29 Maja 2026, 23:20:13 czas Polski

Autor Wątek: Metabo DH 330  (Przeczytany 19867 razy)

Offline MarcinW

Metabo DH 330
« dnia: 30 Stycznia 2014, 00:26:25 czas Polski »
Witam!
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z grubościówka Metabo DH 330? Szukam czegoś w tym stylu i każda opinia się przyda.
Rozpatruję to jako alternatywę wobec Makity 2012 NBX.

« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2015, 23:20:55 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline ArisTos

Odp: Metabo DH 330
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2014, 12:53:55 czas Polski »
Kupiłem. Wczoraj przywiózł kurier. Rozpakowałem. Czuć w rękach, że to nie zabawka. Waży coś około 30kg. Plastik w miarę nie zalatuje taniochą. Maszynę ustawiłem na stoliku w garażu. Sprawdziłem prostość i liniowość stolików rozkładanych. Otwarłem osłonę noży i sprawdziłem, czy są dobrze dokręcone (dla św. spokoju). Przy okazji.
Zdjęcie oslony blokuje nóż w pozycji do domontażu. Żeby dostać się do drugiego trzeba wcisnąć blokadę, przekręcić wał i on znów się wygodnie zablokuje.
Noże były dobrze dokręcone. Poszarpałem wszystkim, żeby się upewnić, że nic nie odleci podczas pierwszego uruchomienia. Nic nie odpadło.
Ustawianie grubości to bajka. Idzie lekko i precyzyjnie. Oczywiście skala na boku urządzenia nie jest super precyzyjna.
Na plus jest dodatkowa dźwigienka z prawej strony (patrząc od wlotu) ustalająca grubość. Działa to tak, że nie pozwala opaść głowicy niżej niż zadana grubość. Głowicę można zablokować specjalną wajchą. Super sprawa, blokuje dość mocno zapierając się na tulejach prowadzących.
Maszyna posiada bajer. Na wlocie znajduje się prosty mechaniczny wskaźnik grubości strugania o zakresie paru milimetrów. Podczas wsadzania deski (na sucho) widać czy nie polecieliśmy zbyt optymistycznie z nastawianiem grubości.
Ja jestem zielony jeśli chodzi o grubościówki. Każdy chwali co innego. Ja się nie znam. Naczytałem się na różnych forach o różnych markach, dedrach mecach i innych zabawkach. Dlatego piszę od strony laika.
Po włączeniu maszyny i puszczeniu pierwszej deski byłem zadowolony. Wszystko przebiegło pomyślnie. Nic się nie zablokowało :) Poważnie powierzchnia strugania jest więcej niż zadowalająca. Puściłem około 20 desek sosnowych długich na około metr. Oczywiście przed struganiem drugiej strony obniżyłem głowicę. Maszyna chodzi cicho. Świadczy to również o tym, że wszystko jest dobrze wyważone i nic nie bije. Grubościówka nie latała mi po dość stabilnym stole. Producent poleca przytwierdzić ją do blatu ale przy obrabianiu mniejszych (krótszych) elementów nie będzie takiej potrzeby. Po wyłączeniu wał jeszcze jakiś czas obraca się ale to nie jest minus bowiem przy takich maszynach nikt raczej nie będzie pchał łapy pod głowicę.
Podsumowanie:
Mieszkam w NL. Maszynę kupiłem w PL będąc na "wakacjach" u rodziców. W NL DH 330 kosztuje przeszło 800€ u nas dałem 2380PLNów. Marketowej taniochy nie chciałem ze względu na dostępność części za granicami. Również chciałem maszynę z szerokością około 300mm. Makity nie chciałem bo... bo jest zbyt popularna. Chciałem spróbować czegoś innego. Finansowo staram się zawsze usprawiedliwić porządny zakup ale na amatorskie struganie nie chciałem wydawać przeszło 3-4 tys. nie wspominając już o ilości miejsca, którego wymagają stacjonarne maszyny. W Metabo można klapsnąć skrzydełka i robi się z tego dość mała bryła, którą łatwiej przestawić.
Spece i profesjonaliści od obróbki drewna pewnie przyczepiliby się do kilku rzeczy ale ja póki co jestem zadowolony. Nie zmienia to faktu, że w trakcie użytkowania mogą wyniknąć jakieś niedogodności. Jednak patrząc na wachlarz przyszłych zastosowań - jeśli kutura pracy pozostanie taka sama to będę zadowolony.
Przemyślenia: Już zdaję sobię sprawę, że będę musiał rozbudować pojemność mojego systemu odciągania wiórów (czytaj DIY:)
Metabo DH 330 polecam ludziom, którzy szukają tak jak ja po prostu działającego rozwiązania ale wciąż poniżej profesjonalnej półki. Przeglądając to i inne fora doszedłem do wniosku, że tańsze maszyny to loteria. Trzeba pilnować luzów i innych chorób chińszczyzny. Dopracowywać, ustawiać pilnować ustawień itp. Na razie stawiam Metabo DH 330 ponad tym segmentem. Oczywiście może ją po miesiącu na przykład trafić szlag a wtedy nie omieszkam o tym wspom nieć.

