę.  Wykończenie komina miało być blachą ale nie jestem pewien czy jest w wycenie uwzględniona. Co do membrany to nie mam pojęcia po co skoro dach deskowany plus Papa.  Nie wiem również do czego mają służyć 3 arkusze OSB.   Co do podbitki to nie będzie jej.  Widoczne elementy więźby są oszlifowane i pomalowane.  Jak za 5 lat będą wymagały renowacji to pójdzie podbitka.

daka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2017, 20:24:37 czas Polski »
wg mnie folia nie potrzebna łaty skoro już są oraz płyta osb ogólnie blacha droga jest ale ona robi cenę i okna dachowe

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2017, 20:40:44 czas Polski »
A ten struktonit, to do czego bedzie  ?

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maja 2017, 20:57:52 czas Polski »
Akwa-stolarzu, jestem na podobnym etapie, raczej unikam wycen(robili mi kilka naście i tylko jedna była zrobiona kompleksowo-bardzo się zraziłem) tylko umawiam się na dniówki(jestem i pilnuje)bądz od metra2, za ciesielkę i pokrycie dachu z wszelkimi obróbkami płacę 35zł z m2, dach mam 303m2 koperta, czekam na wycenę blachodachówki i okien dachowych bo mam ich aż sześć ale najprawdopodobniej zostanie trzy.wszystko na podkarpaciu , prognozuje oszczędność względem tej kompleksowej wyceny na poziomie 30000 zł-niedługo bedę wiedział :)więźba płacę 640 za m3 bez impregnacji -to załatwiam sam.

Offline makak

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2017, 21:33:57 czas Polski »
Wg mnie folia do zrobienia obróbki okna dachowego.
Kontrlaty może do zrobienia płaszczyzny dachu
Blachy płaskiej raczej sporo jak na obróbki.
Niecałe 50zł za metr. Sporo. U znajomego za tyle to z konstrukcją dachu robili
Cena tej dachówki to tez ciut za duża, przynajmniej o vat powinna być tańsza

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maja 2017, 21:37:07 czas Polski »
Płaska zawsze zostaje

Offline tomasko

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2017, 22:07:26 czas Polski »
Witam
Ja 2 lata temu robiłem dach jednospadowy z jednym kominem i wszystkie rynny itd.
Dach 7,5 m x 15 m
Położyli płytę OSB na całości
Papa
Podłacie
Blachodachówka trapez
Blachy i wszystkie rynny
Za materiał zapłaciłem 7 tysięcy
Za robotę wzięli 8 tysięcy

Pamiętam tylko cenę za blachodachówkę 2.250 zł. I płyty  OSB 2 tysiące

Zrobili wszystko od nowa tzn. Zerwali stary dach (strzępy i pognite stary płyty z dachu)  zostawili tylko stare krokwie.
Obrobili i wymalowali wszystko co było w koło dachu razem z kominem...wyszpachlowali go i pomalowali.

Czy 15 tys. To dużo...myślę że wzięli niedużo (bez faktury robota)
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline tomasko

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2017, 22:20:07 czas Polski »
Nie wiem również do czego mają służyć 3 arkusze OSB
Myślę żeby je pociąć na paski około 20 cm i podbić z tej strony gdzie będzie spadała woda do rynny z dachu.
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Artkor

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2017, 22:58:48 czas Polski »
Jaką modułówkę Ci wyceniali bo jest tego trochę na rynku i rozbieżność cen spora?
Ceny w normie a za montaż okien śmiesznie mało.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maja 2017, 12:10:38 czas Polski »
Po co 25 arkuszy blachy płaskiej ? ???  Trochę za dużo jak na pas podrynnowy. Wyjdzie z tego ponad 130 mb pasa. Ten pas nie musi być tak bardzo szeroki. Jak położą dach to nawet nie będziesz mógł sprawdzić jak szeroki jest on rzeczywistości.
Jak patrzę na wykaz materiałów to jest tam tego tyle ,że zaczynam mieć wątpliwości czy to wszystko zostanie wbudowane i czy nie służy jedynie do napompowania kosztorysu. To stara metoda "fachowców". Jeśli chodzi o robociznę to za metr tyle ile kosztuje metr blachodachówki czyli 230mkw. x 36 zł daje około 8200 zł. Cholernie drogie to pokrycie.
Tu w Bretanii zrobienie dachu kosztuje około 15000 € ale za tę cenę jest wszystko , kompletna konstrukcja ,pokrycie , obróbki i orynnowanie. Jeżeli nie pada robota jest skończona na południe w piątek jeżeli zaczynają w poniedziałek. Jakość taka jak wszędzie , Francuz jest zawsze zadowolony bo się na tym nie zna.

Offline Artkor

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maja 2017, 12:28:21 czas Polski »
Skąd pomysł aby za krycie brać tyle co kosztuje materiał?
Między najtańszą a najdroższą blachodachówką jest kilkadziesiąt złotych różnicy na metrze kwadratowym, roboty dokładnie tyle samo.
Pasa podrynnowego w tym przypadku nie ma, użycie struktonitu go wyklucza.
Nie można mówić o ilości blachy płaskiej bez chociażby szkicu dachu, to wróżenie z fusów a już mówienie ze u nas dach kosztuje tyle i tyle to kompletna kpina. Wycena dwóch identycznych projektów może się różnić o kilkaset procent w zależności od materiałów, wykończeń, systemu rynnowego, rodzaju konstrukcji.

Przykład:
Kryję teraz bardzo prosty dwuspadowy dach za który normalnie wziąłbym 30zł/m2. Klient zażyczył sobie wiele elementów wykończeń wykonywanych na warsztacie i bardzo pracochłonnych. Końcowa cena wyniosła 135zł/m2.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maja 2017, 13:33:41 czas Polski »
Tak wygląda dach.  Według mnie prosta konstrukcja. Nie chcę żadnych udziwnien.  Ma być solidnie i prosto.  Nie chcę ładować kasy w wygląd zewnętrzny domu.

Będę robił jeszcze jedną wycenę więc wrzucę dla porównania.