Jeśli MarcinW nadal się waha to mimo wszystko polecam poszukać i poczytać inne opinie w necie gdyż ja jestem nieobiektywny - dopiero po pierwszym rozruchu.

Pozdrawiam.

P.S. Zdjęcia postaram się dodać jak dorwę moją lustrzankę po powrocie. Wstyd dodawać zdjęcia zrobione komórką albo innym tosterem, żelazkiem itp...
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2014, 12:55:44 czas Polski wysłana przez ArisTos »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2014, 20:34:58 czas Polski »
ArisTos - dzięki za info, ale ja kupiłem już Makitę 2012 NBX

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2014, 10:58:55 czas Polski »
Witam,
chciałbym odświeżyć temat grubościówki. Jestem od niedawna posiadaczem wymienionej w temacie grubościówki i mam pytania dotyczące pracy, nie tyle na tej konkretnej, ale pacy na tego typu grubościówkach?

Po pierwsze zastanawiam się jak suchy powinien być materiał żeby móc obrabiać go na takim sprzętem? Tylko suchy? Jeśli tak to jak suchy? Inaczej czy wilgotny materiał jestem w stanie obrobić tą grubościówką? Materiałem tym są deski dębowe podsuszone prosto z tartaku? Czy obróbka zbyt wilgotnego materiału może wpłynąć negatywnie na pracę maszyny i noży? Jaki ewentualnie może być efekt obróbki wilgotnego materiału?
Nie jestem jeszcze szczęśliwym posiadaczem wilgotnościomierza wiec na razie muszę w inny sposób  z tym sobie radzić. Organoleptycznie  :) lub zaufać intuicji. Jednak już się rozglądam za takim sprzętem (tanim) na allegro z uwagi, że większość jak na razie materiału będzie pochodziło bezpośrednio z tartaku. Materiał podsuszony ewentualnie suszony domowymi sposobami. Może ktoś z Was zdradzi w jaki sposób dobrze domowym sposobem przesuszyć materiał. Wspomniane deski to materiał na płot wiec chyba suchy na pieprz nie musi być.

Po zakupie grubościówki zacząłem również rozglądać się za nożami do DH330, tak by mieć w zapasie jak trzeba będzie je naostrzyć. Wiec także chciałbym Was zapytać, gdzie kupujecie noże do grubościówki (Metabo DH 330 noże zgodnie ze specyfikacją muszą mieć rozmiar 332 x 12 x 1,5 mm lub 334 x 16 x 2 mm )? i Czy kupujecie oryginalne noże czy może stosujecie jakieś zamienniki?

Pozdrawiam.

Offline doktor

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2014, 17:46:08 czas Polski »
Witam.
Czy ktoś może wie czy różni się: Metabo-Elektra Beckum Grubościówka DH 330 (NIEBIESKA) od METABO GRUBOŚCIÓWKA DH 330 (Zielona)? Wydawało mi się, że Elektra Backum jest częścią METABO po jej wchłonięciu przed kilku laty. Obie maszyny są dostępne w sklepach internetowych ale niebieska wydaje sie być tańsza o kilka stówek. O co tutaj chodzi?

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2015, 15:47:20 czas Polski »
W listopadzie kupilem zielona za cos ok 2200, ale na olx ktos chciał oddać prawie nowke za niecale 1700. Nie widziałem wer. niebieskiej ale myślę ze to jest ta sama maszynka w innym kolorze

Offline doktor

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2015, 10:37:45 czas Polski »
Hyba nie do końca bo ma trochę inne parametry (obroty, przesów...)
Ale nie rozumiem jak to jest, że są maszyny produkowane przez tę sama firme w dwuch werasjach, szatach graficznyych z dwoma wersjami logo. Elektra bacum nie istnieje. Czy sa sprowadzane z zagranicy?.   W necie sa do kupienia obie.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2015, 00:10:57 czas Polski »
Hipotetycznie zakładami ze może produkuje jeden producent w kraju kwitnacej wiśni dla koncernu powiedzmy X ktory ma prawa do marki Metabo i Elektra Backum i w jakimś kraju bardziej rozpoznawalna jest marka Metabo to pcha tu zielony kolor gdzie indziej Elektra to sprzedaje kolor błękitny. Ktoś pisal ze elektre wykupil DeWalt i może to ta marka ma licencje na produkcję tej wersji niebieskiej. Ale tylko tak gdybam ale podobnie jest z ukosnica chyba KGS 305 są dwie wersje kolorystyczne zielona i niebieska i może tak jak w tym przypadku różnią się prędkością obrotowa tarczy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Stycznia 2015, 00:18:25 czas Polski »
Panie doktor, to z ortografią, to taki żart? ;)

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Stycznia 2015, 00:33:08 czas Polski »
 :o

Offline doktor

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2015, 00:44:59 czas Polski »
Chyba, żeby hyba pisało się chyba a może to prawdziwa hyba( cz.)

Offline doktor

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2015, 00:47:14 czas Polski »
To najpewniej wszystko jedno którą się kupi. Trzeba wiec kupić najtańszą.

Offline wezyrio

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2015, 14:14:37 czas Polski »
Według moich informacji niebieskie elektronarzędzia metabo to starsze wersje. Dlatego mają inne parametry i są tańsze (czasem droższe gdy nieuczciwy sprzedawca próbuje wmówić nam że to linia profesjonalna jak w boschu - metabo nie ma linii, wszystkie narzędzia są profesjonalne a poszczególne modele różnią się od siebie parametrami i dodatkowymi funkcjami).  Kupując np piłę ukosową KGS 216 M kupujemy model najprostszy (jak samochód tzw. golas) a kupując KGS 216 Plus kupujemy urządzenie z podwójnym odsysaniem wiórów, elektronicznym sterowaniem obrotów itp. choć wizualnie jest prawie identyczna i ma podobne parametry typu średnica tarczy maks. obroty czy wielkość i waga, ale pozwala ciąć inne materiały takie jak tworzywa sztuczne dzięki regulowanej prędkości obrotowej. Urządzenia tej firmy są trwałe i bardzo ergonomiczne w użytkowaniu czego najczęściej brakuje tanim "chińczykom". Pozdrawiam.   

Offline andrzejgggg

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2015, 21:06:21 czas Polski »
Jak ktoś używa tej maszyny mógł by coś o niej napisać jaka jet żywotność tych wałków czy sprzęt dobrze się spisuje itd bardzo będę wdzięczny. Pozdro

Offline doktor

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2015, 00:46:40 czas Polski »
kupiłem DH 330 zieloną. Niewiele pracowała na razie. Jak dla moich amatorskich potrzeb jest super.